ТОТАЛНИ ЕКОНОМСКИ ПРОЦВАТ: Тренутно су друга најсиромашнија држава, али ускоро би због једне ствари моги постати једна од најбогатијих земаља свијета

Земља која броји око 750.000 становника наједном је добила прилику да се нагло обогати

BUKA portal / 11. мај 2019

Гвајана је тренутно друга најсиромашнија држава Јужне Америке, с БДП-ом који по глави становника износи 8.524 долара годишње (БДП рачунат према паритету куповне моћи). Горе од њих стоји само Боливија, а вјеројатно и Венезуела за коју нема прецизних података, док на глобалној љествици ММФ-а заузимају 114. мјесто од 185 земаља.

Но, прошле године нафтни див ЕxxонМобил открио је нафтне залихе веће од 5,5 милијарди барела нафте недалеко од обале Гвајане, у дијелу Атлантског оцеана који припада територијалним водама те земље. Тиме је земља која броји око 750.000 становника наједном добила прилику да се нагло обогати. Штовише, неки сматрају да би по глави становника могла постати једна од најбогатијих држава свијета, пише ББЦ.

- Многи људи заправо не схваћају колико је ово велика, гигантска ствар. До до 2025. године БДП државе могао би порасти између 300% и 1000%! Постат ћете најбогатија држава у јужној хемисфери, а потенцијално и најбогатија држава на свијету - ријечи су америчког велепосланика у Гвајани Перрyја Холлоwаyа, које је изговорио у студеном прошле године на службеном дипломатском догађају у Георгетоwну, главном граду Гвајане.

Но, постоји неколико важних препрека које Гвајана, која има високе стопе сиромаштва и незапослености, мора савладати жели ли се заиста окористити нађеном нафтом и заређене милијарде чим равномјерније расподијелити међу становништвом.

Прво, ту је такозвано "нафтно проклетство". Наиме, откриће црног злата у земљама у развоју често је довело до бујања постојеће корупције, што би резултирало крађом и нерационалним трошењем новостеченог богатства.

 

- У Гвајани је корупција свеприсутна - упозорава Троy Тхомас, челник локалне испоставе Транспаренцy Интернатионала. Он сматра да "нафтно проклетство" итекако пријети држави те сматра да је рецентна политичка криза у држави заправо први симптом "проклетства". Наиме, владајућа коалиција у просинцу је изгубила изборе па умјесто да призна пораз кренула је оспоравати резултате судским путем, што је извукло просвједнике на улице.

- Желе остати на власти само како би контролирали новац од нафте - једноставно је објаснила за ББЦ једна од просвједница.

Да би нафта прије могла створити огромни јаз између ултрабогатих и сиромашних, сматра и челник Агенције за заштиту околиша у Гвајани, Винцент Адамс.

- Видјели смо што се догодило другим државама у сличним ситуацијама. Леже на енормним залихама нафте, а данас им је горе, него им је било прије открића црног злата.

Едукација

 

Да би се то спријечило, Адамс сматра да се треба ријешити други велики проблем - недовољна едуцираност становништва.

- Едукација је основа свега, и најбоља инвестиција коју ова или било која друга држава могу направити  - сматра Адамс који је с тим циљем покренуо иницијативу да се реформира Факултет стројарства и енергетике на Свеучилишту Гвајана. Наиме, припрема нових генерација студената за потребе уносне нафтне индустрије засад не иде најбоље.

- Нажалост, фали нам опреме, немамо лабораторије, а највећи проблем је недостатак квалитетних предавача. Код нас плаће нису велике и кад тражимо нове професоре, они баш и немају неке жеље доћи предавати код нас - истиче деканица факултетаЕлена Трим, додајући да ипак све више студената стројарства налази послове у нафтној индустрији одмах након завршетка факултета.

На крају, Гвајана мора преокренути тренд опћег песимизма који влада међу сиромашним становништвом. Поучени досадашњим искуствима, они не вјерују да ће се ишта од новостеченог богатства завршити у њиховим джеповима, поготово кад погледају што се догађа у сусједној Венезуели, која лежи на највећим залихама нафте на свијету.

- Људи само желе знати хоће ли нешто зарадити од тога. Ако ту има новаца, ми желимо дио тога - рекао је новинару ББЦ-а један од становника сиромашних четврти.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.