“Предсједник се припрема да прогласи још једно ванредно стање…”

Ванредни парламентарни избори у Северној Македонији биће одржани 15. јула, договориле су данас две највеће партије, владајућа СДСМ и опозициона ВМРО ДПМНЕ.

Nedeljnik / 15. јун 2020

То је на конфернецији за новинаре саопштио лидер СДСМ Зоран Заев, истичући да је тај нови изборни датум потврдио и лидер ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

Заев је истакао да је среда 15. јул коначан и последњи датум за изборе и да ће на њима учествовоати и највећа опозициона патија.

“Данас сам поново разоварао са Мицкоским и он ми је потврдио да ће учестововати на изборима 15. јула”, рекао је лидер СДСМ и бивши премијер Северне Македоније.

Кабинет председника Северне Македоније Стева Пендаровског саопштио је раније данас да је могуће да се прогласи још једно ванредно стање у земљи.

Међутим, како је рекао, то ће зависити од договора најјачих странака о датуму нових избора.

То је саопштено након што је лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски позвао Пендаровског да продужи ванредно стање у држави, преноси МИА.

“Став председника Пендаровског познат је јавности. Председник се припрема да прогласи још једно ванредно стање, само ако политички актери не постигну међустраначки споразум о датуму превремених парламентарних избора, чиме би се створио правни оквир за организовање и спровођење избора”, саопштено је из кабинета.

Мицкоски је јуче позвао Пендаровског да продужи ванредно стање и истакао да ће ВМРО-ДПМНЕ учествовати на изборима под два услова – ако се уведу протоколи за заштиту здравља људи и ако се обезбеде услови за фер и демократске изборе.

Мицкоски, који сматра да је први могући датум за изборе средина јула, истакао је да би кампања требало да почне када мисија ОЕБС-а стигне у Северну Македонију.

Ванредно стање у Северној Македонији истекло је у суботу у поноћ. Две највеће политичке странке, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, нису успеле да постигну споразум о датуму одржавања избора на састанку с Пендаровским.

У Северној Македонији је умрло још пет особа са корона вирусом и регистрована 103 нова случаја те заразе, објавио је данас министар здравља Венко Филипче.

Он је на Фејсбуку написао да је укупан број умрлих од болести ковид 19 порастао на 193, а број дијагностикованих случајева од почетка епидемије 4.157.

Активних случајева има 2.241, у болницама је хоспитализовано 318 оболелих, од којих је 10 прикључено на респираторе. Институт за јавно здравље је данас регистровао још 13 пацијената који су оздравили и број излечених је повећан на 1.723, навео је Филипче.

У претходна 24 сата урађено је 841 тестирање на присуство коронавируса, а од почетка епидемије у Северној Македонији укупно 43.881.


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.