Студираш, а желиш радити у Америци - Ово је твоја прилика!

Уколико студираш у БиХ, а желиш да радиш у Сједињеним Америчким Државама три мјесеца ово је твоја прилика.

Maja Isović Dobrijević / 18. јануар 2017

Уколико студираш у БиХ, а желиш да радиш у Сједињеним Америчким Државама три мјесеца ово је твоја прилика. Наиме, већ годинама млади одлазе на рад у Америку преко пројекта “орк анд Травел”, а јуче су имали прилику да се упознају са Марисом Мартин, представницом спонзорске агенције која се бави размјеном студената из Америке.

Упознавање је одржано у просторијама Агенције “Епериенце БИХ” која проводи пројекат “орк анд Травел”, а присуствовали су студенти који су већ аплицирали на овај пројекат. Међутим, позив за младе студент је још отворен до марта ове године, па се сви заинтересовани могу јавити у ову Агенцију.

Студенти који су се пријавили на програм имали су прилику да чују из прве руке о Америци, пословима које ће да раде, а добили су и све друге неопходне инфромације прије самог одласка у САД.

Немања Тадић испред “орк анд Травел” рекао је да су јако задовољни посјетом америчке представнице спонзорске агенције са којом су партнери, а која је разговарала са студентима из БиХ  који су аплицирали за програм размјене.
Студенти су директно из прве руке сазнали на коју радну позицију иду да раде, колика им је сатница, какви су им услови смјештаја, организацију самог путовања од аеродрома до мјеста на које иду. Конкретно све детаље везано за њих рад и боравак током размјене у САД-у.

Када је у питању одлазак младих на рад у Америку Немања је рекао да су током претходних година млади били незаинтересовани, међутим ситуација се у посљедње двије године драстично промјенила.

“Како је све више студената одлазило на ‘орк анд Травел’ програм, исто тако све више њих се враћало кући са позитивним искуствима. Искуства студената који су били на програму била су позитивна, па је самим тим и заинтересованост младих енормно порасла, тако да је данас ситуација да јако велик број младих људи иде на овај програм. Ове године, као сто сам већ рекао, је огроман раст, а самим тим Епериенце агенција ове године ће да пошаље преко 250 студената из Босне и Херцеговине овај програм”, рекао је за БУКУ Тадић.

Услови који студент требају испунити да би аплицирали на овај пројекат јесу да попуне апликацију и уплате пријаву на програм, као и да доставе сљедећу документацију: лична карта, пасош, потврда о студирању и индекс. Наравно то су први кораци, даље студент има обавезу визирања, проласка интервју-а са послодавцем и плаћање читавог програма”, каже Немања Тадић.

 

ТРАЖЕНИ ПОСЛОВИ ЗА МЛАДЕ У Америци су најтраженији послови конобара, одмах иза тога слиједе помоћници конобара, собарице, а тражени су и послови у кухињи. “Што се тиче саме зараде на програму, као што сам програм носи назив ‘орк анд травел’, студенти су у могућности да зараде довољно да отплате програм, за живот у Америци и да имају довољно новца за неко од путовања. Као што је познато студент који желе да више зараде раде два или три посла, па самим тим је и њихова зарада већа”, објашњава Тадић Немања.

Истиче да је прошле године преко ове агенције у САД отишло преко 150 студената из читаве Босне и Херцеговине, а ове године број студената биће скоро па дупло већи. Млади који су јуче присутвовали упозванају рекли су да им је искуство које ће стећи у Америци веома битно, што се односи и на упознавање ове земље, а то доживљавају као велику одскочну даску као и излазак из зоне конфора. Један од студената који планира одлаза рекао је да му је и зарада битна, али волио би и да пропутује Америком колико буде могао. Епериенце БиХ  поред иницијалног програма студентске размене “орк анд Травел УСА”, пружа младима и могућност стручног усавршавања кроз програме Интернсхип и Траининг УСА, пружају најпоузданију услугу поврата пореза из САД, као и програме за Нјемачку, Аустрију и друге земље.

 

 

Прочитаје искуство младих о раду у САД-у:

 

Тромјесечни рад у Америци: Млади из БиХ одлазе „преко баре“ по џепарац

 

 

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.