Огласио се Бамби о повлачењу 'Плазма' кекса. Ево шта су рекли ...

Саопштење преносимо у цјелости

Buka / 08. јун 2018

Након што је данас обајављена информација Министарства за пољопривреду и Управа за ветерину Словеније како је у овој земљи повучен из продаје Плазма кекс произвођача Бамби из Србије, огласила се и ова компанија чије саопштење преносимо у цјелости 

"Бамби, као одговорна компанија, је увијек у складу са свим важећим прописима и стандардима, и у потпуности поштује све еуропске, националне и локалне регулативе, као и све остале међународне стандарде квалитета.

Производ који је узоркован у Словенији, произведен је за поменуто тржиште такође у складу са тада важећим прописима и препорукама ЕУ, чија је Словенија чланица, и то знатно прије ступања на снагу нове, пооштрене Уредбе Европске комисије о вриједностима акриламида од 11. 04. ове године.  

Како ова Уредба по Закону не предвиђа никакве санкције, компанија Бамби је у договору са словеначком Управом за безбједност хране самоиницијативно замијенила тај производ на територији Словеније у свим малопродајним објектима, а све због наших вјерних потрошача и нове Уредбе која важи у Словенији, као чланици Европске Уније. 

Што се тиче осталих тржишта, напомињемо да је Бамби као одговорна компанија са високим стандардима већ завршио процес усклађивања са новом Уредбом ЕУ у Републици Хрватској а тренутно је, и без постојања јасне регулативе о препорученом нивоу акриламида у производима, у процесу усклађивања производа са Уредбом ЕУ и на свим осталим тржиштима. 

Иначе, акриламид уобичајено настаје током производње у термичким процесима (пржењем или печењем) хране богате угљичним хидратима и мастима. Подједнако се ствара приликом припреме хране код куће и у процесу производње. Има га у пекарским производима, производима од кромпира, у кафи, као и осталим производима који се пеку на високим температурама.

За конкретан случај у Словенији, морамо да истакнемо да је у питању минимална количина робе, и да нагласимо опет, произведена у складу са тада важећом регулативом.

Позивамо све потрошаче да наставе да користе нашу Плазму на свим тржиштима, производ на којем су одрастале и одрастају бројне генерације"

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.