РАДНИЦИ ОЧАЈНИ И ТРАЖЕ ПОМОЋ: Запосленици Агенције за лијекове близу штрајка, ни волонтере не могу примити!

Људи одлазе у пензију, лош материјални статус, отежан пријем нових упосленика, боље рећи сектори Агенције прелазе у одјељења, одјељења нестају, све то скупа отежава рад и функционисање Агенције

Maja Isović Dobrijević / 05. новембар 2019

Foto: Ilustracija

 

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ, односно запосленици ове институције још увијек траже своја права, с обзиром на њихова ниска примања у односу на друге здравствене раднике.

„Наши апели, упозорења захтјеви за превазилажења стања, очито не допиру у уши политика које учествују у власти Вијећу министара. Имали смо један покушај преко министарства цивилних послова, Нацрт приједлога за повећање плата који је завршио у највећем обиму фарсе и омаловажавајућем образложењу да само информативно апликативни послови, би могли добити повећање плата уз одговарајуће цертификате. Смијешно и жалосно, превести специјалисте у такву дјелатност и нарушавајући основну дјелатност Агенције је врло штетно да не кажем морбидно. Људи одлазе у пензију, лош материјални статус, отежан пријем нових упосленика, боље рећи сектори Агенције прелазе у одјељења, одјељења нестају, све то скупа отежава рад и функционисање Агенције“, рекао нам је Рамо Рустемовић, предсједник Синдиката Агенције за лијекове.

Имајући у виду ту чињеницу Синдикат и менаджмент Агенције су имали пријем код више предсједника странака од којих су тражили да путем својих посланика помогну у изналажењу могућности рјешавања проблема.

„Добили смо конкретну помоћ у приједлогу предсједника НБЛ-а Ибрахима Хаджибајрића и директора Завода за запошљавање Кантона Сарајево, Нермина Пећанаца да нам се помогне ургентним пријемом волонтера фармацеута, њихово финасирање би преузео Завод за запошљавање, а Агенција би привремено добила помоћ за обављање одређених послова у смислу боље и веће проходности узорака лијекова. Контролни лабораториј са инфузије дошао би у стање подношљивог. Обзиром да имамо правну легислативу и законске отежавајуће препреке на Вијећу министара када је ријеч о пријему нових људи и волонтера, молим ресорног министра цивилних послова, Стручно вијеће Агенције да се укључе у рјешавању конкретног приједлога", рекао је Рустемовић.

 

Фото: Рамо Рустемовић

 

Истиче да су се довољно наслушали прича како ништа не може!

"Агенција је у служби пацијената и свих грађана у БиХ, свако нарушавање и нечињење у смислу безбједности и квалитета лијека може произвести нежељене ефекте по здравље становништа.. Црвена линија је вец одавно пређена у нечињењу и понижавању упосленика Агенције и за очекивати је врло брзо синдикалне реакције које се могу прећу у штрајк", истакао је Рустемовић.

Агенција је у служби пацијената и свих грађана БиХ, свако нарушавање и нечињење у смислу сигурности и квалитета лијека, може произвести нежељене ефекте по здравље становништва“, рекао је Рустемовић појашњавајући да је црвена линија већ одавно пређена и да се може очекивати штрајк.

Агенција за лијекове и медицинска средства Босне и Херцеговине основана је Законом о лијековима и медицинским средствима БиХ ("Службени гласник БиХ", бр. 58/08). Агенција је почела са радом 01.05.2009. године. Сједиште Агенције је у Бањалуци, Контролни лабораториј Агенције је у Сарајеву, а Главна канцеларија за фармаковигиланцу у Мостару.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.