Путина ће у Београду дочекати 70.000 људи и чувати 5.000 полицајаца

Медији из Србије о доласку Путина...

BUKA portal / 10. јануар 2019

Руског предсједника Владимира Путина, који 17. сијечња долази у посјет Србији, у Београду би требало дочекати више од 70.000 људи, владајућа Српска напредна странка (СНС) већ је ангажирала своје локалне одборе око доласка својих чланова и присташа у Београд, а о сигурности руског шефа државе бринут ће 5.000 полицајаца, пише у четвртак београдски тисак.

Вечерње новости тврде да ће дочек Путину организирати проруски „невладин сектор и патриотске организације“, а потпору ће им дати „најјача политичка опција у држави - Српска напредна странка“, док лист Данас наводи како су опћински одбори СНС-а из средишњице у Београду добили „квоте“ па је, примјерице, напредњацима из Ниша одређено да у главни град доведу око 3.000 људи, а Крагујевчанима 2.500.

Извори листа Данас, пак, тврде како главни циљ организирања митинга није само исказивање гостопримства руском шефу државе, већ намјера србијанског предсједника и вође напредњака Александра Вучића да „зада протуудар опорби“, која већ пет викенда заредом организира просвједе у србијанској пријестолници, а сљедећи је заказан 16. сијечња, на дан убојства једног од вођа косовских Срба Оливера Ивановића 2018. године, преноси Хина.

За дочек Путину очекује се долазак око 1.000 аутобуса из многих крајева Србије, а намјера је, како тврде извори листа Данас, либералног дневника наклоњеног опорби, да се колона чланова и присташа СНС-а, која из правца Новог Београда и Земуна крене преко Бранковог моста ка центру Београда, „снима дроновима, за каснију упорабу у маркетиншке сврхе“.

Истодобно, Вечерње новости, блиске влади и предсједнику Вучићу, пишу како је планирано да се Путинове и Вучићеве присташе окупе на Тргу Републике, у средишту Београда, и крену према Храму Светог Саве, како би на плато испред највеће катедралне цркве Српске православне цркве стигли да ту дочекају руског предсједника.

Замисао организатора је да тиме „искажу поштовање према првом човјеку Русије, који је веома заслужан за учвршћивање пријатељских веза између двију братских држава“ те „захвалност највећој славенској земљи за подршку у међународној арени када је ријеч о територијалној цјеловитости Србије“.

Државне институције су, како пишу Вечерње новости, спремне за долазак „једног од најупечатљивијих свјетских вођа и најчуванијих политичара на свијету“,  а детаљи Путинова боравка требали би бити разрађени до суботе, јер би у Београд требала стићи и Путинова „претходница“, како би с колегама из србијанских сигурносних служби још једном провјерила је ли све сигурносно добро организирано уочи значајног посјета.

Први поздрав руски шеф државе добит ће од пилота из МИГ-ова 29 Војске Србије, који ће дочекати предсједнички зракоплов руског шефа државе чим улети у зрачни простор Србије и допратити га до београдског аеродрома Никола Тесла.

„Мјере сигурности бит ће подигнуте на највишу разину, а у осигурању високог госта судјеловат ће око 5.000 наших полицајаца“, пишу Вечерње новости.

Очекује се да ће међу средишњим темама разговора Путин-Вучић бити преговори Београда и Приштине о рјешавању косовског питања.

Најављено је да ће се на столу двију државних делегација наћи и „20 стратешких споразума“, за које београдски тисак тврди да су вриједни „неколико стотина милијуна еура“.

Ријеч је о пројектима улагања у инфраструктуру, енергетски сектор, пољопривреду, образовање и туризам те уговорима о изградњи жељезничких коридора и прикључењу Србије на плиновод „Турски ток“.

У оквиру војне сурадње очекује се да ће бити ријечи о испоруци тенкова Т-72 и протузрачних ракета, наводе Вечерње новости.

Путин би Вучићу, како је раније најављено, тијеком посјета Београду требао уручити орден Александра Невског, високо одличје које руска држава додјељује истакнутим личностима за развој међудржавне сурадње. 

Фена


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.