Сандра Силађев (Диња) за БУКУ: Жене се морају ослободити раља патријархата. Жене нису рођене да буду у служби мушких потреба

Када видим коментар неког плиткоумника па још и неваспитаног ја то одмах блокирам. Можда је нечија кућа септичка јама па су навикли тако. Моје није да ја то капирам. Ја те септичаре одмах блокирам и испрскам све асепсолом.

Maja Isović Dobrijević / 12. април 2019

Foto: FB

 

Сандра Силађев глумица, станд уп комичарка, активисткиња, феминисткиња на интернету је позната као популарна “Диња” која не жали никога, а најмање себе. Кроз оштре кратке видео клипове сецира наше друштво, тако да нам оно трагично постаје комично.  У свом раду Сандра није пристала на компромисе, њен рад се заснива на побуни против друштвених проблема и окова.

,,Диња” је прво био дигитални перформанс, а затим је тај перформанс довео Сандру на сцену и она је постала станд уп комичарка.

Станд уп: Сандра Силађев (Диња) биће одржан у суботу, 13. априла са почетком од 21 час у БАСОЦ-у, а овај догађај заједнички организују Бањаучки социјални центар БАСОЦ и Оштра Нула.

Прије наступа у Бањалуци разговарамо са Сандром о Дињи, односу са публиком, Балкану и другим темама.

Сандра, колико Вам је тешко носити се са Дињом и њеном популарношћу?

Популарност има добре и лоше стране. Добре су када у ресторану послуга донесе колач са вашим ликом или када вас препознају на царини. Лоше стране су када вас напорни људи салећу да се сликају са вама и љуте се ако не желите да се сликате или када срчете супу, а неко вам са друге стране кафане маше и показује да вас снима. Или када сте у болници у чекаоници и савијате се од болова, а људи вам прилазе и циктавим гласом вичу да сте царица

Одакле толико материјала, нама, али ни Вама још увијек није Диња досадила?

Мени није. Па како одакле? Живимо на Балкану. Балкан је ризница блага за моје клипове и теме које обрађујем.

Који Вам је најзанимљивији видео који сте снимили?

Волим клипове у којима сам потпуно откачена, у којима играм и певам и који су ван контекста акзивизма. У таквим клиповома сам супер расположена

Пратите ли коментаре публике, да ли се уопште замарате са оним шта Вам људи кажу?

Ја комуницирам са публиком и на мрежама и на наступима. Зато сматрам да је сувишно да комуницирамо и док једем супу у кафани.  Мене прате сјајни људи различитих и сјајних занимања који воле да мисле, да полемишу, филозофирају итд. Волим са њима да размењујем мишљења. Док рецимо када видим коментар неког плиткоумника па још и неваспитаног ја то одмах блокирам. Можда је нечија кућа септичка јама па су навикли тако. Моје није да ја то капирам. Ја те септичаре одмах блокирам и испрскам све асепсолом.

Бавите се озбиљним темама, колико год да су нам Ваши снимци смијешни, они су са друге стране и трагични јер говоре о друштву у којем живимо. Колико Вам је важно да се бавите проблемима друштва у којем живите?

Наравно да је важно. Све што снимам је о друштву. И стендап је о друштву.

Ваше мишљење о женама како се представљају кроз медије и рекламе, оне срећне, лијепе и насмијане. Коликоје важно разбити и тај мит, не можемо све увијек бити такве.

То је опширна тема. Жене се морају ослободити раља патријархата. Жене нису рођене да буду у служби мушких потреба него да буду слободна људска бића која имају право на своје паре, посао, стан, на своје изборе и своје знање и таленте, а да не морају да користе тело и женственост да би их неко вредновао, нити да ико на основу њиховог тела или хормонског статуса процењује квалитет личноти жене нити њене способности и знања

Шта су Вама друштвени медији, колико су они обухватили све наше животе, често нам је виртуелни живот занимљивији од оног нашег обичног?

Они су прилика да створиш свој друштвени капитал, тј. број пратилаца и да онда даље градиш посао. Они освешћују и повезују и ослобађају. Дају свима прилику да виде да не постоји само њихова улица и крај него да је свет огромно место препуно различитости

Популарност ме занима као особу која ради јавни посао. Али оно сто прелази границе популарности, тј. посла ме не занима. То је оно када лежите у хитној помоћи на поду, а они легну поред вас да направе селфи.

Србију потресају политички протести. Какав је Вама живот у Србији данас?

Имам три оброка, две ужине, онда увече спавам, кад имам стендап идем и радим, кад немам онда имам слободно време, видим се са пријатељима и проводим време са породицом

Ово Вам је други наступ у Бањалуци, по чему ће се он разликовати од наступа који сте имали у Банском двору у оквиру Демофеста?  

Ово је феминистицки фестивал и мислим да ће доћи публика која тачно зна и разуме оно што ја говорим. Мислим да је важно да ме феминисткиње чују.

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.