Свима вама који вичете “нећу да носим маску”

Верујте у љубав, хинду бога Шиву, ванземаљце, реинкарнацију, да 5Г мрежа шири корону, да ћете се излечити од неизлечиве болести ако загрлите дрво и да су увек други криви за све што вас мучи

Ivana Stojanov / 08. новембар 2020

 

Заправо можете веровати у сто чудних чуда и то је само ваша ствар.

Све док не изађете на улицу и почнете да угрожавате мене или неког другог. Људи који одбијају да носе маске у доба пандемије ме подсећају на то како неки међу нама доживљавају слободу.

Ако верују у љубав у стању су да те силују. Ако верују да ће их 5Г убити, напашће раднике кабловске и претити им робијом, а ако не верују у корону – неће носити маске ни у бусу, ни у продавници.

Пре неки дан сам присуствовала тој једној од стотине сцена у којој млађи човек седи у аутобусу без маске. Жена преко пута њега му дискретно руком покаже да би требало да је стави. Он се безобразно насмеје и настави да жваће жваку. Друга која стоји поред му каже “па ставите маску”, и онда…он виче, урла, псује, суштина је “ако мене питате ја не верујем у корону, она је измишљена, ви сте идиоти што их носите, нећу да је ставим, неће нико да ме натера, имам ја своја права, колико људи је прошле године умрло од грипа”.

Прво – нико те није питао. Друго – умро ми рођак од короне, млад човек 37 година. Треће – обавезно је, само нема ко да ти наплати казну. И четврто – имаш права, ал’ та која помињеш – у своја четири зида.

Свима којима је тешко јер их гуши, пашће у несвест или се деру као онај лик из буса, могу само да поручим да маском штитите мене од себе и можете слободно да се преселите на неко пољанче где ћете своје “слободоумне” ставове делити с биљкама и животињама. Цивилизација, то је нешто друго. У цивилизацији смо се сложили – кад нас је много, не можемо гледати баш само своје дупе. Никако не угрожавамо људе који живе око нас. Постоје правила и да, морамо поштовати законе. Чак и овде, где је правда често тешко опипљива.

Сви ви који угрожавате мене, моје дете, комшије и пријатеље сте много више од пуке аномалије овог пандемијског пакла… Ви сте увек бољи, јачи, ви сте они који су јели виљушком и ножем док је остатак света храну кидао рукама, међу вама осећам наговештај лика који носи крст око врата и има бројаницу на ретровизору, а синоћ је пребио жену, ту је и она госпођа која у кашичици с причести види Бога, јер само Срби су небески народ. Ови остали што “лажу” да је корона до сада убила 1,256,558 људи су онако некако више приземни, будале је л’?

Баш ме брига за кризни штаб и за телевизијска обраћања оног чије име се не изговара. Они у свему овоме нису важни. Али ми јесмо, лекари у болницама јесу, наша деца јесу. Хоћу да све ово што пре прође. Да више никад не носимо маске. Да одемо на неко добро ђускање и пијанку. Само седнемо у кола и отпутујемо у Грчку на море или како рече онај – у Италију у шопинг. Желим да ми се син отисне где жели. Желим и вама поновно освајање слободе, али не оне коју гласно пропагирате. То није слобода, већ бахатост, глупост и примитивизам. А пољанче вас и даље чека.

 

Нова.рс


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.