Политичке игре: Агенција за лијекове пет година без директора и замјеника

Рамо Рустемовић, предсједник Синдиката Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине позива политичаре да се уозбиље.

Maja Isović Dobrijević / 30. јун 2017

Агенција за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине већ пет година нема директора и замјенике.

Рамо Рустемовић, предсједник Синдиката Агенције за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине каже да ова институција хронично не може добити ново руководство и то је велики проблем за рад Агенције.

"Агенција за лијкове БиХ основана је је Законом о лијековима и медицинским средствима основана је 2008. године, а почела је са радом 2009. године са сједиштем у Бањалуци,Контролни лабораториј Агенције је у Сарајеву. Контролни лабораториј у Сарајеву је  члан  ЕДМ-а Европског директората за квалитет лијекова и заштиту здравља, који егзистира на нивоу Вијећа Европе. Контролни лаораториј у склопу Агенције судјелује у раду Европских регулаторних тијела за лијекове(ЕДМ-а,Мрежа службених лабораторија за контролу квалитета лијекова Вијећа Европе(ОМЦЛ)", рекао је Рустемовић за БУКУ. Додаје да су њихове двије магистре фармације управо добиле стални радни ангажман у ЕДМ као врсни стручњаци у својој области, а оне су добри амбасадори струке и државе БиХ.

Он каже да су управо обавјештени од стране Министарства цивилних послова БиХ да је окончана конкурсна процедура о избору и утврдјивање ранг листе најбољих кандидата за именовање директора и замјеника Агенције за лијекове БиХ упућена на Вијеће министара БиХ на потврђивање.


"Јавни оглас  за избор и именовање директора и замјеника објављен је 06.11.2015. За ВД Директора Агенције именован је др. Александар Золак, а позиција замјеника директора је упражњена већ пет година.Тачка дневног реда око именовања директора и замјеника је стављена прошле године на сједницу Вијећа министара и на инсистирање министра Беванде Вјекослава скинута са дневног реда, а ми предпостављамо  да се то десило због политичког недоговара", каже Рустемовић.

Рустемовић каже да директно за ово неименовање сматрају одговорним педсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића, јер он ништа није подузео да се ова агонија Агенције оконча.

"Редовно смо га око овог проблема обавјештавали упућивали захтјеве, апеле и лично ћемо га сматрати одговорним за нормално не функционосање институције која је још јучер требала имати редовно руководство. Због непостојања изабраног директора и замјеника директора Агенције никада на дневни ред није дошао нови Правилник о систематизацији и организацији радних мјеста а није ни било иницијатива у смислу поправљања материјалног статуса упослених у Агенцији", каже за БУКУ Рамо Рустемовић. Он истиче да је за рад Агенције неопходан пријем нових запосленика пошто ће у скорије вријеме доћи до смјене генерација гдје ће велики број запослених отићи у пензију. "Стручно вијеће које контролише и надзире рад Агенције је такођер премашило све мандате чак и оне техничке које не познаје правна струка. Нисам сигуран да овакав састав Стручног  вијећа нам је од посебне помоћи за рад и функционисање Агенције", истиче Рустемовић. На крају каже да би политичари требало да се уозбиље, јер се ради о стручној агенцији и треба је измјестити од политике, јер лијекове користе сви – и министри, политичари и директори.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.