Помозимо МРВИЦАМА да добију битан апарат за специјалистичке офталмолошке прегледе да бебе не би морале ићи у Београд

Ове године Удружење има циљ да скупи средства за куповину опреме за специјалистичке офталмолошке прегледе, који утичу на превенцију обољења или крајњег, нежељеног и трајног оштећења вида.

Maja Isović Dobrijević / 17. новембар 2019

Foto: Udruženje "Mrvice", privatna arhiva

 

Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце “Мрвице” и ове године низом активности ће обиљежити „љубичасти“ новембар, мјесец у којем се подиже свијест јавности о пријевремено рођеним бебама.

Ове године Удружење има циљ да скупи средства за куповину опреме за специјалистичке офталмолошке прегледе, који утичу на превенцију обољења или крајњег, нежељеног и трајног оштећења вида.

Јелена Глишић из Удружења „Мрвице“ каже да се родитељи пријевремено рођене дјеце суочавају са многим тешкоћама, а да би олакшали живот родитељима и дјеци ове године препознали су потребу набавке апарата,  који ће помоћи у раној дијагностици одређених промјена и праћењу поремећаја, као и адекватном лијечењу након правовремене дијагностике.

„Удружење је, у сарадњи са  Др Весна Љубојевић и уваженом проф.др Ана Орос, одлучило прикупити средства, за  Индиректни ласер и офталмоскоп, јер значај ове медицинске опреме,  немјерљив за пријевремено рођену дјецу, која имају низ проблема узрокованих РОП-ом, али такође, сви добро знамо да ће ова активност увелико допринијети финансијским уштедама на свим нивоима. Поред овога, оно што је битно нагласити, је, да наша дјеца, на ове офтамолошке интервенције, путују у Републику Србију, конкретно на Институт за неонатологију Београд. Ово су врло тешка и стресна путовања, како за дијете, тако и за родитеље. По изласку из болнице, врло често, са контролама се наставља. Замислите само ситуацију, да сте приморани дијете од 1900 грама, одвести у ЦИПС на сликање за пасош“, рекла је за БУКУ Јелена Глишић.

Она каже да је важно да цјелокупно друштво препозна ову њихову идеју и да их подрже.

„Да се заједно боримо за едукацију, за побољшање услова боравка у болницама, да заједно подигнемо свијест о пријевременом рођењу. Да родитеље у агонији саслушају и охрабре, да им пруже подршку и помоћ“, истиче Јелена и додаје да је њихова овогодишња мотивациона порука „сањам свијет, видим свијет“.

„Позивамо све грађане, да се укључе у нашу камању, да овим храбрим клинцима, сви заједно, омогућимо савремену медицинску опрему, која ће уз рану дијагностику, спријечити појаву трајног оштећења вида“, каже она.

Помоћи можете позивајући хуманитарни број 1415.

Јелена подсјећа да су почетком новембра прошле године покренули акцију “За топли загрљај”, у којој је прикупљено 36.000 КМ.

„Захваљујући тим средствима, а сходно потребама неонатолошких одјељења, набавили смо десет топлих креветића. Кампања из 2017. године, осигурала је Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра, донацију ЕЕГ мониторинг апарата за праћење можданих функција, који помаже у раној дијагностици одређених промјена и праћењу поремећаја, као и адекватном лијечењу након правовремене дијагностике. Но поред ове двије највеће донације, константно током ове три године, спроводе се разне активности, којима остварујемо сљедеће циљеве. Унапређење здравствене заштите родитеља и дјеце; пружање психолошке подршке родитељима пријевремено рођене дјеце и дјеце са посебним потребама; организовање активности које унапређују квалитет живота породица са пријевремено рођеном дјецом или дјецом са посебним потребама; материјално оснаживање родитеља са пријевремено рођеном дјецом и дјецом са посебним потребама, као и хуманитарно дјеловање, у складу са посебним прописима“, каже Јелена.

 

Фото: Илустрација

Када је ријеч о законима у РС и залагањима Удружења „Мрвице“ у овој области Јелена нам каже да је приоритет побољшање статуса, не само пријевремено рођених беба, него и њихових родитеља, посебно мајки. Она каже да су у том смислу одређени правци даљег дјеловања а међу којима су и одређена законска рјешења, која се односе на продужетак породисљског боловања.

У породилишту Клинике за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС) сваке године породи се око 3.000 жена, а од тога девет одсто је пријевремених порода, када на свијет долазе бебе млађе од 37. недјеље, неке од њих са свега 500 грама тежине. Наша саговорница нам каже да још увијек не постоје статистички подаци, колики је укупни број на нивоу Републике Српске пријевремено рођене дјеце, али теже ка томе да самосталним активностима, прикупе и те податке.

Јелену смо питали шта би поручила мајкама и породицама које су у болници и како да преброде најтеже тренутке, постоје ли уопште ријечи утјехе.

„Пријевремено рођена беба, која је свакако још увијек требала да буде у мајчином стомаку, једноставно није способна да се самостално бори за сваки свој наредни дах. Знамо да вас плаше слике вашег дјетета прикопчаног са бар десет цјевчица, исто толико каблова, окружених вама непознатом опремом. Тај први сусрет са вашом мрвицом је веома стресан и знајте, заувијек ће вам бити у мислима и сјећању. Али будите сретни у том тренутку, јер захваљујући савременим методама лијечења и технологији, и веома незрела дјеца или дјеца веома мале тежине на рођењу имају шансу да преживе.Но како дани пролазе, ваше дијете ће сазријевати и расти и претходну слику ће мјењати слика потпуно развијеног дјетета. Упамтите, вашој мрвици је потребно много пажње, топлине… посјећујте ју на свака три сата, причајте јој, јер вас сигурно чује и препознаје вашу боју гласа“, рекла Јелена.

На крају разговора Јелену смо питали каква је тренутна ситуација на УКЦ када су пријевремено рођене бебе у питању.

„Генерално, оно што је наша обавеза, јесте да будемо искрено захвални особљу неонатолошких одјељења, гдје се нашим Мрвицама свакодневно пружа њега, али и максимална брига и ангажман који превазилази стручне и формалне оквире. За све запослене на овим одјељењима имамо само ријечи захвалности у име свих наших малишана и увијек истичемо њихову едукованост, јер су праћењем и примјеном свих савремених метода лијечења претерминских беба заједно довели до смањивања стопе смртности наше дјеце. Број пријевремено рођене дјеце је у порасту и било какве донације, које подразумијевају надоградњу савременом опремом у нашим клиникама, дјеци пружамо још квалитетније лијечење у складу с највишим европским стандардима могу помоћи“, каже у разговору за БУКУ Јелена Глишић из Удружења Мрвице.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.