Скупштина Града Бањалука без тачке о ПИРАЛЕНУ у Инцелу: Грађани и даље без ПРАВИХ ОДГОВОРА

У Бањалуци се данас одржава Скупштина Града и, у више од 35 тачки дневног реда, на разматрању неће бити питање везано за проблем загађења у Инцелу.

Maja Isović Dobrijević / 12. јун 2019

Foto: BUKA

 

Разматраће се информација о задужењу Града, о одгођеном плаћању дуга Боске, предложиће се одлука о измјени Одлуке о комуналним таксама, о новим регулационим плановима. Пред посланицима ће се наћи и информација о пословању Водовода за прошлу годину, као и информација о пословању Градског гробља. Ту су и многа друга питања, али проблем загађења у пословној зони Инцел неће бити разматран.

Подсјетимо да су крајем маја представници опозиције у Граду затражили одржавање ванредне сједнице о Пословној зони Инцел, која је загађена опасним и канцерогеним уљем пираленом, те другим тешким металима. Међутим, њихов захтјев није наишао на подршку других градских посланика, а није успио ни покушај да се ова тема уврсти у редовни рад данашње скупштине.

Питања о каквом загађењу се ради, у којој мјери, како то утиче на људе који раде и живе у близини, остају без одговора. Велики пожар у Инцелу избио је 7. марта, а медији од почетка априла указују на могућу еколошку катастрофу. Писање медија да је ово подручје загађено опасним пираленом потврђено је 24. маја, а ми данас, 12. јуна, и даље чекамо додатне анализе да би ова тема била актуелна на градској Скупштини и да би се грађани могли додатно информисати о стању на терену. Значи, више од три мјесеца, не знамо шта се дешава у Инцелу, о каквом загађењу је ријеч и какав је утицај на људе и околину.

У близини пословне зоне налазе се и стамбена насеља, а у самој пословној зони налазе се пословни објекти у којима људи раде. Многи грађани су уплашени и питају се о квалитети ваздуха на овом подручју, а ми још увијек немамо ни анализе земљишта.

Портал Бука јуче је писао о истраживању које је рађено прије 15 година а које је још тада указало на проблем са пираленом, али за систематско рјешавање овог проблема ни данас нема воље. Прије пуних 15 година, присуство пиралена откривено је, не само у Бањалуци, већ и у другим мјестима, како БиХ, тако и региона.

Одборница Мирна Савић Бањац каже да смо ми, када је у питању проблем у Инцелу, апсолутно неинформисани.

„Толико каснимо са рјешавањем проблема. Ми смо о овоме само из медија сазнали, а проблем је присутан већ 15 година. Главни приоритет, оно што би требао бити број један јесте здравље свих нас. Ми не можемо ништа нагађати, јер имамо непотпуне информације. Све информације које ми имамо су из медија и врло је чудно да се так сада, послије 15 година, почиње нешто истраживати о овоме. Ми смо тражили и ванредну сједницу, али нисмо добили подршку одборника. Сматрали смо да је овај проблем толико хитан, да се о томе мора расправљати. Надали смо се бар једној тачки дневног реда, али ни то нисмо добили. Све се нешто чека, чекају се неке анализе“, рекла је данас пред почетак засједања градске Скупштине Мирна Савић Бањац за БУКУ.

Она истиче да је највећи проблем што смо сви „у великом мраку“.

„И ако се створи паника, као што је био случај са водом, то је искључиво зато што немамо одговоре на вријеме и што институције не знају да комуницирају са јавношћу“, истиче Мирна и додаје да, уколико се потврди писање медија, проблем је много шири и комплекснији од оног како се чини.

„Нису онда само угрожени људи који раде у кругу Инцела, није проблем ограничен само на ту локацију, да је тако нашли бисмо неко рјешење. Колико сам схватила, а са друге стране, немамо ни потпуне информације, проблем је много шири. Кривца за ово нећемо никада наћи зато што нам је познато да све афере у граду пролази незапажено и никад нико не одговара за своје пропусте, али оно што сада морамо урадити јесте да хитно дамо људима инфрормације о томе шта се тачно дешава и упуства како да се понашају“, истиче Мирна.

Она додаје да је посланицима речено да је Градска управа тражила додатна извјештавања и анализе и да се чека коначан став стручњака. Мирна нам је рекла да је добила усмену информацију да би до краја мјесеца требале бити готове анализе земљишта из Инцела.
Према званичним информацијама у вези са загађењем у Инцелу, првобитне анализе су потврдиле да добијени резултати узорковања показују енормна прекорачења дозвољених вриједности ПЦБ (поли-хлорних-бифенила), потврђују присуство пиралена у земљишту. ИЗМЈЕРЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ КОНТРОЛИСАНИХ ПАРАМЕТАРА СУ КРИТИЧНО ВИСОКЕ.  

До краја мјесеца коначно бисмо могли добити и додатне анализе које је Град тражио да би могло доћи до санације овог проблема који узнемирава грађане при самој помисли на пирален у својој близини.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.