ОНОМАТОБЛЕЈА СХОW: Смијех је једини начин преживљавања у БиХ

Кад схватите у каквом друштву живимо данас, не остане вам ништа друго него да се насмијете и исмијете ситуацију до суза. Управо то раде они, Омер Ходжић, Никола Рончевић и Лука Маријановић кроз "Ономатоблеја схоw".

Sara Velaga / 18. октобар 2019

foto: BUKA

Тројица сатиричара представљају лепезу живописних ликова, чија су имена: Рандом Ловац,  Здена Пичета,  Ђонтра, МЦ Тхирд Ентитy, МЦ ОГ СхњакаБо и сви Остали.  У разговору за БУКУ, представљају себе и свој рад, али и најављују вечерашњи схоw у пубу Шестица у Бањалуци, са почетком у 21:00. 

Ономатоблеја је на почетку била радијска емисија коју су основали Никола Рончевић и Омер Ходжић, а онда им се, како Никола наводи, придружио Здена Пичета (Лука Маријановић) који је "прво чистио, а онда постао радијски уредник". Прошле године прије изборне шутње, имали су прву представу "Изборна смутња", а чињеницу да се ништа није промијенило ни послије избора, коментаришу:

Омер: "Избора смутња" је била наша прва представа, са којом смо наступали широм БиХ. Хтјели смо да кажемо људима да не треба ићи одавде и треба изаћи на изборе. Међутим, кад смо обишли  цијелу БиХ схватили смо да треба ићи одавде и не треба на изборе. Не знам какве су рекације, али бошњачки члан предсједништва Джаферовић је изјавио у свом побједничком говору да га никакве изборне смутње нису успјеле омести и ја волим да вјерујем да је то било намијењено баш нама. 

Никола: Након избора се ништа није промијенило.

Здена: Ја не знам о каквим изборима ми уопште причамо.

С обзиром на то да исмијавају стварност, која махом постаје сама још смјешнија, питање је јесу ли им "схоw украли" политичари:

Омер: Управо је то наш проблем што је стварност пуно смјешнија од наших скечева. Покушавамо преварити стварност да будемо смјешнији, понекад нам то успије, али имамо велику конкуренцију, јер политичари су јако духовити.

Никола: Што се тиче стварности право је питање како се ми односимо према тој стварности. Постоје двије опције, или да шутимо и радимо или да идемо одавде. Или да кукамо или да постанемо циници. Цинизам можда није најбоље рјешење. Постоји још једна опција, а то је самоубојство, некад је можда боље урадити самоубојство него бити вјечни циник. 

На питање могу ли мијењати сатиром друштво у којем живе и чини ли им се некад да је узалуд труд, Лука одговара како никад није помислио да је узалудно, али је од почетка знао да јесте. 

Лука: Првенствено радимо то због себе, некада и за људе да их насмијемо и испровоцирамо. 

Никола: Сатиром се не може ништа промијенити. Сатира је само показатељ какво је стање у друштву. Има ли смисла уопће бити сатиричар и лајати не знам. Али нека нас. Нека мало смијеха.

Омер: Ја бих желио ако има нека дјевојка са хрватским држављанством или било каквим европским да се уда за мене. Да узмем њено презиме да одем одавде. Хвала, нађите ме на Фацебооку. И јавите се.

фото: БУКА

 

С обзиром на то да је смијех начин да се укаже на друштвене проблеме, а истовремено и облик слободе изражавања, мислите ли да је слобода говора угрожена данас и осјећате ли некад потребу да се аутоцензуришете?

Лука: Слобода медија је угушена, а слобода говора постоји, само што мислим да нико не обраћа позорност на оно што говорите. Не доживљавају те озбиљно. То је двосјекли мач, можеш причати шта год хоћеш, нико те не схвата озбиљно и не слуша. Сви причају по свом. Али никад се нисмо аутоцензурирали.

Никола: Слобода говора није угрожена, све је супер. Дивно и красно. Живимо у најљепшој држави на свијету и ја сам јако задовољан.

Омер: Ја не знам шта је са слободом, али ако је слобода говора у затвору хајде да скупимо неке паре да је извадимо. Мислим да је јако важно говорити о шкакљивим темама, људи овдје се боје тога, сваки пут кад неки новинар или сатиричар кажу нешто што не би смјели рећи не промијене ништа, али негдје је неки зеко сретнији због тога. 

Никола: Наше емисије нису политички коректне, јер сматрамо да је политичка коректност изгубила смисао и да је то само трпање проблема под тепих.

Омер: Исмијавамо све појаве и све националности у друштву. И шалимо се прво на свој рачун, мислим да због тога имамо право да се шалимо и исмијавамо. Ако неко то не жели да прихвати, онда ћемо му вратити паре од карте, а карта је бесплатна. 

Док је карта за схоw у којем се шале на рачун политичара бесплатна, политичари скупо наплаћују свој рад. Тако смо недавно чак видјели и да им минута вриједи 2800 КМ у парламенту. Је ли то смијешно или само жалосно, сами су рекли, коментаришући како су политичари "заслужили све", јер "граде путеве, зграде, трава расте".

Омер: Нас финансира Сорош. Немојте се сикирати. А за њихов рад видите имамо трамваје још из аустроугарске, а то је тешко одржати толико година. Имамо други најспорији воз у Европи. Дакле нисмо најспорији, не знам у чему је проблем. Ја бих радо да кажете неки њихов жиро рачун, ми ћемо им од себе уплатити још. Направићемо цроwфундинг.

Лука: Ма водити Босну није лако. Заслужују. Имамо аута, нема више кочија.

Нема више кочија, али чини се да нема ни опозиције, јер никад невидљивија линија није била између њих. Могу ли се уопште понудити алтернативе данашњем систему?

Лука: Мислим да опозиција постоји у сврху композиције и то је то. Једни другима помажу, једни друге дижу. Минус и минус дају плус. Не постоји опозиција у држави. Исто као што не постоји слободан медији, нема ништа нормално. Имамо само ауте. 

Омер: Не само да нема разлике између опозиције и позиције, нема разлике између међунационалних странака, између зелених и ових ваших овдје. Црвених и плавих. Јавно се посвађају да се народ побије, а онда послије пију заједно. 

Свјесни друштва и система у којем живимо, не преостаје нам ништа друго него да исмијемо стање и насмијемо се над самим собом. 

Омер: Нама људи већином плачу. Хумор је генерално постао одбрамбени механизам, смијемо се свом јаду и тако преживљавамо. Смијех није једини лијек, али је једини начин преживљавања у БиХ. 

Никола: Дођите да плачемо заједно. 

Лука: Дођите. Само дођите. Смијех је једини начин борбе који нам још увијек нису одузели и забранили. 

 

Два су начина на који можемо превазићи предрасуде: развијањем свијести о њима и ширењем погледа на свијет. И једно и друго нуди нам Ономатоблеја Схоw - представа која ће бојама бритког хумора обиљежити јесен 2019. Представа и турнеја настали су под окриљем мостарског ОКЦ Абрашевић, у склопу пројекта БХРИ.

Детаље о вечерашњем наступу погледајте овдје.

У склопу емисије Друго име за слободу АбрашРадија, Ономатоблеја блеји сваког понедјељка на фреквенцијама Радија Отворена Мрежа од 22 до 23 х.

Све досадашње Ономатоблеје можете пронаћи на АбрашРадијевом миxцлоуду.

А више Блејиних скечева на соундцлоуду.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.