ПРОЂЕ 100 ДАНА Пречешљали смо премијерова обећања! Ово су резултати рада Владе РС: До сада, слабо и без визије

Прошло је 100 дана откад је Радован Вишковић засјео на чело Владе Републике Српске. Овај период је обиљежило много приче, а мало рада.

Milovan Matić / 21. март 2019

Тог 17. децембра прошле године, Вишковић је стао за говорницу Народне скупштине и почео своје излагање уводним поздравима:


"Поштована предсједнице Републике Српске, поштовани потпредсједници Републике Српске, поштовани предсједниче Народне скупштине Републике Српске", и тако редом.

А онда је затражио подршку посланика:

“Дозволите ми, прије свега, да кажем да је заиста велика част и привилегија, али и још већа одговорност стајати у овом цијењеном дому и тражити подршку од вас, уважених народних посланика, за састав нове Владе Републике Српске и њен програм рада у наступајућем четворогодишњем периоду.”

Подршку је добио, како за одабране министре, тако и за програм Владе, који је и тог дана кад га је Вишковић читао изгледао неувјерљив, без визије, нимало конкретан и прилично шупаљ.

Да је тако, најбоље показује првих 100 дана рада Владе, за коју су многи, чим су видјели предложене министре, рекли да је ово можда и најгори састав Владе у историји РС. Склепана са штапа и канапа, са министрима кратког домета, ова Влада је оправдала своју репутацију за првих 100 дана.

А шта су то Вишковић и његови министри урадили, односно нису урадили, провјерили смо чешљајући премијеров експозе, у коме је помало неодређено набрајао своје планове за Републику Српску. 


Повећање конкурентности и продуктивности привреде

 •  смањење оптерећења привреде (неиспуњено)
 •  сива економија (неиспуњено)
 • реформа Инспектората (неиспуњено)
 • једноставнији систем фискализације (неиспуњено)
 • опорезивање дивиденде и заустављање исплате плате на црно (неиспуњено)
 • нова улога ИРБ-а (неиспуњено)
 • стварање услова за награђивање радника кроз учешће у власништву привредних друштава (неиспуњено)

Повећање пензија (дјелимично испуњено)

Повећање плата (дјелимично испуњено – јавни сектор)


Да у 100 дана нове Владе привредницима није понуђено ништа конкретно, осим добре воље, најбоље зна Саша Тривић из Уније удружења послодаваца РС. 

Он признаје да је ово мали период за неке веће промјене, али исто тако очекује да се ствари помјере са мртве тачке.

“За сада нема неких резултата рада са којима би се могли похвалити. Знамо да су неки процеси у току, да су неки процеси запели... Ми очекујемо да ових дана сједнемо са премијером и ријешимо све недоумице. Оно што је нама најбитније је смањење опорезивања на накнаде с обзиром да су буджетски потрошачи добили веће плате, онда је ред да се и ми нађемо у видокругу Владе”, испричао нам је Тривић, који очекује да Влада испуни све што је обећала.

“Ми не видимо ништа што је неоствариво или да постоје неке запреке. Само је потребна добра воља да се кроз дијалог нађу најбоља рјешења.”


Здравство

 • дефинисање јасне одговорности свих актера у систему (неиспуњено)
 • зградња и реконструкција нових капацитета (дјелимично започето)
 • реформа здравственог сектора (неиспуњено)
 • зауставити додатно стварање неизмирених обавеза и смањити постојеће (неиспуњено)

А сјетимо се само како је премијер РС, читајући експозе, подвлачио здравство као проблем чијем ће се рјешавању одмах приступити или, како му је то неко написао, како ће хитно зауставити “крварење здравства”. 

Од тога још увијек није било ништа. Здравство и даље незаустваљиво крвари, а то најбоље зна Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине. 

“У 100 дана у здравству нема апсолутно никаквог помака у смислу оздрављења здравственог система”, рекао је Фемић за БУКУ и додао: 

“Тренутно се тражи могућност финансирања и измиривања дугова. До тога још није дошло и све је остало исто, ако не у неким сегментима и горе.”


Јавни сектор

 • Регистар запослених у јавном сектору (неиспуњено)
 • Регистар подстицаја и социјалних давања (неиспуњено)
 • Праведнија расподјела буджетских давања (неиспуњено)
 • Реформа јавних предузећа из потрошача буджета у финансијере буджета (неиспуњено)

Враћање одузетих надлежности са нивоа БиХ на РС (неиспуњено)

Прилагођавање образовања са тржиштем рада (дјелимично започето)

Демографска политика (неиспуњено – без конкретних мјера)


Можда и најпоразније за ову владу јесте да се у првих 100 дана нису потрудили да ураде били шта како би барем загребали по демографском проблем који уништава Републику Српску.

А шта је то Влада радила, односно није радила, питали смо демографа Александра Чавића. У разговору са њим сазнали смо да досадашње спорадичне мјере које је претходна Влада доносила нису донијеле ништа добро, а да тренутни премијер и министри још увијек нису учинили ништа по том питању.

