ПРОЉЕЋЕ У ЈАНУАРУ: Сазнали смо када ће пасти снијег у БиХ и колико ово вријеме утиче на пољопривреду!

Надпросјечно топло вријеме за ово доба године...

Maja Isović Dobrijević / 09. јануар 2018

Надпросјечно топло вријеме задесило нас је крајем прошле и почетком ове године. Многи грађани кажу да дуго нису свједочили оваквом времену које ће, уколико се настави, негативно утицати на воћаре. Из Центра за животну средину из Бањалуке упозорили су на то да су климатске промјене  ту и све су очигледније. Они упозоравају да не можемо и не смијемо се правдати чињеницом да су то природни екстреми који се дешавају у раздобљима од неколико година.

Дженан Зулум, климатолог Федералног хидрометеоролошког завода БиХ рекао је да ће БиХ до краја седмице бити под утицајем топле зрачне масе која у наше крајеве долази са сјевера Африке и усовљава претежно облачно и надпросјечно топло вријеме.

“Од сриједе на југу и југозападу земље могућа је слаба киша, а у петак та киша би се могла проширити и у остале крајеве наше земље. Температуре ће се кретати од 3 до 9 у Босни, а у Херцеговини од 8 до 12 степени, а максималне температуре у Босни биће од 9 до 14, а у Херцеговини од 12 до 16 степени. Према садашњој синоптичкој слици за дане викенда доћи ће до пада температуре зрака, тако да су у том период у Босни могући јутарњи мразеви, али неће бити неке велике ниске температуре, оне ће се кретати око -1”, рекао је за БУКУ Дженан Зулум.

Он каже да се од наредног понедјељка, од 15 до 22 јануара прогнозира нестабилно вријеме, у већем дијелу земље биће киша, док су снијег и сусњежица могући у централним и западним подручјима земље, као и на планинама.

Зулум подсјећа да смо прошле године у овом периоду били изложени продору једне заиста хладне зрачне масе која је донијела знатно ниже температуре од уобичајених и генерално најниже у задњих тридесетак година. Тада је минимална температуре измјерене температуре биле до – 26 степени Ц.

Зулум ипак каже да ово топло вријеме ипак није ништа неуобичајено и да је могуће да зими буде оваквих топлих периода. Топлих периода било је 2007, 2008 и 2013. године, када су температуре биле изнад 10 степени Ц.

Владимир Усорац, предсједник пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске рекао је да је тренутно вријеме добро за неке послове у пољопривреди, док за неке друге послове никако није добро.

“У сточарству ситуација је релативно добра, нису велике хладноће и вода се не леди, а и лакше је радити. Међутим, у воћарству ситуација је потпуно другачија и већ се на неким воћкама примјећује да креће вегетација и то није добро”, рекао је Усорац за БУКУ.

Он каже да прошле године 7. јануара на његовој фарми забиљежена температуре -27, а исти дан ове године температуре је била 5 степени Ц.

Из Центра за животну средину кажу да су прве посљедице климатских промјена највише осјетиле афричке и азијске земље, међутим према анализама које су рађене, показано је да ће земље Балкана бити изузетно погођене оваквим промјенама.

“Екстремно ниске температуре које су погодиле Америку ових дана, апокалиптични дани узроковани сушом у Јемену и арапским земљама, разорни вјетар у БиХ средином децембра и високе температуре ових дана, јасно показују да су климатске промјене ту и да природа бијесно одговара људским активностима.  Подсјећамо, 175 држава свијета потписало је Паришки споразум из 2015. године, а међу њима налази се и Босна и Херцеговина која се обавезала учествовати у укупном смањењу емисија гасова стаклене баште, првенствено ЦО2”, рекли суи з Центра.

Душка Кудра, координаторица програма Енергија и климатске промјене рекла је да фосилна индустрија дефинитивно не може бити дио праведне транзиције уколико желлимо задржати пораст глобалне температуре на  1.5 °Ц, а времена је све мање.

“Не можемо се правдати чињеницом како смо мала земља која нема велики удио емисија на глобалном нивоу, већ требамо радити на рјешавању проблема које се дешавају на локалном и националном нивоу, зарад здравља људи, очувања економије и побољшања квалитета живота“, изјавила је она поводим топлог времена које је задесило наше подручје.

 

 

Погледајте фотографије које је Андреј Јовандић из Бањалуке који скоро свакодневно иде на Шехитлуке/Бањ брдо забиљежио 7. јануара 2018. године:

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.