Седмично трчи 100 километара: Невена Стојаковић из Бањалуке, ултрамаратонка која је спојила трчање и хуманост

Невена Стојаковић из Бањалуке најављује хуманитарне акције кроз трчање...

Maja Isović Dobrijević / 23. мај 2017

Бањалучанка Невена Стојаковић, завршила је Економски факултет, али љубав према вјежбању била је јача, па ради као фитнесс тренер. Невена за себе каже да воли све спортове: скијање, трчање, планинарење, а поносни је члан клубова Ски Тим Олимпик и Парк Суммита.

У жижи јавности била је на Трећем полумаратону у Бањалуци када је продавала своје километре за изградњу прве трим стазе у парку Младен Стојановић.

Она је овом приликом скупила 2310 КМ, а на рачун је добила још додатних 100 КМ за ову намјену.

 

Фото: БУКА

 

У трчање се заљубила јако рано, јер је као мала дјевојчица тренирала атлетику, а први полумаратон трчала је у Бањалуци прије двије године.

Лјубав према трчању одвела ју је до ултрамаратона. Невена се већ пет година бави планинарством, а након истрчаног полумаратона у Бањалуци, отишла је на Јахорина Ултра Траил гдје је 2015. године истрчала 33 километра, а 2016. године трчала је 84 километра.

До сада је Невена истрчала полумаратон у Бањалуци, Јахорина Ултра Траил,  Планинску трку Газиводе – Мокра Гора – Зубин Поток и 100 миља Истре/ 69 километара.

 

Фото: Приватна архива

 

Када су у питању припреме за траил трке у природи Невена каже да има јаке и интезивне тренинге, а седмично истрчи и до 100 километара.  За ово је, каже потребно, много времена, али није напорно јер има другаре с којима трчи, а они су Невен, Горан и Небојша.

„Слободно могу да кажем да смо ми као једна породица“, каже Невена.

ПРОДАЈА КИЛОМЕТАРА

Идеја да продаје километре родила јој се прошле године, а има намјеру да, у наредном периоду, на сличан начин организује једну хуманитарку акцију, која ће трајати од 1. јуна до 1. јула.

„Ова акција за трим стазу је била покушај да видим како ће грађани града Бањалуке реаговати на мој рад. Искрена да будем негдје у души сам очекивала да ће проћи како сам замислила, тако да сам још под утиском и јако сам сретна због тога“, каже Невена.

У будућности ће трке на којима трчи бити хуманитарног карактера, па позива све људе добре воље да подрже овај начин хуманог дјеловања.

 

Фото: Приватна архива

 

НЕНС ФИТ

Фитнессом је, каже Невена, почела да се бави за вријеме студирања. „Моја менторица Санда Мешиновић препознала је да ја то могу да радим, а када је она била одсутна ја сам ју мијењала. Након неког периода почела сам да водим своје групе Ненс фит у Фитнесс центру Енергија“, рекла је за БУКУ Невена Стојаковић.

 

Фото: Приватна архива

 

ПЛАНОВИ

Невена у четвртак трчи  Стару планину- Миџор/57 километара.

„У јулу идем на Вучко Траил и посебно се радујем тој трци, а имамо и подршку за ту трку, Инфо Медиа Гроуп.  До краја године планирам још пар трка, Скакавац Траил и Далмација Ултра Траил“, каже Невена.

Све заинтересоване позива да се покрену и да трче.

„Врло је једноставно. Ми имамо екипу која редовно трчи и тренира. Сви заинтересовани могу да нам се јаве и прикључе нашим тренинзима било када. Стојимо на располагању свима, помоћи ћемо колико можемо савјетима око исхране, тренинга, избора опреме“, каже наша саговорница.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.