Прочитајте шта је све потребно за посао у Нјемачкој

Планирате радити у Нјемачкој? Требате испунити ове услове...

Maja Isović Dobrijević / 05. јун 2016

Агенција за рад и запошљавање БиХ угостила је делегацију Савезне агенције за рад СР Нјемачке. Циљ посјете делегације из СР Нјемачке био је пружити више информација о либерализацији тржишта рада у СР Нјемачкој за грађане Босне и Херцеговине.

"На одржаном састанку поред представника Агенције за рад и запошљавање БиХ и Савезне агенције за рад СР Нјемачке били су присутни и представници ентитетских завода за запошљавање, Вањскотрговинске коморе БиХ, привредних комора ентитета и Привредне коморе Кантона Сарајево. Током састанка делегација из СР Нјемачке је присутне упознала са организацијом и начином рада Савезне агенције за рад СР Нјемачке, те о циљевима и начину провођења Уредбе о запошљавању у оном дијелу у којем се Уредба односи на могућност запошљавања грађана са подручја Западног Балкана у СР Нјемачкој", рекли су из Агенције.

Представници Агенције за рад и запошљавање БиХ су искористили састанак како би пренијели своја искуства у посредовању радника са средњом стручном спремом медицинског смјера у СР Нјемачку, те је скренута пажња на проблем дугог чекања за добивање радне визе у Амбасади СР Нјемачке у БиХ.

Подсјећамо, од 1. јануара 2016. године СР Нјемачка је ублажила законске услове за приступ њемачком тржишту рада за држављане Босне и Херцеговине.

"По новој Уредби грађани Босне и Херцеговине у СР Нјемачкој могу добити боравишну дозволу за сва занимања, обуке и помоћне активности. За улазак у СР Нјемачку у сврху запослења потребно је осигурано радно мјесто као и радну визу", истакли су из Агенције за рад и запошљавање.
Напомињу да у ту сврху радно мјесто мора испуњавати слиједеће услове: за слободно радно мјесто не смије бити на располагању нити један тражилац посла који има њемачко или ЕУ држављанство, те зарада и услови из уговора не смију бити лошији од оних које има послопримац у Нјемачкој на сличном радном мјесту.

Прије неколико дана објављена је информација да је њемачка Савезна агенција за рад забиљежила даљњи пад незапослености у тој земљи. Стопа од шест посто најнижа је забиљежена у мају од уједињења Нјемачке. "Тржиште рада се и даље развија у позитивном смјеру. Број незапослених у мају у Нјемачкој је износио 2,66 милиона што је 80.000 мање него мјесец дана раније и 98.000 мање у односу на исто раздобље прошле године", рекао је директор агенције Франк-Јуерген еисе. Број отворених радних мјеста такође је порастао. Након зимске паузе бројне фирме траже сезонске раднике понајвише у угоститељству, грађевинарству и пољопривреди. Тренутно преко локалних агенција за запошљавање фирме широм Нјемачке траже 655.000 радника. ТРАЖЕНА ЗАНИМАЊА

 

Када су у питању занимања која су дефицитарна у Нјемачкој, ситуација је слична као и претходних година – највише се траже радници у здравству и грађевини. Наиме, у Нјемачкој се тражи лијечничко особље са средњом стручном спремом (медицинске сестре, итд.) али и високообразовани кадар, односно лијечници. Уз то, врло су чести конкурси за послове у индустрији метала, трговини, транспорту и логистици, траже се стројарски техничари, аутомобилски техничари, електричари, његоватељи, бравари, заваривачи, итд. НЕЗАПОСЛЕНОСТ У БИХ - Посљедње информације

 

На дан 30.04.2016. у Босни и Херцеговини је било 524.061 особа на евиденцијама завода и служби запошљавања у Босни и Херцеговини. У односу на претходни мјесец број незапослених особа је мањи за 6.309 особа или 1,19%. Од укупног броја особа које траже запослење, њих 272.737 или 52,04% су жене. Незапосленост се смањила у Федерацији БиХ за 4.953 особа (1,29%), у Републици Српској за 1.163 особа (0,86%), а у Брчко дистрикту БиХ за 193 особа (1,64%). Највећи број евидентиране незапослености чине лица са трећим степеном образовања КВ радници 33,62%, те радници са ССС 27,52%.  

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.