Педофили су и у нашој околини, морамо знати ко су!

Профил педофила- То су људи различитог пола, расе, вјере, националности, професије. Опште је то да су углавном неупадљиви, врло често добро камуфлирани у педагошка и слична занимања гдје су им доступна дјеца, често су и сами родитељи и браку. Они су обично блиски дјетету и увијек сусретљиви, вољни да помогну без обзира на проблематику, да праве уступке онда када не би требало.

Maja Isović Dobrijević / 26. јун 2016

Асоцијација психолошких и полиграфских испитивања покренула је прикупљање потписа за акцију „Стоп педофилима – Подржи увођење регистра“ који се свакодневно скупљају у Бањалуци. План је да се акција прошири и у друге веће градове БиХ са циљем да се прикупи што већи број потписа подршке.

Саша Миловановић, предсједник Асоцијације психолошких и полиграфских испитивања каже да код нас до сада није било „озбиљније“ иницијативе за регистрацијом особа за које је доказано да испољавају склоности ка задовољавању сексуалног нагона злоупотребом дјеце.

 

Саша Миловановић

 

„Колико знам Омбдусман за дјецу РС је послао један вид инцијативе Влади РС и ми тај потез изузетно цијенимо. Федерација БиХ мислим да није ништа радила по овом питању. Неспорно је да је хитно потребно законски уредити ову област. Закон мора бити јединствен на нивоу цијеле БиХ и ту нема дилеме. Министарства унутрашњих послова сигурно раде свој посао и то изузетно добро, добар примјер је МУП РС, који константно проналази извршиоце ових кривичних дјела, што је видљиво и кроз медије. Али, ситуација је таква да људи који и буду осуђени због ових радњи, широј јавности остају непознати, а проблем је такав да остаје тендеција да се такво дјело понови, а тиме настану и нове жртве“, рекао је за БУКУ Миловановоћ.

Истиче да је увођење јавног регистра најбољи вид превенције.

„У том случају ће грађани, односно родитељи имати увид у то да ли у њиховом комшилуку и околини живе педофили и постоји ли ризик за њихову дјецу. Са тим у вези очекује се појачан надзор родитеља и додатна пажња, како неби дошло до злоупотребе и трауматизације дјеце. Треба да пратимо земље у окружењу и да се боримо за заштиту наше дјеце. Потребно је и напоменути да ова акција прикупљања потписа подршке није позив на било какав позив на линч, већ жеља да се формално правно рјешавају овакви и слични проблеми у БиХ“, истиче Миловановић С.  

Каже да су се у Асоцијацији сусретали са проблемом педофилије, а већ дуже времена су размишљали на који могу да допринесу и помогну да држава крене у рјешавање педофилије. Ту свакако мисли на доношење превентивних, адекватних и дјелотворних закона.

„Наши стручњаци из ове области су првенствено из праксе делегирали ову тему као приоритет. Искуство чланова наше организације који раде у образовним, васпитним, институцијама социјалне заштите, здравству и сл. је такво да су дјеца у БиХ под великим ризиком од злоупотребе када је у питању педофилија, да су ти случајеви учестали и да смо као друштво у обавези да се систематски и мултидисциплинарно ангажујемо по овом питању. Након свега услиједила је и одлука да се крене у акцију ’Стоп педофилима – Подржи увођење регистра’“, истиче Саша М.

На питање шта је потребно урадити да би се ова област боље уредила Саша Милиовановић каже да је поред регистра, потребна едукација друштва о проблему педофилије, о томе како и ко најчешће постаје жртва, о психолошким посљедицама, о особинама педофила, њиховом психолошком профилу, те један систематски приступ и осмишљавање будућих акције провјере индиција постојања педофилије и сл. Поред тога, наш саговорник каже да је потребно охрабривање свих грађана да уколико примјете сумњиво понашање појединаца истог и пријаве, а наравно, увијек је најснажнији државни апарат који својим дјеловањем на терену мора сузбијати оваква дјела.

ЈАВНА ОСУДА ИМА СНАЖАН ЕФЕКАТ

Сњежана Милаковић, дипл.психолог – полиграфиста поводом потребе јавног регистра педофила каже да у већини случајева јавна осуда има јачи ефекат него одређена казна.

 

 Сњежана Милаковић

 

„Динамика сексуалног преступника је таква да страхује од тога да буде откривен, те ће прије жртвовати задовољење нагона него бити ухваћен. Самим тим, постојање јавног регистра ће на неки начин засигурно превентивно дјеловати на евентуалне будуће починиоце, а може и натјерати педофила да потражи стручну помоћ. Регистар би изгледао  једноставно. У њему би се налазила лица за која је утврђено да су покушали или задовољавали своје сексуалне нагоне злоупотребом дјеце. Дакле, лица за које је изречена правоснажна судска пресуда. Саставни дио регистра би чинила њихова имена и подаци о мјесту пребивалишта, фотографија, кривично дјело, правоснажна пресуда, информације о издржавању казне и тренутни статус“, каже за БУКУ Сњежана Милаковић.

