Планирају губитак од 13 милиона КМ, а запошљавају нове раднике

Рудник и Термоелектрана „Гацко“ у овој години планира да оствари губитак од 13,2 милиона КМ и да повећа број радника за 49 на 1.950, видљиво је из плана пословања овог предузећа који је недавно усвојен.

BUKA portal / 14. мај 2019

Планом пословања РиТЕ „Гацко“ од 2019. до 2021. године предвиђено је пословање са губитком у све три године, узимање милионских кредита, али и повећање броја запослених у овој години.

У документу је наведено да планирани губитак РиТЕ „Гацко“ у овој години износи 13,2 милиона КМ, у наредној 642.000 КМ, а 2021. године 643.000 КМ.

Планирани укупни приходи предузећа у овој години износе 113 милиона КМ, а у наредне двије 122,1 милиона, односно 121,8 милион КМ.

С друге стране, планирани трошкови у 2019. износе 126,3 милиона КМ, у идућој 122,8 милиона, а 2021. години 122,5 милиона КМ.

Планирани број радника у овој години је 1.950, што значи да РиТЕ планира да запосли нових 49 радника, с обзиром на то да је на крају прошле године имао 1.901 запосленог.

У наредне двије године нису планиране значајније промјене по питању броја радника, односно предвиђено је смањење на 1.945 радника.

Планиране инвестиције РиТЕ „Гацко“ у трогодишњем периоду износе 237 милиона КМ, а биће финансиране кредитима и то у износу од 144,6 милиона КМ, док властитим новцем РиТЕ планира да финансира инвестиције у вриједности од 92,5 милиона КМ.

РиТЕ из године у годину повећава број радника, а послује све лошије

Планирање милионских губитака као и кредитна задужења изазвала су највише пажње на Скупштини акционара овог предузећа која је одржана крајем марта.

„Матично предузеће“ ЕРС и Фонд за реституцију, којим управља Инвестиционо-развојна банка РС, гласали су за овај план, али су упозорили да предузеће из године у годину повећава број радника, а послује све лошије.

ИРБ је у препоруци за гласање навела да је неодрживо да предузеће планира губитак у све три планске године, као и да константно остварује пословни губитак.

Представник Друштва за управљање инвестиционим фондовима „Манагемент солутионс“ Драгана Гарача је навела да није природно да се планирају губици и да Надзорни одбор предузећа то има у виду. Додала је и да би умјесто кредита предузеће требало да размисли о задужењу путем емисије обвезница.

Предсједник Надзорног одбора РиТЕ „Гацко“ Бранко Грк је навео да планирани капитални ремонт у трајању од три мјесеца подразумијева да нема производње, самим тим ни прихода и да не постоји никаква могућност да се позитивно послује.

Капитални ремонт ТЕ „Гацко“, који се се финансира кредитом од 18,5 милиона марака, почео је 31. марта ове године након двије године одгађања. Планирано је да радови трају 90 дана.

ЦАПИТАЛ: М. Чигоја


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.