ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА ЖИВОТ НА -56 СТЕПЕНИ! Вода се у МОМЕНТУ претвара у лед: А тек да видите како једу и одлазе у WЦ (ВИДЕО)

Због ниских температура нису у могућности да узгајају воће и поврће, као ни житарице.

BUKA portal / 11. децембар 2018
Ојмјакон је село у Републици Саха у Русији, у далекоисточном делу Сибира у Ојмјаконском рејону и ово је најхладније место на нашој планети у коме је најнижа температура -67,7 степени.
 
 
У Ојмјакону живи око 500 становника који се претежно баве сточарством и риболовом. Место је име добило по Ојмјаконској реци чији назив потиче од речи кхеиум из евенског језика, што би у слободном преводу значило – несмрзнута вода, место где рибе проводе зиму.
 

 
Најспецифичнија одлика овог места је оштра континентална клима, екстремно хладна зима са средње топлим летима, без ветра, а сунчев сјај је интензиван. Ојмјакон је најхладније насељено место на свету, а назива се и “пол хладноће”, северне хемисфере. Најнижа измерена температура била је -68 степени у станици Томтор 1933. године. Мада, годинама медији преносе различите верзије о тачној најнижој температури у овом месту, а она се креће и испод -75.
 
Предео је прекривен типичним представницима тундре (патуљаства врста дрвећа) и тајге (четинари попут смрче, јеле, ариша). На подручју Ојмјакона живи врста коња позната као пони. Воде су богате рибом, а у шумама живе ирваси. Ојмјакон је било типично повремено насеље где су уточиште тражили сточари и ловци на ирвасе. Совјетска власт је у жељи да номадима обезбеди нормалне услове за живот и сталан боравак изградила трајно насеље.
 
Према процени из 2012. године у Ојмјакону живи 512 становника, док је по подацима пописа из 2010. године било 462 становника. Најбројнији су Јакути, па Руси. Званични језици су руски и јакутски. Становништво се првенствено бави сточарством, ловом и риболовом.
 
Због ниских температура нису у могућности да узгајају воће и поврће, као ни житарице, али зато користе дивље плодове локалних биљних врста. Најпознатије ојмјанско јело је строганина, остругана свеже залеђена риба. Због чистог ваздуха, зраве исхране и чисте воде, становници Ојмјакона су познати по дуговечности.
 
-56°Ц (-69°Ф) фром Yакутск то Оyмyакон ин wинтер – ТХЕ МОВИЕ [ХД] 2015
Због проблема са залеђеним цевима ови људи уместо wц-а користе јаме које ископавају на улицама испред куће. Да би им стока преживела ужасно хладне ноћи праве изоловане штале у којима температура не прелази екстремне минусе. У Ојмјакону постоји само једна продавница у којој је могуће набавити потребштине и то није све доступно свакога дана.
 
 

 
Коришћење мобилног телефона зими је готово немогуће јер се уређаји редовно смрзавају. У периодима највеће хладноће становници морају да пазе и на то како удишу ваздух. Уколико дишу предубоко или пребрзо на плућима могу да зараде промрзлине. То искључује бављење спортом.
 
београд.ин

Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.