“Ништа конкретно није учињено, иако није ни за очекивати да би неке мјере могле дати резултате у кратком року. Али проблем је што мјера уопште нема. Оно што је учињено, јесте да је иницирано формирање тог националног савјетодавног тијела у које су укључени и министри, али још увијек се није стручна компонента укључила. Људи који су у то укључени волшебно све то схватају, а чак није ни покренута шира јавна расправа по питању популационе политике РС која би имала у себи инкорпорирана три интегративна дијела: пронаталитетна политика, политика према миграцијама и политика према старијим лицима.”

Александар је открио и поражавајуће демографске податке из прошле године, упорозоравајући да је вријеме да нова влада напокон стави са стране квазидемографе и укључи људе који би коначно донијели један свеобухватам јавни документ националне демографске политике.

“Подаци за претходну годину су још поразнији него за ранији период, јер РС биљежи најнижи наталитет у својој историји, што значи да су све ове ад хоц мјере које су претходно усвојене и најављиване као мјере које ће дати огромне резулатате биле промашај. Уз то, одлазак одавде је све већи и све мање је репродуктивног материјала у РС због одласка младих људи”, рекао нам је он.

“Оно што сам очекивао од нових министара и премијера је да ће се ослонити на стручну јавност, а не на оне који тапшу по раменима у дијелу који се тиче креирања тих мјера.”

 Информатизација друштва

 • Информациона безбједност (неиспуњено)
 • Е-управа (неиспуњено)
 • тржиште крипто капитала (неиспуњено)
 • боља повезаност науке и пословне заједнице (неиспуњено)
 • подршка развоју нових технологија (неиспуњено)

Да се Вишковић још увијек не сналази најбоље у улози премијера и да његови министри и нису баш његови, показује нам и конференција након састанка представника Владе са предсједницом РС и предсједницима парламентарних странака на којој су се хвалили потезима Владе.

Јер, управо би премијер требало да буде најпозванији да говори о ономе шта је урадио. Али, као што се он није пуно питао када се Влада састављала или када су се доносиле неке од досадашњих одлука, тако је и похвале на рачун 100 дана рада препустио предсједници РС Жељки Цвијановић

Оправдање за овако нешто је тешко наћи, осим у чињеници да је управо садашња предсједница, а бивша премијерка на најбољи начин знала у два мандата себе хвалити, а да је направила видљиве искораке напријед.

Како год, након састанка, сви су изразили одушевљење досадашњим радом Владе.

“Идемо у сусрет 100 дана Владе. До сада смо имали повећање плата запослених у образовању и култури са високом стручном спремом и запослених у МУП-у Српске са средњом стручном спремом, као и повећање пензија”, рекла је Жељка Цвијановић.

Нова Влада, уз остале институције, остаје опредијељења да се ради на демографском јачању РС.

“Уз Владу ће се то радити и кроз пројекат који сам покренула као предсједник РС”, каже Цвијановић.

“Важна катергорија је и рад на повећању плата, уз договор са коалиционим партнерима, радиће се и на том питању”, рекла је предсједница РС.

Она је нагласила да Република Српска иде крупним корацима напријед и да је фокус власти на јачању привреде и повећању броја запослених.

“Ништа од важних закона које смо предвидјели, ништа није остало неучињено”, каже Цвијановић.

Наравно, мало је оних који би се сложили са оваквим оцјенама, а посебно међу опозиционарима, који нису у првих 100 дана рада Влада видјели ништа позитивно.

Једна од њих је и Јелена Тривић, народна посланица ПДП-а, која за БУКУ каже да је нови састав Владе у првих 100 дана показао сву нестручност и незнање.

Каже да се до сад ништа није урадило на пољу конкурентности и продуктивности привреде, а да је нови нови министар из овог ресора Вјекослав Петричевић само успио да потврди да није дорастао послу који му је додијељен. 

И у области здравства је примијетила да се ништа није урадило. Напротив, како каже, само су се дугови повећали. 

Она издваја да је и образовање још увијек у ћорсокаку, иако нова министрица успијева да своје министарство ставља у центар медијске пажње. 

“Стално се ту нешто прича, али конкретних потеза и мјера нема”, рекла је Тривић.

Све у свему, наша саговорница објашњава да је слична ситуација и у осталим ресорима, те да се министри не сналазе најбоље у додијељеним улогама. Уз то, она сматра да ни сам премијер још увијек није схватио какву функцију обавља, обзиром да се досад он најмање питао у вези са свим политикама и потезима које је ова Влада покретала. Његов рад јр у сјени Милорада Додика и Жељке Цвијановић.

Због тога она, на основу стручности, утисака и потеза нове Владе, али и самосталности премијера и министара, не види могућност да се до краја године учини нешто више на побољшању стања у РС и испуњавању обећаног.


“До сада нисмо имали ниједан, па бар симболичан потез који би најавио да ће ова Влада бити мало прогресивнија и енергичнија од претходних.” 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.