Потресан филм о егзилу Стефана Зеига одушевио критичаре

Нјемачка глумица Мариа Сцхрадер за свој други режисерски рад добива суперлативе филмске критике у Нјемачкој. Филм ‘Вор дер Моргенрöте’ (отприлике: ‘Прије црвене зоре’) прати посљедњи период живота гласовитог писца Стефана Зеига који је пред нацистима из Еуропе побјегао у Јужну Америку, у којој је 1942. починио самоубојство

Gordan Duhaček / 07. јун 2016

Аустријски писац жидовског поријекла Стефан Зеиг рођен је у Бечу 1881. године, а свој је родни град морао напустити 1934. године, након што је у Нјемачкој Адолф Хитлер преузео власт, а у Аустрији установљена антисемитска и ауторитарна влада канцелара Енгелберта Доллфусса. Зеиг је прво отишао у Енглеску, а 1940. године се запутио преко Атлантика те на крају скрасио у бразилском градићу Петрополису, недалеко од Рио де Јанеира. Иако је двадесетих и тридесетих година прошлог стољећа Зеиг био један од најпопуларнијих писаца на свијету, посљедње године свог живота провео је очајан због успона нацизма и почетка Другог свјетског рата, а и одао се опијатима. Починио је самоубојство 22. вељаче 1942. године, пише Т портал.

Посљедњим периодом Зеигова живота бави се њемачки филм ‘Вор дем Моргенрöте’ Марије Сцхрадер, а у њему славног писца глуми Јосеф Хадер. Глумачку екипу чине још Барбара Сукоа, Аенне Сцхарз, Маттхиас Брандт, Цхарл Хüбнер, Ленн Кудрјаизки, Винцент Неметх, Осцар Ортега Санцхез и други док је сценариј написала Сцхрадер у сурадњи с Јаном Сцхомбургом.

Филм је управо имао своју премијеру у Нјемачкој и добио је екстатичне критике. Примјерице, Дер Спиегел пише да је ријеч о ‘једноставно речено, једном од најбољих филмова године’, који је сам по себи ‘умјетничко дјело’. Уз рад режисерке Сцхрадер (‘стилска елеганција’, ‘хисторијска драма о најважнијим питањима садашњице’), нарочито се хвали главни глумац Хадер те директор фотографије олфганг Тхалер.

Истиче се да филм има ‘метаразину’ која се реферира на актуалну ситуацију у Еуропи, примјерице у сцени у којој Зеиг даје интервју једном новинару те каже и сљедеће: ‘Вјерујем да ће једнога дана путовнице и границе бити ствар прошлости. Сумњам да ћемо ми то доживјети.’

 

 

 

 


Бука препорука

Рецензије

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.