Средоземље се претвара у тропско море

Свјетски фонд за природу (WWФ) упозорава да се Средоземље претвара у тропско море, због општег пораста температура.

BUKA portal / 18. јун 2021

У недавно објављеној студији, италијански огранак WWФ-а наводи да се око 1.000 егзотичних врста адаптирало на живот у тим водама, чиме су замијенили ендемске врсте.

Те налазе потврдили су грчки научници који тврде да су рибље врсте из Црвеног мора настаниле Егејско и Јонско море у посљедњих неколико година, пише Греек Репортер.

Како се наводи, са температурама које у просјеку расту 20 процената брже него што је свјетски просјек, расте и ниво мора, а према пројекцијама, ниво Средоземља ће порасти за један метар до 2100. године и он ће постати најсланије море на свијету и море које се најбрже загријава.

„Неопходна је хитна акција. Сада, више него икада, неопходно је да се фокусирамо на заштиту морских области”, наводи се у саопштењу WWФ-а, пренио је Танјуг.

У студији је примијећено и да се због пораста температура мијења и растиње на дну мора, па је тако смањено присуство ендемских трава.

Додаје се и да би нестанак ових биљних и животињских врста могао да има велики утицај на читав морски екосистем.

„Средоземно море данас није више што је било. Његова тропикализација је узнапредовала. Климатска промјена није само проблем будућности, већ реалност које су већ свесни научници, рибари, рониоци, приморске заједнице и туристи”, рекла је Гиулиа Прато из италијанског WWФ-а.

(Агенције)


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.