ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР БХ. ПОВОРКЕ ПОНОСА: Прекинути јавне дебате са особама које промовишу ГОВОР МРЖЊЕ и ФАШИЗАМ

Позивају медије да не дају свој медијски простор мржњи и фашизму...

Maja Isović Dobrijević / 19. април 2019

Foto: Ilustracija

 

Организациони одбор бх. поворке поноса упозоравају на проблем када у јавним дебатама учествују особе које промовишу говор мржње, насиље и профашистичке ставове у јавном простору.

"Организациони одбор сматра изузетно битним отварање јавне расправе о друштвеном положају и правима ЛГБТИQ особа и подржавамо медије у настојањима да се у јавности отвори расправа о овим изузетно битним друштвеним питањима. Наглашавамо да су говор мржње и позивање на насиље регулисани важећим кривичним законима наше државе, али и етичким кодексима и професионалним стандардима у новинарству", истакли су из Организационог одбора.

Чланови и чланице Организационог одбора, истичу, неће учествовати у јавној расправи са особама које промовишу говор мржње, профашистичке ставове и позивају на насиље над било којом маргинализованом групом у нашем друштву.

"Сматрамо да овакви ставови не могу и не смију бити легитимирани у јавном и медијском простору под кринком потребе да се чује и друга страна, већ треба да буду процесуирани од стране надлежних правосудних институција. Чланови и чланице Организационог одбора су одлучни у намјери да се боре против наведених појава свим легитимним средствима, те истичемо да је антифашизам једна од основних вриједности којима се водимо у нашем раду. У свјетлу овог става је битно нагласити да не постоји могућност да као своје легитимне идеолошке противнике доживљавамо особе које промовишу наведене ставове, да сједимо и полемишемо са њима", објашњавају.

У цивилизованом и демократском друштву јавна расправа треба да буде утемељена на аргументима, међусобном уважавању идеолошких противника, као и на принципима ненасилне комуникације.  

"Посебно наше друштво треба да буде осјетљиво на појаве мржње и фашизма у јавном простору након толико патње узроковане истим или сличним појавама. Позивамо медије да не дају свој медијски простор мржњи и фашизму, те их подржавамо у настојањима да својим радом допринесу отварању јавне расправе о овим питањима која ће резултирати конструктивним друштвеним дијалогом".

Подјсјетимо да је вијест да ће у Сарајеву у септембру бити одржана парада поноса покренула лавину негативних коменатара на друштвеним мрежема.

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.