Особе са цивилним инвалидитетом у РС у веома лошем положају: “Живот нам је претежак, тражимо разумијевање од власти”

Представници удружења особа са цивилних инвалидитетом данас су у Бањалуци указали на лош положај у којем се налазе.

Maja Isović Dobrijević / 17. мај 2017

На пресс конференцији која је одржана у Бањалуци говорили су представници Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, Савеза  глувих и наглувих Републике Српске, Скупштине Савеза дистрофичара Републике Српске, Савеза Савез параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, Савеза  слијепих Републике Српске.

Сви су они јасно упутили јавности и надлежнима поруку да се нешто хитно мора урадити да се побољша положај особа са инвалидитетом.

Представници Савеза организација особа са инвалидитетом Републике Српске у писаном документу траже што хитније доношење закона о организацијама особа са инвалидитетом Српске, те обезбјеђивање редовности суфинансирања планираних програмских активности Удружења од јавног интереса и њихових чланица из грантова намијењених за ту подршку, у складу са законским одредбама.

Госпова Рађен-Радић, секретар Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске рекла је да су законске промјена које су се десиле у протеклих десетак година довеле до тога да је положај особа са инвалидитетом све лошији.

“Од Владе РС тражимо да у дефинисању и провођењу својих политика ставе цивилна лица у равноправан положај са осталим учесницима буџета, јер би се на тај начин побољшо начин живота наших чланова. Ријеч о члановима који долазе из 85 локалних организација које дјелују у РС и 7980 чланова. Овом броју требају се додати особе које нису учлањене у удружења или особе које живе у општинама у којима не постоје удружења”, рекла је Рађен-Радић и додала је да се нада партнерском односу са надлежним.

Она је рекла да су Савези организација лица са инвалидитетом неколико пута прије три мјесеца затражили пријем код предсједника Владе Републике Српске.

 

Фото: БУКА

 

"Од представника Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске имамо посредно информацију да је премијерка вољна да нас прими, али још немамо ништа написмено и немамо конкретну информацију о томе", додала је Госпова Рађен-Радић.

Представници Удружења и Савеза рекли су да им је живот заиста тежак и дат раже разумијевање од надлежних. Данас су јавности предствили и приоритете за унапријеђење статуса особа са инвалидитетом и организација ОСИ од јавног интереса при Министарсву здравља и социјалне заштите.

Од приоритета издвајају: подршку особама са инвалидитетом која се збрињавају у систему социјалне заштите, подршку организацијама ОСИ од јавног интереса за РС, као И доношење Закона о организацијама ОСИ РС. Једва од ствари која се тражи јесте увођење права на инвалиднину која би се поред постојеће накнаде за помоћ и његу другог лица састојала и од накнаде за личну инвалиднину и накнаде за ортопедски додатак.

“Тиме би се побољшао друштвени, социјални и економски положај ове маргинализоване групе и донекле приближио правима осталих ОСИ која се збрињавају у другим системима. Успоставили би тако одређен баланс са ОСИ која у непосредном окружењу, а која се такође збрињавају у систему социјалне заштите”, истичу представници удружења особа са цивилних инвалидитетом.

У наредном периоду представници Удружења надају се сарадњи са представницима власти и да ће имати састанак са премијерком владе РС.

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.