Радници ЖРС блокирали пругу у Бањалуци

Радници ЖРС сјели на пругу испред теретног воза и блокирали су пругу у Бањалуци.

Maja Isović Dobrijević / 20. март 2017

Радници ЖРС  сјели на пругу испред теретног воза и блокирали су пругу у Бањалуци. Они нису задовољни понудом управе, а у штрајку глађу је 12 радника жељезница РС у Бањалуци.

У штрајку глађу тренутно је 28 радника Жељезница Републике Српске, 16 у Добоју и 12 у Бањој Луци, рекао је данас предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности тог јавног предузећа Златко Марин.

Штрајкаче на бањалучкој Жељезничкој станици, који су ту од 16.марта, како каже, јутрос је дошло да подржи око 100 њихових радних колега.

"Самоорганизовали су се и дошли да нас подрже", каже Марин.

Штрајкачи тврде да неће одустати од својих захтјева за редовну исплату плата и свих материјалних трошкова у законским роковима. Још увијек им је добро здравствено стање, али су разочарани чињеницом да их досад није контактирао нико из управе, ресорног министарства или Владе.

"Ми пет дана гладујемо, јер они не поштују закон, али власт за то није ни брига. Радницима је 'догорјело', самоорганизовали су се, јер они немају шта јести када дођу на посао", рекао је Марин.

Наглашава да нису у штрајку глађу због старих дугова, већ што им се не исплаћују редовна законом дефинисана примања.

"Топли оброк нисмо примили готово цијелу прошлу годину , нити накнаде за пријевоз и плаћу у складу с законом. Због тога штрајкујемо. Надлежни не желе да дају паре радницима. Јучер и данас сам гледао како возови иду и превозе терет у 'приватне џепове'. Нема печата на товарним листама, нити колико је превознина. То више не може тако. Краде се са 'Жељезница' и  неко за то мора одговарати. Не може предузеће бити у губитку 260 милиона КМ, а да нико за то није крив", тврди Марин.

Касиповић позвао раднике ЖРС-а да прекину штрајк глађу и обећао исплату накнада

Потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић позвао је данас раднике Жељезница РС-а да прекину штрајк глађу те обећао да ће у овој седмици бити исплаћене одређене накнаде за топли оброк и пријевоз запосленим у том предузећу.

Наводећи да ће Влада и данас разматрати на који начин ће даље рјешавати питање реструктурисања Жељезница РС-а, истакао је да сматра „страшно драматичним да и један човјек угрожава своје здравље штрајкујући глађу“.

Позвао је на разговоре о проблемима у том јавном предузећу, истичући да није добро да радници угрожавају здравље штрајком глађу.

"Рјешење за Жељезнице РС-а је на трагу онога што препоручује и Свјетска банка", рекао је Касиповић новинарима у Бањалуци.

Радници тврде да неће одустати од својих захтјева за редовну исплату плата и свих материјалних трошкова у законским роковима.

Нагласио је да не штрајкују глађу због старих дугова, већ што им се не исплаћују редовна законом дефинисана примања.

Око 2.000 запослених, који су раније тужили предузеће због умањеног топлог оброка и других накнада, иако су добили спор, нису наплатили дуговања већа од 14 милиона КМ.

Касиповић тврди да Министарство правде РС није, нити ће утицати, на извршавање било које пресуде.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.