СВЈЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЈА ОБЈАВИЛА: Због ненамјерних грешака годишње умре 2,6 милиона пацијената

Ненамјерна штета за пацијента због погрешке тијеком лијечења у болницама појављује се код 8 до 12 посто хоспитализираних пацијента.

net.hr / 17. септембар 2019

printscreen

Велик број таквих случајева може се спријечити, поручује Свјетска здравствена организација која покреће глобалну кампању за подизање свијести о сигурности пацијената и стварање сигурне здравствене заштите

Око 2,6 милијуна смрти годишње проузрочено је ненамјерним погрешкама у амбулантама и болницама диљем свијета, објавила је у уторак Свјетска здравствена организација у поводу Свјетског дана сигурности пацијената. Четири од 10 болесника доживи неку врсту штетне посљедице лијечења у амбулантама и установама примарне здравствене заштите, а 134 милијуна штетних реакција на лијекове сваке се године забиљежи у болницама у средње развијеним и неразвијеним земљама.

Према епидемиолошким подацима, ненамјерна штета за пацијента због погрешке тијеком лијечења у болницама појављује се код 8 до 12 посто хоспитализираних пацијента. Велик број таквих случајева може се спријечити, поручује Свјетска здравствена организација која покреће глобалну кампању за подизање свијести о сигурности пацијената и стварање сигурне здравствене заштите.

У ЕУ 548 људи дневно умре због неправилног узимања лијека

За сигурну здравствену заштиту важно је, кажу, доношење јасних смјерница, добра организација, запошљавање квалифицираних здравствених радника и ефикасно укључивање болесника у бригу за властито здравље с обзиром да анкете говоре о недовољној или проблематичној разини здравствене писмености готово половице испитаних Еуропљана.

Анализа коју је провела Свјетска здравствена организација показује да је нижа здравствена писменост повезана с ризичнијим здравственим изборима (попут пушења), већим бројем несрећа на радном мјесту, лошијим управљањем кроничним болестима (попут дијабетеса, инфекције ХИВ-ом и астме), слабијим придржавањем прописане терапије, повећаном хоспитализацијом и чешћом пријевременом смрћу. Уз едукацију грађана важно је и боље комуницирање пацијента и здравственог особља. Пацијенту се мора омогућити да слободно пита лијечнике и медицинске сестре све што не схваћа, не разумије или га занима. Подаци говоре како чак 60 посто анкетираних одмах након посјете лијечнику не разумије упуте о узимању прописаног лијека, а у Еуропској унији просјечно 548 људи дневно умре због неправилног узимања лијека.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.