Ово је Мостарка која је данас добила Босну и Херцеговину на суду у Стразбуру: Вријеме је да им почнемо пружати отпор!

У данашњој пресуди вијећа у предмету Баралија против Босне и Херцеговине, Европски суд за људска права је, једногласно, одлучио да је дошло до повреде члана 1. Протокола број 12. (општа забрана дискриминације) уз Европску конвенцију о људским правима.

Elvir Padalović / 29. октобар 2019

У данашњој пресуди вијећа у предмету Баралија против Босне и Херцеговине, Европски суд за људска права је, једногласно, одлучио да је дошло до повреде члана 1. Протокола број 12. (општа забрана дискриминације) уз Европску конвенцију о људским правима.

Предметни случај се тицао правне празнине која је онемогућила подноситељки, политичарки Ирми баралија која живи у Мостару, да гласа и буде бирана на локалним изборима. 

Суд је утврдио да је правна празнина настала пропустом власти да изврше одлуку Уставног суда из 2010. године, која се тицала одредаба које су регулирале локалне изборе у Мостару, те налагала властима да ускладе те одредбе са Уставом. То је за посљедицу имало ситуацију гдје су посљедњи локални избори у Мостару одржани 2008. године, те гдје је градом управљао градоначелник који од 2012. године није имао потребни демократски легитимитет.

 Таква ситуација није била у складу с начелом владавине права. Суд стога није могао прихватити аргумент Владе да је вишегодишње кашњење у извршењу одлуке било оправдано потребом да се дође до дугорочног и одрживог рјешења за подјелу власти, те да се очува мир и омогући дијалог између различитих етничких група у Мостару. Тужена држава је стога прекршила своју обавезу да подузме мјере да заштити подноситељицу представке од дискриминаторног поступања по основу њеног мјеста пребивалишта и да одржи демократске изборе у Мостару.

Ирма Баралија је поводом тужбе коју је покренула против Босне и Херцеговине Европском суду за људска права у Стразбуру због неодржавања локалних избора у Мостару, дала интервју за наш портал.

"Ова држава, тачније државни парламент није подузео ништа по обавезујућој пресуди Уставног суда из 2010. године, по питању случаја Мостара. Као посљедица тога, свима нама у Мостару је одузето основно демократско право, да бирамо и будемо бирани. Овакво кршење људских права је недопустиво и  нажалост представља јединствен случај у демократијама модерне Европе. Мој је једини циљ изборити се за изборе" рекла је она за БУКУ.

Она је рекла како је свјесна да ова пресуда може бити игнорисана од стране политичара баш као у многим другим случајевима.

"Такодје сам свјесна да судбина наше тужбе може бити слична, но то није разлог да не покушамо! Важно је покренути ствари с мртве тачке и показати свима да желимо другачији и бољи Мостар и да ћемо се на све начине борити за то. Већ дуго у Мостару влада осјећај разочарења и летаргије, чини ми се, по порукама и реакцијама, да нас је управо ова тужба мало продрмала. Вријеме је да почнемо пружати отпор! Тужба је само почетак" казала је она раније за БУКУ.

Подсјетимо да су посљедњи локални избори у Мостару одржани су 2008. године. Уставни суд БиХ је пресудом из 2010. године наложио промјену Статута Града Мостара у дијелу који се односи на изборна правила за избор Градског вијећа. 

Од тада, представници странака нису постигли споразум о измјенама спорних дијелова Статута због чега локални избори нису одржани, тако да град тренутно функционише без Градског вијећа и у том дијелу је потпуно паралисан.
 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.