САСТАЛИ СЕ У БЕОГРАДУ! ОВО СУ ПОРУКЕ Ердоган: БиХ без формирања власти не може наставити са ефикасним радом

Предсједник Турске Реджеп Тајјип Ердоган након данашњег трилатералног сусрета у Београду на којем су учествовали предсједник Србије Александар Вучић и чланови Предсједништва БиХ је поручио да је тај самит био плодоносан и да га то чини веома сретним.

BUKA portal / 08. октобар 2019

Најавио је да су наредног маја договорили сусрет ове врсте у Турској, а прије тога у Босни и Херцеговини.

– Одлучни смо да наставимо трилатерални механизам. Мислим да ће то зближити и људе и земље, али најважнија порука данашњег састанка је што се размишља о цијелом регион  – поручио је турски предсједник.

Дотакао се и горућег проблема неформирања власти у БиХ.

– Проблеми са владом БиХ се морају ријешити јер без власти се не може на ефикасан начин наставити са радом. А друго, када је ријеч о саобраћају и аутопутевима, предузимамо кораке у том смислу и ти кораци ће, увјерен сам, још више зближити Србију и БиХ и довести до још важнијих дешавања у будућности – истакао је Ердоган.

Фото: Танјуг

 

Он је поновио да је пут синоним за цивилизацију и живот.

– Ако успијемо изградити пут између два народа, то ће утицати на становништво и спријечити одлив људи те учинити регион мјесто које привлачи људе. Драги пријатељу Вучићу, вама желим још једном упутити поруке захвалности. Радујем се сљедећим самитима – казао је Ердоган у обраћању медијима у Београду

Након трилатералног самита Србије, Турске и БиХ српски члан Предсједништва БиХ истакао је како је разговарано о развојним пројектима, гасоводу, турском току.

Фото: Танјуг

 

–  Неопходно је очувати политичку сарадња. Ердоган је рекао да треба избјећи сваки сукоб на овим просторима и да нижемо успјехе како би ријешили унутрашње проблеме. У озбиљном смо у заостатку када је ријеч о оператизацији аутопута, али вјерујемо да би формирање Савјета министара могло убрзати процес изградње аутопута – поручио је Додик, преноси Аваз.

У Београду је данас почео трилатерални самит Србије, Турске и Босне и Херцеговине, а српски предсједник је домаћин предсједнику Турске Реджепу Тајипу Ердогану и члановима Предсједништва БиХ, Жељку Комшићу, Милораду Додику и Шефику Джаферовићу.

Вучић је, уочи почетка састанка, у Палати Србија, дочекао лидере БиХ и предсједника Турске.

 

Предсједник Србије је јуче, послије биратералног састанка с Ердоганом рекао да је главни политички циљ двије земље мир на Балкану.

Ердоган је такође, у сусрет трилатерали, истакао да његова земља игра и наставиће да игра конструктивну улогу у циљу стабилности и добробити Балкана.

– Одржаћемо трилатерални састанак Турске, Србије и БиХ који дуго није одржан. Ми ћемо отпочети пројекат ауто-пута Београд-Сарајево. То це бити мост мира, који ће повезивати срца народа – рекао је Ердоган.

 

Након састанка трилатерале, двојица предсједника, као и чланови Предсједништва БиХ одлазе у Кузмин гдје ће присуствовати свечаном обиљежавању почетка радова на изградњи ауто-пута Београд – Сарајево.

Будући ауто-пут градиће се у два правца: Бијељина-Сремска Рача (граница са БиХ)-Кузмин и Пожега-Котроман (граница са БиХ).

Првог дана посјете, након састанка двојице предсједника, одржана је сједница Високог савјета за сарадњу Србије и Турске, а размијењено је и потписано девет споразума измеду двије државе.

Званични дио првог дана поскете завршен је Српско-турским пословним форумом на коме је учествовало више од 200 привредника из Турске, а на коме је најављена изградња индустријске зоне код Београда са 16 турских компанија.

(Аваз, Танјуг)


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.