Она каже да се дјеца и млади могу заштити од педофила правовременом едукацијом, како родитеља, тако и дјеце.

„Поред већ познатих упозорења дјеци да не разговарају са непознатим особама, не узимају слаткише од њих, те да нико нема право да их додирује на начин који је њима непријатан или по интимном подручју тијела, увијек је битно разговарати са дјецом. Најбољи разговори са дјецом на нижем узрасту су кроз игру или цртање, то ће бити одличан покретач за причање догађаја, нпр: Хајде да се играмо као што сте се играли прије неки дан...Шта ти се није допало док сте се играли...Покажи ми на луткама како сте се играли... У зависности од узраста, без непотребног плашења и преплављења дјеце објаснити им и да постоје људи који нису добри. Када се појави регистар, наравно да се и информишу да ли има регистрованих педофила у окружењу у којем се крећу њихова дјеца“, објашњава она.

Иван Куч, дипл.психолог, педагог и андрагог, судски вјештак псих.струке каже за БУКУ да је ова акција покренута јер искуство из праксе говори да су случајеви педофилије учестали, чести новински чланци такође су потврда тога, а са друге стране јавност није упозната генерално са тим проблемом, такође ни у стручним круговима нема података о броју тих особа, јер једноставно није било иницијативе за озбиљнијим бављењем проблемом педофилије у БиХ.

 

 Иван Куч

 

Куч каже да тренутно у фокусу Асоцијације није питање повећење казни за педофиле, а ова организација поводом питања казни има став да треба пратити искуства из других земаља. Свакако, каже, да је висина казни вид превенције, али с обзиром да се ради о болесним људима сматрају да је превентивнији, кориснији и хуманији регистар.

На питање колико су грађани заинтересовани за ове теме, шта их конкретно приликом прикупљања потписа занима Иван К. каже да, иако је тематика крајње непријатна и тешка, волонтери су са терена пренијели задовољство грађана покренутом акцијом, највише су прилазили и дали своју подршку родитељи са дјецом, са бебама у колицима, те посебно треба нагласити и споменути омладину.

„Лијепо је било видјети тај одзив грађана и овај вид ангажмана родитеља, Бањалучана, који желе као најбоље за своју дјецу, да одрастају у сигурном друшту. Желе да их заштите! Интересовала их је процедура, исход, када би се регистар могао очекивати, те како и на који начин ће бити доступан“, каже наш саговорник.

ПРОФИЛ ПЕДОФИЛА

На питање можемо ли знати број педофила у Бањалуци Сњежана Милаковић каже да ако би се обратили Министарству правде тренутно можемо сазнати број лица којима је изречена пресуда за  педофилију на подручју града Бањалуке, наравно  у одређеном временском периоду.

„Али нас у Асоцијацији првенствено  интересује ко су та лица, да би превенирали њихово будуће дјеловање. Што се тиче психолошког профила педофила, неовисно о становишту узрока болести педофилије, причамо о људима различитог пола, расе, вјере, националности, професије. Опште је то да су углавном неупадљиви, врло често добро камуфлирани у педагошка и слична занимања гдје су им доступна дјеца, често су и сами родитељи и браку. Они су обично блиски дјетету и увијек сусретљиви, вољни да помогну без обзира на проблематику, да праве уступке онда када не би требало. Играју на повјерење и воле тајне, а најјачи им је адут емоционална рањивост дјеце и манипулативност. Зато је битан регистар јер не постоји бољи начин да се они идентификују“, истакла је Сњежана.

 

Прикупљање потписа за Регистар педофила у Бањалуци

 

У циљу заштите дјеце и омладине од предатора који су присутни на интернету Иван Куч каже да  родитељи, педагози требају дјецу усмјеравати на здраве стилове живота, на квалитетно и рационално организовање времена, дружење, игру, спорт, разне секције, екскурзије...опште вриједности.

„Кориштење друштвених мрежа свести на минимум, а усмјеравати их на интеракцију и реално дружење, не ’електронско’. С обзиром да дјеца користе интернет савремено вријеме је пред родитеље донијело и ову нову обавезу да и ту уз изграђено повјерење са својом дјецом имају надзор и над овим њиховим активностима. Да им објасне зашто желе знати ко су им пријатељи на друштвеним мрежама и такође да им објасне који ризици и ту постоје. Да их науче како им интернет може користити, а како шкодити, ако су већ изградили добар однос са својом дјецом, то не би требао бити посебно компликован проблем“, каже на крају разговора наш саговорник из Асоцијација психолошких и полиграфских испитивања.

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.