РУСКИ РУЛЕТ СА ЖИВОТИМА ГРАЂАНА: Блок 7 ТЕ Тузла значи још 50 година загађења тузланског кантона

Доносиоци одлука уопште не воде бригу о дугорочном интересу грађана у БиХ.

Maja Isović Dobrijević / 02. април 2019

 

Делегати Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине одобрили су јуче гаранцију за кредитно задужење ЈП Електропривреда БиХ код Извозно-увозне банке Кине за изградњу блока 7 термоелектране "Тузла". Недавно су то учинили и посланици у Представничком дому ФБиХ.

Делегати Дома народа су, слиједећи примјер својих колега из Представничког дома у потпуности игнорисали упозорења Енергетске заједнице која је обавијестила БиХ власти да ова гаранција представља незакониту државну помоћ и да је у супротности са законима Европске уније, што је потврдио сам ЕУ Комесар за проширење Јоханнес Хахн.

Денис Жишко, координатор програма енергија и климатске промјене у Центру за екологију и енергију рекао је да је резултат гласања у Дому народа Федерације Босне и Херцеговине још један доказ да доносиоци одлука уопште не воде бригу о дугорочном интересу грађана.

"Овом одлуком су делегати осудили своје суграђане на још 50 година загађења, играјући руски рулет са њиховим животима. Пошто делегати очито нису прихватили економске, правне и моралне аргументе које су понудили Европска унија, Енергетска заједница и цивилно друштво, поставља питање који су интереси пресудили", рекао је Жишко.

Пиппа Галлоп из ЦЕЕ Банкwатцх мреже рекла је да нажалост ова одлука није прво-априлска шала.

"Ово гласање је завршни ударац за босанскохерцеговачку енергетску транзицију која је тек кренула. Ова одлука ће осудити земљу на вишедеценијску овисност о угљу. Зашто су БиХ доносиоци одлука толико одлучни у одбацивању чињенице да алтернативе за угаљ не само да постоје већ и да су конкурентне? Босна и Херцеговина издваја стотине милиона еура годишње како би субвенционирали угаљ, док су енергетска ефикасност и енергија из вјетра и сунца систематски занемарени. Обновљиви извори енергије би требали бити нова норма, а не само 'салата као прилог главном јелу'", рекла је Пиппа Галлоп.

Ова одлука јуче је донесена упркос упозорењима из Европске уније и Енергетске заједнице.

Из европских кругова је изражена забринутост да електране на Балкану, како наводе, загађују околину више него вишеструко бројније термоелектране у развијеним европским земљама, док су из Енергетске заједнице раније изрекли сумње да гаранција Федерације, везана за овај пројекат, има елементе недозвољене државне помоћи.

Подсјетимо да је Секретаријат Енергетске заједнице прије неколико дана објавио да службено отвара поступак против БиХ за рјешавања спора о планираној гаранцији Федерације БиХ за кредит од 614 милиона еура од кинеске Еxимбанк за изградњу блока 7 термоелектране Тузла.

Покретањем овог поступка Секретаријат пружа прилику Босни и Херцеговини да у року од два мјесеца реагира на наводе о непоштивању закона о Енергетској заједници.

Враћање кинеског кредита је планирано на 20 година, с петогодишњим граце периодом.

 


Бука препорука

БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.