Потписан споразум: ЕБРД даје још 210 милиона еура за коридор 5ц

Уговор су потписали предсједник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда

Fena / 09. мај 2019

Уговор о зајму  између Босне и Херцеговине и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у вриједности 210 милиона еура за Пројекат Коридор 5Ц – обилазница Добој потписан је данас. 

Уговор су потписали предсједник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти и министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда. 

Министар Беванда је након потписивања казао да му је посебна част што ће годишњу конференцију ЕБРД-а, чији је домаћин Босна и Херецеговина, закључити уговором о још једном значајном инфраструктурном пројекту који је битан за оба ентитета и чија је вриједност 210 милиона еура. 
 

По његовим ријечима, Ууговор о зајму између БиХ и ЕБРД-а ће омогућити изградњу нових 14 километара дионице аутоцесте на коридору 5Ц са двије двоструке траке. Дионица почиње на мосту преко ријеке Босне јужно од петље Руданка у Републици Српској на сјеверу, а наставља се према југу, обилази град Добој, ка Федерацији БиХ преко Усоре до Медакова.  


Средства од 210 милиона еура бит ће алоцирана на Федерацију БиХ, односно ЈП ”Аутоцесте ФБиХ” у износу 60 милиона еура и на Републику Српску, односно ЈП ”Аутопутеви РС” у износу 150 милиона еура. 

Беванда је казао да је новац је распоређен у складу с пројектом, конфигурацијом терена и потребним улагањима на терену што је сукладно процедурама испреговараним са ЕБРД-ом, надлежним ентитеским министарствима и на крају Министарством финансија и трезора БиХ. 


Истакнуо је да су услови зајма повољни уз  рок отплате 15 година, укључујући три године граце периода на отплату главнице, а отплата је у 24 једнаке полугодишне рате. 

- Надамо се да ће одговорни у јавним предузећима подузети све кораке да што прије крену у реализацију овог пројекта и да ћемо у предвиђеном року, до краја 2022. године, имати нових 14 километара аутоцесте на коридору 5Ц - навео је министар Беванда. 

Предсједник Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти је казао да се током ове конференције десило много добрих ствари укључујући потписивање уговора између ЕБРД-а и БиХ. 

По његовим ријечима, посљедњих 36 сати су разговарали, преговарали, како би омогућили да се деси ова церемонија потписивања. 

- Мислим да је ово само још један доказ одличног односа БиХ и ЕБРД-а. Сви смо свјесни важности потписивања овог уговора - навео је Чакрабарти. 

Додао је да изузетно сретан што је имао прилику потписати овај „заиста кључни пројекат и то током годишње конференције“. 

- Овим потписивањем осигурат ћемо додатних 210 милиона еура, чиме ће укупан износ одобрених средстава за Коридор 5Ц у БиХ бити већи од 800 милиона еура. Ово показује и нашу преданост и даљње напоре ка изградњи инфраструктуре у овој земљи и даљњем развоју - нагласио је Чакрабарти.

Оцијенио је да ово потписивање данас представља један од кључних корака напријед  када је у питању развој овог инфраструктуралног пројекта. 

Казао је да повезивање БиХ са регијом и тржиштима у ЕУ, кроз стварање ове физичке инфраструктуре, али и подржавање примјене европских стандарда и прописа, представља приоритет за ову земљу, „али такођер и за нас у ЕБРД-у и наше партнере - Европску комисију и Европску инвестицијску баку“. 

- Потписујући овај уговор у вриједности од 210 милиона еура, потписујемо оно што за нас представља кључни дио инвестиција за ову годину. Овим ћемо достићи рекордан износ од 400 милиона еура, што је двоструко већи износ него што смо раније имали - истакнуо је Чакрабарти. 

Дода је да ово показује и свим осталим инвеститорима зашто ЕБРД овдје инвестира. 

- Стојим раме уз раме уз БиХ, предани смо даљњем раду са вама, док ваша земља подузима озбиљне напоре како би изградила бољу привреду за све грађане ове земље - поручио  је Чакрабарти. 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.