Привредни суд у Бањалуци поништио још четири одлуке Ванредне скупштине акционара бањалучке Топлане

Окружни привредни суд Бањалука донио је првостепену пресуду којом се поништавају четири одлуке ванредне скупштине акционара а.д.,,Топлана,, Бањалука из 29.01.2018 године као незаконите, сазнаје БУКА

Elvir Padalović / 13. новембар 2019

Foto: BUKA

Између осталих ради се о одлуци о давању сагласности на потписивање уговора о пословно техничкој сарадњи са привредним друштвом ,,ЕКО Топлане’’д.о.о. Бањалука те о одлуци о избору радних тијела.

Како је БУКА раније објавила, мали акционари су од самог почетка оспоравали како начин сазивања Скупштине тако и законитост самог сазива Скупштине

Наиме, у Службеном гласнику РС и на сајту Топлане а.д. Бањалука објављена је Одлука о сазивању Скупштине број 04-500/2018 од 11.1.2018.године у којој је наведено  да је Надзорни одбор Друштва одржао сједницу 11.1.2018.године и донио одлуку да се одржи ванредна сједница скупштине акционара друштва те да једна од тачака дневног реда разматрање и усвајање „Одлуке о давању сагласности на потписивање уговора о пословно-техничкој сарадњи.“

Члан 272.  Закона о привредним друштвима прописује поступак сазивања, обавјештавања и рада ванредне скупштине у којем је наведено да акционарско друштво уз писани позив треба да достави и опис било ког  уговора или правног посла предложеног за одобрење.

Окружни привредни суд је у образложењу пресуде између осталог навео како је одлука о сазивању скупштине у супротности са поменутим чланом Закон о привредним друштвима.

Подсјетимо да је исти суд раније донио одлуку којом се поништава одлука ванредне скупштине акционара а.д.,,Топлана,, Бањалука о преносу акција мањинских акционара на Бањалуку.

Коментаришући судски спор малих акционара старе "Топлане", градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је раније да град није задовољан првостепеном пресудом којом се поништава одлука ванредне скупштине акционара тог предузећа о преносу акција мањинских акционара на град Бањалуку.

Радојичић је рекао да, иако град није директно учествовао у судском поступку, очекује да ће бити поднесена жалба и да ће у другостепеном поступку бити доказана исправност, те да град неће одутсати од намјере да постане стопостотни власник старе "Топлане""

Подсјетимо да су бањалучки одборници усвојили одлуку за издавање гаранције Града за задужење „Топлане“ у износу од 12,6 милиона КМ, којом је реструктуисан стари кредит. 

 

 

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.