Сјајна полумаратонска трка у Бањалуци: Паклено врућ дан није зауставио више од 6.000 тркача да дођу до циља (ФОТО)

Протекли викенд у Бањалуци био је у знаку полумаратонске трке, која је окупила више хиљада тркача, професионалаца и рекреативаца, са свих страна свијета.

Maja Isović Dobrijević / 15. мај 2017

Већ у петак, подјелом полумаратонских бројева, почеле су полумаратонске активност, а субота је била резервисана за низ спортских, културних и забавних догађаја у центру Бањалуке.

У суботу је одржан Бамбини маратон,  који је окупио више од 1.000 малишана, који су са својим родитељима трчали малу трку од 100 метара. На самом тргу створила се огромна гужва, а многи родитељи су се питали зашто су организатори допустили да дјеца трче са родитељима, јер се због тога створила још већа гужва, односно права лудница и пометња на маленој трци. Ипак, срећа дјеце кад су добили медаље и дипломе након завршене трке потиснула је мале организацијске пропусте. Ипак је ово прва година како се организује трка за најмлађе, па ће сљедеће године сигурно бити боље.

Током суботе, грађани су могли посјетити и полумаратонски сајам „Епо“, гдје су спонзори трке припремили штандове са посебном понудом и поклонима за посјетиоце. У центру Бањалуке био је паркиран камион са Диадорином опремом са великим попустом. Ја сам купила мајицу за трчање која је са 31 КМ снижена на 18 КМ.

Током полумаратонског викенда у Бањалуци, своје трке промовисали су и организатори других трка из БиХ, па су се посјетиоци, између осталог, могли информисати и о маратону Стазама Бранка Ћопића и о Јахорина ултра траил трци. У Бањалуци је била и Сања Каваз, блогерка која промовише трчање и тркачице на свом блогу „Трчим јер штрчим“, а заинтересовани су могли купити нешто од опреме коју она има. Ја сам опет пазарила мајицу уз помисао: „Доста је било мајица за трчање, сад су ми потребне патике“.

Суботње поподне било је резервисано за паста парт и друге активности које су окупиле тркаче на централног градском тргу. Недјељно јутро показивало је да ће дан бити паклено врућ. На трг сам стигла око пола 9 и већ је била огромна гужва. Бањалучки полумаратон у недјељу је, поред главне полумаратонске трке, организовао штафетну трку и Фун рун, па су се сви тркачи рано почели окупљати у центру Бањалуке.

Ове године сам са двије другарице трчала штафету испред БУКА тима, а примијетила сам да сама организација штафете није била добро осмишљена, јер су ми приватно стизали позиви са питањима гдје који тркач треба да стоји, кад штафета креће и слично. Ипак, успјели смо да схватимо гдје су штафетне промјене за тимове од три или четири члана и да штафетни тркачи крећу кад и полумаратонци (иако је у програму написано да штафета креће пет минута након полумаратонаца).

 

Бука штафетни тим: Милица Плавшић, Маја Исовић Добријевић и Гордана Дробњак - Штафетна трка завршена за 2.33 мин.

 

Нажалост, од волонтера није било велике помоћи, јер иако су на мајицама имали ознаке „питај волонтера“, они нажалост нису имали много информација. Ову сам примједбу такође добила са више страна, па се организаторима мора скренути пажња да се са волонтерима прије трке мора одржати више састанака да би млади разумјели концепт рада полумаратона и да би имали више информација.

Али то су све мали организацијски пропусти кад се има у виду да је сама трка сјајно прошла, да су се емоције осјетиле на сваком милиметру полумаратонске стазе. На полумаратону у Бањалуци трчала сам 2015. године, а ове године морам замјерити својим суграђанима који су у мањем броју изашли да подрже тркаче у насељима кроз које пролази трка.

Најбоља мотивација била је у насељу Мејдан, гдје је било највише навијача. Ове године су углавном изостале мотивацијске поруке  у виду транспарената, који су заиста велика подршка тркачима, па се надам да ће се сљедеће године Бањалучани показати у бољем свјетлу.

Побједник овогодишњег 3. Бањалучког м:тел полумаратона је Самул Наибеи Киплимо. Вријеме за које је Киплимо истрчао бањалучку стазу је 1:04:07.

 

Фото: Самул Наибеи Киплимо

 

Српска атлетичарка Оливера Јевтић побједница је у женској категорији. Оливера Јевтић је до бањалучког циља стигла за 1:16:49. У вријеме када је Оливера прошла кроз циљ, ја сам истрчала први полумаратонски круг од 10 километара и предала штафету другој чланици тима.

Најбоље пласирани атлетичар из БиХ био је шестопласирани Срђан Самарџић. Са Срђаном са раније разговарала, а интервју са њим можете приочитати овдје.

О томе колико је јуче било вруће у Бањалуци свједочи и чињеница да је атлетичарка бањалучког Атлетског клуба “Борац” Лусија Кимани дехидрирала након истрчаног полумаратона. Како су медији јавили, она је успјела да заврши трку, али је одмах након тога екипа Хитне помоћи морала да интервенише. Лусија је као четврта завршила полумаратон у Бањалуци.

Организатори полумаратона јутрос су поручили: „Јуче је оборен рекорд полумаратона...оправдана је титула највеће и најмасовније спортске манифестације године, а свој траг у алејама Бањалуке оставило преко 6000 тркача. Бањалука и сви њени гости јуче су поново трчали срцем. Срцем, које куца за спорт и здрав живот. Ми, као организатори, данас, због свих вас, имамо и више од 6000 разлога да будемо срећни и поносни. Хвала вам на томе“.

На крају, могу рећи да сам уживала у полумаратонском викенду, била сам узбуђена од петка увече, јер је у мом животу та два дана све било у знаку трке и једва чекам сљедеће годину, када ћу, надам се, трчати полумаратон.

До тада, видимо се на стази, или у парку, или на некој другој трци...

 

Како је било у Бањалуци погледајте на фотографијама које је забиљежио главни и одговорни уредник Буке Александар Трифуновић:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Више фотографија можете погледати на Фацебоок фото галерији

 

 

 

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.