Обрад Белензада: Хитно ријешити проблеме металаца и рудара у РС, радници дискримисани

Треба коначно ријешити статус предузећа која се налазе у тешком стању и чији нерјешени статус пада на терет радника који раде у њима...

Maja Isović Dobrijević / 28. јул 2017

Обрад Белензада, предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске тражи да се хитно организује састанак са министром индустрије, енергетике и рударства, министром рада и борачко-инвалидске заштите и директором инспектората Републике Српске као и инспектором рада да би се ријешили проблеми металаца и рудара у РС.

"Треба коначно ријешити статус предузећа која се налазе у тешком стању и чији нерјешени статус пада на терет радника који раде у њима (ФАМОС, ФМСН, ИАТ СИССЛИОН, ГИПСАРА, МИТАЛ), поред тога захтијевамо већу одговорност представника државног капитала и директора гдје се непоштују закони из радно-правне области и остали акти", рекао је Обрад Белензада.

Он истиче да радници реалног сектора трпе огромну дискриминацију у односу на остале раднике по питању висине и исплате плата и доприноса на плату, као и осталих права загарантованих законом.

"Радницима који су на буџету се исплаћују плате по гранским колективним уговорима, док радници реалног сектора немају то право, јер колективни уговор није донешен", истиче Белензада.

Он каже да је потребно увести подстицаје за привреду, смањити јавну потрошју и социјалу рјешавати мимо предузећа,

"Треба увести диференцирану стопу опорезивања плана по принципу већа плата веће опорезивање. Инсистирамо покретање рудника Лјубија због ограничености руде у рудницима Омарска, како би се продужио вријек трајања копања ове руде", истиче Белензада у име Синдиката металаца и рудара Републике Српске.

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.