Труднице, породиље, мајке: Борите се против дискриминације, упознајте законе, постоји бесплатна правна помоћ

Важно је промовисти овај Закон о забрани дискриминације и његову што ефикаснију примјену у заштити права свих грађана Босне и Херцеговине

Maja Isović Dobrijević / 23. јун 2017

Фондација Удружене жене у сарадњи са Удружењем грађана “Дрип” у сриједу, 21. јуна, организовало је јавну трибину под називом "Дискриминација трудница, породиља, мајки и самохраних мајки" у Бањалуци. Трибина је одржана у Мјесној заједници “Кочићев вијенац”.

Звијездана Марковић, правна асистентица из Фондације Удружене жене из Бањалуке каже каже да је код самохраних мајки врло проблематична исплата алиментација, а Фондација Удружене жене годинама се залагала за креирање алиментационог фонда, јер смо свједоци да је у пракси веома тешко спровођење алиментације.

“Када говоримо о породиљама Закон о раду у РС регулише право на породиљско одсуство у трајању од годину дана, а терет исплате породиљских накнада први мјесец пада на леђа послодавца, а преосталих 11 мјесеци исплаћује Јавни фонд за дјечију заштиту. За разлику од ФБиХ, гдје се право на породиљске накнаде регулише од кантона до кантона неједнако, а у неким кантонима се уопште и не исплаћују породиљске накнаде, у РС можемо рећи да имамо добре законе, али у пракси имамо честе ситуације да је проблематичан тај први мјесец, кад послодавци требају да дају плату породиљи они то не чине”, рекла је за БУКУ Звијездана Марковић.

 

Фото: Звијездана Марковић, фото: БУКА

 

БЕСПЛАТНА ПРАВНА ПОМОЋ

Уколико се трудница или породиља нађе у положају гдје јој се ускраћују њена права Звијездана каже да постоје могућности жалбе, а у оквиру Јавних трибина које организује Фондација Удружене жене јавности се говори и о Закону о забрани дискриминације, па је могуће поднијети и антидискриминацијске жалбе.

“Фондација Удружене жене има правно савјетовалиште гдје женама које су жртве било каквог вида дискриминације пружа бесплатну правну помоћ, а ту је и центар Владе РС за пружање бесплатне правне помоћи гдје се жене, мајке и породиље могу обратити. Врло је значајно промовисати бесплатну правну помоћ, јер често жене које су дискриминисане нису свјесне могућности како могу да се изборе за своје право”, каже Звијездана.

Дубравка Вујновић Божић из Удружења ДРИП из Бањалуке каже да су наши закони на папиру доста добро уређени.

“На папиру су труднице заштићене, али кад дођемо до праксе и примјене закона онда наилазимо на много проблема. Кад је ријеч о трудницама оне нам се најчешће жале на отказе које добијају кад остану трудне. Послодавци, врло често поштујући законске оквире, налазе разне начине да женама које су остале у другом стању дају отказе. Иде се до тога да се не продужавају уговори на одређено вријеме до тога да се фиктивно затварају радње како би оне на крају остале без посла. То је дефинитивно једно подручје које мора да се систематски уреди, а мора се узети у обзир и тај послодавац”, каже за БУКУ Дубравка Вујновић Божић.

ДИСКРИМИНАЦИЈА НА ПРОДУ

Дубравка каже да се жене често сусрећу са дискриминацијом током и након порода.

 

Фото: Дубравка Вујновић Божић, фото: БУКА

 

“Закон о здравственој заштити јасно каже да дискриминација не смије да се дешава у било којем облику, али ми имамо дискриминацију која се тиче друштвеног положаја и финансијског. Лјуди који немају новца, који немају друштвени положај имају другачији третман. Сва истраживања која смо спроводили указују на то да све жене немају једнаке третмане на породу”, рекла је Дубравка и истиче да свака породиља и свака мајка треба и мора имати једнак третман у болници, прије, током и након порода.

Дубравка је рекла да је важно упознати се за законима, јер често људи нису упознати шта је то дискриминација, која су права пацијената и слично. Она истиче се се ипак посљедњих година види помак у побољшању односа љекара према пацијеткињама/трудницама.

ЗАКОН О ЗАБРАНИ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ

Горица Ивић из Фондације Удружене жене из Бањалуке каже да се на овим јавним трибинама промовише и Закон о забрани дискриминације у БиХ који је донесен 2009. године, а о њему се у јавном простору РС јако мало говори и веома се мало говори у заштити права особа које су дискрминисане.

“Важно је промовисти овај закон и његову што ефикаснију примјену у заштити права свих грађана Босне и Херцеговине. Институција омбудсмена за људска права БиХ основна је институција која се бави овим питањима, па је важно да се грађани и грађанке обраћају овој институцији да би заштитили своја права. За почетак је најважније да се утврди да дискриминација постоји , јер постоје бројне разлике између дискриминације и повреде права, па је права информација заиста веома важна”, рекла је раније за БУКУ Горица Ивић.

 

Фото: Јавна трибина, фото: Бука

 

Она је додала да, према подацима који су доступни, веома мали број грађана пријављује повреду својих права, а конкретно Закон о забрани дискриминације БиХ веома се мало користи у пракси у контексту процесуирања одређених случајева и због тога је важно да сви заједничким снагама учинимо овај Закон што видљивијим.

“Ове трибуне користимо да промовишемо бесплатну правну помоћ коју ће пружати наше двије правнице које су едуковане за ову област. Све жене које су у дилеми да ли су дискриминисане или које су дискриминисане позивамо да нам се јаве на наш број телефона и да код наших правница закажу састанак. Уколико нека од жена није у могућности да дође у канцеларију да добије бесплатну правну помоћ, наше правнице могу отићи на терен и да се на другом мјесту поприча о ситуацији у којој се те жене налазе”, рекла је Горица Ивић и додала је да ће се бесплатна правна помоћ пружати до децембра 2017. године.

Јавна трибина се реализује у оквиру пројекта "Заштита жена од полне/родне дискриминације – Од закона до стварне имплементације" који финансирају УСАИД и Фонд отворено друштво БиХ.

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.