Османовић: Једина пријетња ентитету РС и Дејтонском споразуму је Додик

Једина пријетња Дејтонском мировном споразуму, а тиме и ентитету РС је политика Милорада Додика.

Fena / 21. септембар 2019

Fena

То се и данас јасно видјело током његовог јавног иступа у Београду, гдје је поново пријетио "самоопредјелјенјем и отцјепљењем", казао је министар цивилних послова БиХ и потпредсједник Странке демократске акције (СДА) Адил Османовић.

Нагласио је да српски народ у БиХ не треба да буде забринут због Декларације СДА, јер се њоме, како је истакао, заговарају дијалог, консензус и уставне реформе за које је потребна двотрећинска и ентитетска већина у Парламенту, с циљем пуне равноправности свих народа и грађана у БиХ. - И ништа се никоме не намеће.

Али, српски народ у РС-у итекако би требао да буде забринут због искључиве, пријетеће и авантуристичке политике коју им намеће Милорад Додик, а чије посљедице могу бити погубне, прије свега за тај ентите - поручио је Османовић. Дејтонски споразум је, истакао је Османовић, врло јасан. - По њему ентитети немају никакво право на самоопредјелјенје, које посљедњих дана Милорад Додик вјештачки измишља, опасно напуштајући дејтонски оквир, као једини гарант мира и стабилности у БиХ, али и регији.

Стога сматрамо прагматичним став предсједника Србије Александра Вучића да су потребни уздржаност и дијалог, као и став да Србија као потписница такођер има јасну обавезу да у потпуности поштује Дејтонски мировни споразум. С друге стране, недосљедан је изостанак реакције предсједника Србије на Додикове пријетње 'самоопредјелјенјем и отцјепљењем', као и раније на Декларацију СНСД-а којом се пријети територијалном интегритету БиХ.

Очекујемо од Вучића, који представља државу потписницу Дејтонског споразума, да се потпуно јасно одреди о Додиковим пријетњама територијалном интегритету БиХ - навео је Османовић. Нагласио је да је БиХ потребно јачање стабилности и мира, кроз поштивање Устава и закона, провођење потребних реформи за напредак БиХ на еуроатланском путу, те на економском јачању и побољшању животног стандарда.

Томе, поручио је, сви у БиХ треба да се посвете, умјесто покушаја да силом и уцјенама наметну своју политику, као што то ради Додик.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.