Огласио се шеф АстраЗенеке

Извршни директор компаније АстраЗенека Паскал Сориот започео је стратегију одбране улоге компаније у борби против пандемије коронавируса након што је “ФТСЕ100” извијестио о скоку овог произвођача лијекова у кварталној продаји за више од 7 милијарди УСД

Nedeljnik / 02. мај 2021

Резултати које је компанија остварила долазе тачно годину дана касније од како је направљен договор са Универзитетом Оксфорд да заједно праве вакциону против коронавируса, која је у ово време прошле године била прва и једина вакцина у развоју.

АстраЗенека је до сада широм света, у више од 165 земаља, испоручила 300 милиона доза цепива, што је Сориот описао као “изузетно достигнуће”.

Упркос томе, Европска комисија (ЕК) сада тужи компанију због кашњења испорука државама чланицама Европске уније (ЕУ), док поједине земље, попут Велике Британије, разматрају наметање старосних граница за примање АстраЗенекине вакцине након извештаја о “нежељеним ефектима и стварању крвних угрушака код малог дела пацијената”.

Сориот је истакао да су се укључили у жељи да помогну, мислећи да могу нешто конкретно да промене.

“Никада се нисмо претварали да ц́емо бити савршени и сигурно смо успут научили неколико ствари. Међутим, пре годину дана људи су говорили о постојању 120, 130 различитих вакцина. Где су сада те вакцине? Нигде, због тога што једноставно није постојао производни капацитет који би могао да их створи”, рекао је Сориот у интервјуу за Ивнинг стандард.

„Не мислим да смо обец́али нешто немогуће. Никада нисмо обец́али више него што смо мислили да можемо да испунимо, али сада се сви праве да су паметни. Не жалимо ни за чим јер гледамо напред, а не уназад. Дали смо све од себе да помогнемо свету и због тога би требало да будем веома поносан, као и читав тим. Напослетку, направили смо разлику и спасили животе људи”, додао је извршни директор АстраЗенеке.

Сориот је нагласио и да је разочаран што нису могли да учине још више у борби против ковид-19. Извршни директор АстраЗенеке се огласио док је компања пријавила пораст продаје од 11 одсто (7,3 милијарде долара) у прва три месеца 2021. године.

Сасвим “солидан напредак” упркос застоју при лечењу других здравствених стања услед фокуса на борбу против епидемије коронавируса.

Приход и профит били су изнад предвиђања аналитичара, а продаја вакцина је укупном износу допринела са 275 милиона долара. Продаја је порасла и захваљујуц́и продаји лекова против рака, као и расту на тржиштима у развоју, посебно у Кини (чак за 19 одсто).

Основна зарада по акцији порасла је за 55 одсто, на 1,63 долара, у односу на очекиваних 1,48 долара. Акције су порасле за 3,2 одсто.

Од када је 2012. године преузео руководећу позицију у компанији, Сориот се усредсредио на трансформисање групе улагањем у истраживање нових лекова.

Данашњи резултати показују да је улагање у истраживање порасло за 18 одсто, на тренутних 1,6 милијарди долара.

“Драго нам је због кварталног напретка прихода и зараде, као и континуиране профитабилности, упркос сталном негативном утицају пандемије на дијагнозе и лечење многих других здравствених стања”, рекао је Сориот.

Продаја лека “Лyнпарза” порасла је за 33 одсто, док је продаја лека за лечење дијабетеса “Фарxига” порасла за око 50 одсто, захваљујуц́и добијању регулаторног одобрења у Сједињенм Државама да се користи у лечењу бубрежне инсуфицијенције.

Поједини лекови се, свакако, мање продају, али је рецимо продаја лека против астме “Фасенра” такође порасла, чинећи га водећим производом у лечењу тешких облика астме у свету.

Вакина против коронавируса, развијена у сарадњи са Универзитетом Оксфорд, одобрена је за употребу у имунизацијским програмима у више од 100 земаља.

Међутим, ЕК која је покушала да истовремено ограничи и задржи дозе, сада предузима правне мере због кашњења у испоруци.

Такође, извештаји о наводном стварању крвних угрушака код малог броја особа које су примиле цепиво, довели су до расправе о томе да ли млађим од 40 година треба понудити алтернативу у виду Фајзрерове или Модернине вакцине.

Резултати АстраЗенеке, према извештају “ФТСЕ 100”, повољни су у односу на “ривалску” компанију “ГлакоСмитхКлине”, која је претрпела пад прихода у првом кварталу за 18 одсто.

“Чини се да АстраЗенека поставља мерило успеха међу највец́им светским фармацеутским играчима“, рекао је Себастијан Скит, аналитичар консултантске компаније “Тхирде Бридге”.

“Јавна прича о АстраЗенеки мање је импресивна, када имате негативан контекст везан за изузетно ретке појаве крвних угрушака, тужбу ЕУ и питања око даљег напретка у САД-у”, додао је он.

Нагласио је и да постоји “хитна потражња за вакцинама у државама у развоју, а да АстраЗенекина вакцина може да задовољи одређене захтеве у том контексту, превасходно због лаког транспорта и складиштења вакцине, као и чињенице да је цепиво свакако безбедно и ефикасно”.

Британска Регулаторна агенција за лекове и медицинска средства (МХРА) је саопштила да је бар једну дозу АстраЗенекине вакцине у Великој Британији примило 22 милиона грађана.

Уједно, број случајева ретке комбинације крвних угрушака са малим бројем тромбоцита износи – 209, укључујуц́и 41 смртни случај, прнеоси НЕДЕЉНИК


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.