Нови Закон у најави: Штрајк у Републици Српској губи смисао, радници опет доњи

Чини се како ограничавању испољавања незадовољства у Републици Српској нема краја.

Elvir Padalović / 25. октобар 2019

Foto: BUKA

 

Све је почело законом о јавном реду и миру, а затим и законом о јавном окупљању. Уколико желе да се боре за своја права, радници у Републици Српској мораће да траже одобрење послодаваца. Уколико га не добију од оних код којих раде, онда требају тражити то одборење од државе, која би им требало да дефинише када и гдје ће се моћи чути њихов глас борбе за већа права. 

Ограничавање радничких а напосе и људских права наставља се кроз нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку. Нови нацрт задире у основна људска права, тврде представници синдиката те поручују Минитарству да повуче нацрт из процедуре и започне са израдом квалитетнијег нацрта.

Највећи проблем овог закон представља дефинисање минимума процеса рада. Наиме, све одлуке о минимуму процеса рада за вријеме штрајка доносиће послодавац.

 

 

Синдиката одржавања шинских возила Приједор Горан Чамджић рекао је данас у Бањалуци како су закључци састанка јесте да је овакав нацрт неприхватљив те траже да се он повуче те да се у року од 30 дана припреми нови нацрт и да се организује нова јавна расправа. 

"Најспорнији је члан 12. који одређује минимални процес рада за одређене области. Тај члан 12. гласи тако да се не даје право раднику да преговара о минималном процесу рада. Сам закон има шири друштвени контекст јер шаље поруку запосленим и будућим запосленим да немају право на организовање штрајка. Овај нацрт је то обесмислио, задире у људска права - јер поред права на рад мора постојати и право на штрајк" рекао је Чамджић.

Потпредсједник синдиката металаца и рудара РС, запослен у Арцелор Митталу, Миланко Стојнић је рекао да би требало да их ресорно министарство рада и борачке заштите позове како би се направило нешто квалитетно по узору на европске и земље у свијету и окружењу.

"Наш приједлог је тај да минимум процеса рада буде до 20%. Међутим сада се неким натура и 98% минимума процеса рада. Штрајк губи смисао. и правна заштита радника, за коју смислимо да је на ниском нивоу, да радници буду заштићени од шиканирања, мобинга и сличних ствари, јер постоје начини да ти људи добију отказе" рекао је он. 

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин је рекао да су овакви закони разлог зашто људи одлазе са ових простора. 

"Жалосно је што једна институција као што је Минитарство рада и борачке заштите, која треба да штити радничка права, учествује у томе да их уништи. Као доказ је и овај нацрт о измјени закона о штрајку као и прошли закон о раду, који је донесен у потпуности на штету радника. Овакви закони који се доносе на штету радника су један од разлога зашто нам омладина одлази у друге земље и за бољим хљебом и већом сигурншћу. Овдје нема никаве радничке сигурности и гаранције људских права" рекао је Марин.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.