Скандалозни расизам хрватске дипломаткиње у Берлину: "Хрватска је земља бијелаца"

ХРВАТСКА дипломаткиња из велепосланства у Берлину Елизабета Мађаревић на Фацебооку шири расистичке, ксенофобне и хомофобне ставове, а њемачкој канцеларки замјера "недостатак властите културе".

Gordan Duhaček / 17. август 2019

Подсјетимо, Хрватска од 1. сијечња 2020. предсједава Еуропском унијом, што премијер Андреј Пленковић описује као велику част и вањскополитички врхунац хрватске државе.

Пленковић о томе говори у скоро свакој прилици па је то, примјерице, истицао и у Книну на Дан побједе и домовинске захвалности. Хрватско предсједање ЕУ-ом као велик и преважан дипломатски пројект истиче и нови министар вањских и еуропских послова Гордан Грлић Радман, иначе Пленковићев особни избор за ту функцију који је донедавно био велепосланик Хрватске у Берлину. Нема сумње да ће тијеком хрватског предсједања ЕУ-ом добар однос између службеног Загреба и Берлина бити још важнији него што јест јер је Њемачка и даље најмоћнија чланица Уније те успјех хрватске агенде круцијално овиси о њемачкој подршци, али и зато што баш Њемачка од Хрватске преузима предсједање ЕУ-ом у другој половици 2020. Стална комуникација, координација и добри односи дипломатског особља двију земаља зато су изнимно битни, но чини се да Хрватска то и не схваћа с обзиром на чињеницу да је прва тајница хрватског велепосланства у Берлину Елизабета Мађаревић. Хрватска дипломаткиња у Берлину шири расистичке пропаганде о "бијелој Еуропи"

Ова хрватска дипломаткиња на свом профилу на Фацебооку шири расистичке ставове, пише о “бијелој Еуропи” и томе како је само таква Еуропа “чиста”, шири антимигрантске тезе, напада права ЛГБТ заједнице итд. Такођер, Мађаревић је тијеком година на неколико интернетских портала објавила текстове у којима напада мигранте и избјеглице представљајући их као пријетњу кршћанској Еуропи, а није пропустила ни напасти Истанбулску конвенцију и самог Пленковића те, још важније, нјемачку канцеларку Ангелу Меркел.

Њој је Мађаревић у једном тексту дијагностицирала “недостатак властите културе” због изјаве да ислам припада Њемачкој. Чињеница да је таква особа истакнути дио хрватске дипломатске мисије у главном граду Њемачке представља велик скандал и штету за хрватску репутацију у Берлину и Еуропској унији.

Уз фотографије Јадрана на енглеском језику писала о Хрватској: "Чиста и аутентична Еуропа, само бијели Еуропљани" Погледајмо прво што Елизабета Мађаревић пише по свом Фацебооку. 8. коловоза је Мађаревић уз, чини се, фотографије хрватског Јадрана, на енглеском језику написала сљедеће: “Чиста и аутентична Еуропа. Само бијели Еуропљани како је било прије само 30 година у цијелој Еуропи. Ово би требала бити добра реклама за одмор. Нетко би помислио да то више није могуће, али на срећу јест.”

За нјемачку дипломацију је незамисливо имати кадар који пише похвално о “бијелој Еуропи” и притом додаје да је “чиста” јер то је недвојбени израз расистичких сентимената, но у хрватској дипломацији то, по свему судећи, није неки проблем.

Реторика о “бијелој Еуропи” је карактеристична за бијеле националисте и неонацисте, као и говор о чистоћи нације односно расе којим се имплицира да су тамнопути људи прљави.

Пароле о “бијелој раси” и “чистоћи Еуропе” су стандардни дио неонацистичких просвједа, али и Фацебоок профила прве тајнице хрватског велепосланства у Берлину. Дипломаткиња пише о ЛГБТ-у као "неморалности и психолошком поремећају" Мађаревић на свом Фацебооку шири и анти-ЛГБТ пропаганду па у једном посту у вези ЛГБТ људи пише да је “могуће оздравити и ослободити се све те неморалности и психолошких поремећаја”.

Тај је њен пост, чини се, цитат из чланка који је подијелила с портала Цхристиан Хеадлинес у којему се описује како је драг qуеен “открио” Исуса и био спашен. Дапаче, Мађаревић често истиче своје кршћанство и на Фацебооку, и у својим текстовима, а верзија коју промовира прилично је блиска ставовима Жељке Маркић и удруге У име обитељи.

Прва тајница хрватског велепосланства сматра да се у Еуропи проводи “исламизацијска агенда” па овако пише на свом Фацебооку: “Мигранти, већином муслимани, долазе у Еуропу не само због социјалних повластица и еуропских путовница већ и због политичких разлога исламизације агенде. Еуропо, мораш научити рећи не и изградити своје самопоштовање и кршћански идентитет који је створио најразвијеније дијелове свијета.”

Мађаревић је на свом Фацебооку подијелила и чланак с ултракатоличког портала Лифеситенеwс у којем се позива да Католичка црква избаци све оне вјернике који подржавају право жене на побачај.

Лифеситенеwс је иначе портал канадске лобистичке организације Цампаигн Лифе Цоалитион, која се бори против истосполних бракова, сексуалног одгоја у школама, хомосексуалности и блуда.

На овом порталу се често напада папу Фрању, а фацт-цхецкинг портал Снопес их описује као “познате ширитеље погрешних информација”.

Чланке с Лифеситенеwс у Хрватској често преносе и портал Жељке Маркић Народ.хр и католички портал Битно.нет. Након што је Индеx објавио сцреенсхотове њезиних расистичких коментара, она се огласила на Фацебооку.

Како каже, "није политичарка па има право говорити што жели". "На годишњем одмору изван Хрватске зову ме пријатељи и кажу да сам постала тема дана

. Дапаче, да је Индеx објавио 'лијепу' причу о мени на коментар о аутентичној Еуропи којег сам објавила на свом приватном профилу након посјета једној земљи на Медитерану изван Хрватске. Нити сам дужносник, нити политичар, већ обична особа која има право на приватност, али имам своје конзервативне ставове од којих не одступам и које дијелим слободно јер живим у слободној земљи, а који су засновани на чињеницама", написала је Мађаревић.

О свему се данас огласило и Министарство вањских послова. Одмах су позвали дипломаткињу на разговор.

"Министарство вањских и еуропских послова оштро се ограђује од стајалишта које је на друштвеним мрежама, како је данас (16. коловоза 2019.) извијестио индеx.хр, објавила дјелатница Министарства вањских и еуропских послова Републике Хрватске Елизабета Мађаревић, од сијечња 2019. године на дипломатском мандату у Велепосланству Републике Хрватске у Берлину. С обзиром на озбиљне индиције повреде прописа којима је уређен рад Службе вањских послова Републике Хрватске, али и Закона о државним службеницима, дјелатница је одмах позвана у Министарство вањских и еуропских послова, гдје ће се, без одлагања, утврдити све чињенице везане уз споменуте објаве. Након утврђивања чињеница, Министарство вањских и еуропских послова ће подузети одговарајуће мјере прописане Законом о вањским пословима и Законом о државним службеницима", стоји у приопћењу МВЕП-а.

 

Индеx. хр


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.