Радници се жале на мобинг у Гендер Центру РС: Директорица оштро демантује све наводе!

Медије је данас узбуркала информација да су радници Гендер Гентра Владе РС изложени мобингу од стране директорице Мирјане Лукач, која са друге стране оштро демантује све жалбе радника.

Maja Isović Dobrijević / 04. новембар 2019

Foto: BUKA

 

Подсјетимо да је све почело када је Институција Омбудсмен за људска права Босне и Херцеговине објавила да су током 2019. године запримили више жалби радника Гендер центра Владе Републике Српске поводом навода да су жртве мобинга од стране директорице.

“Конкретно, наводе да је дана 19.12.2018. године, директорица упутила електронску пошту запосленима да ‘нико сутра не треба доћи на посао’, јер је ‘била у Влади и тражила укидање Гендер центра Републике Српске’, а радницима је наложено да све кључеве предају возачу. Поред наведеног инцидента, директорица је користила пријетећи тон према запосленима, доводећи у питање њихов радни статус и права која из њега произилазе, док је барем један радник био изопштен из процеса рада на начин да мјесецима не добија радне задатке. Поводом писма које је почетком јануара 2019. године упућено на адресе различитих институција Републике Српске, директорица је тражила изјаве и изјашњење запослених, што се може окрактерисати као виктимизација, јер представља неповољно поступање према лицима која су у доброј вјери пријавила или намјеравају да пријаве дискриминацију”, стоји у овој обавијести.

Институција Омбудсмена је, након изјашњења Гендер центра Републике Српске, те у току поступка истраге, у складу са Законом о омбудсмену за људска права Босне и Херцеговине, дана 28.08.2019. године издала је Препоруку Предсједнику Владе Републике Српске да одмах по пријему ове препоруке, као оснивач и орган власти којем Гендер центар Републике Српске одговара за свој рад, предузме неопходне мјере са циљем елиминације и превенције мобинга, као и мјере ка превазилажењу постојећих несугласица, поправљању радне атмосфере и побољшању међуљудских односа у Гендер центру Владе Републике Српске; при чему ове мјере могу обухватити посредовање, успостављање интерних механизама за превенцију и елиминацију мобинга, едукацију или успостављање система непосредне контроле и извјештавања.

Директорица Гендер Центра Мирјана Лукач оштро демантује све ове наводе и каже да је ово класична хајка на њу.

“Институцији омбудсмена за људска права БиХ рекла сам да немам никакв проблем да се дође код нас и да се све провјери, али ако је ријеч о анонимном писму то је веома чудно. Знам да постоје потписана писма о мобингу које су раднице из других установа предале Институцији омбудсмена, па сам поставила питање зашто та писма нису објављена, а објављено је ово анонимно писмо. Омбудсману Љубинку Митровићу рекла сам да имам изјаве подршке породиља, које ја нисам тражила од њих, оне су ми саме донијеле, као и писмо колеге који је имао болесну дјецу. Сва су та писма достављена и Институцији омбудсмена”, рекла је за БУКУ Мирјана Лукач.

Она додаје да, иако је позивала да се покрене поступак, да се позову људи који раде у Гендер Центру, да се све испита ништа од тога није урађено.

“Ако тражим да се долази у 8 часова на посао, а не у 9.30, ако тражим да се напише излазница кад се изађе негдје испада да је то проблем. Дешавало се да људи изађу у 11 сати са посла и врате се у 3 сата и то стварно није коректно према другим радницима. Свако може да дође код нас да види шта смо урадили, којим пројектима смо се бавили, докле смо стигли и које награде смо добили. Сви радници, осим једног или двоје, спремни су да јавно кажу своје мишљење о раду у Гендер Центру, сви радници су укључени у рад, а на крају, послије свега, моје име је уваљано у блато и никад нисам била у оваквој ситуацији. Не постоје двије истине, постоји само једна истина”, рекла је Мирјана која нам на крају каже да је спремна да се суочи са свим оптужбама, али не начин да се блати њено име, него кроз фер и транспарентан начин.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.