РС има минус у робној размјени с Русијом од око пола милијарде КМ

Вриједност вањскотрговинске размјене Републике Српске и Русије у 2018. години износила је 568,3 милиона КМ, што чини 6,3 посто од укупне вриједности робне размјене, коју је тај бх. ентитет остварио са иностранством.

BUKA portal / 12. мај 2019

 

Укупна вриједност извоза Републике Српске у Русију у посматраном периоду, износила је 28,4 милиона КМ и у укупном извозу РС учествује са свега 0,8 посто, док је вриједност увоза у истом периоду износила 540 милиона КМ или 10,3 посто, укупног увоза у РС, подаци су ентитетске Привредне коморе.

Напомињу да је у односу на 2017. годину извоз у Русију смањен за 18 милиона КМ, односно за готово 40 посто. У истом периоду увоз је такођер смањен, али по мањој стопи, од 20,6 посто.

У робној размјени са Русијом, Република Српска је у 2018. години, остварила дефицит у вриједности од 511,4 милиона КМ, а који је у 2017. године износио је 633,7 милиона КМ. Покривеност увоза извозом у размјени са Русијом, у прошлој години, износила је 5,3 посто, што представаља смањење у односу на исти период 2017. године када је износила 6,8 посто.

-Представљени показатељи указују на негативне трендове размјене Републике Српске и Русије, будући да је у 2018. години забиљежена висока стопа пада извоза из Републике Српске у Русију. С друге стране евидентиран је и пад увоза, што је све укупно, за посљедицу имало смањење покривености увоза извозом – навели су за Фену у Привредној комори РС-а.

На првом мјесту, међу десет најзначајнијих група производа, које су се у 2018. години извозиле на тржиште Русије, налазе се јабуке, крушке и дуње са учешћем од 73 посто у укупном извозу у Русију.

„Остале соли неорганских киселина или пероксикиселина“ су на другом мјесту са седам посто учешћа, док су на трећем хљеб, пецива, колачи, бисквити и остали пекарски производи са готово пет посто учешћа. Ове три групе производа чине 85,4 посто извоза Републике Српске у Русију.

Највећу вриједност увоза из Русије Република Српска остварује када су у питању „Нафта и уља добијена од битуменозних минерала“ и у укупном увозу из Русије учествује са 86 посто учешћа, на другом мјесту се налазе „Нафтни гасови и остали гасовити угљенводоници“ са учешћем од шест процената, а на трећем су производи хемијске индустрије са учешћем од 2,17 посто.

Ове три групе производа чине 94 посто укупног увоза Русије у Републику Српску.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.