У РС 42 особе обољеле од хепатитиса Б, а 44 од хепатитиса: Сазнајте детаље о превенцији и лијечењу ове болести

Према подацима Свјетске здравствене организације процјењује да преко 170 милиона људи у свијету живи са ХЦВ инфекцијом, а око 12 милиона људи је коинфицирано са ХИВ/ХЦВ.

Maja Isović Dobrijević / 27. јул 2017

Свјетски дан хепатитиса (орлд Хепатитис Да) обиљежава  се сваке године 28. јула са заједничком темом како би се подигла свијест о глобалном оптерећењу вирусним хепатитисом и утицају на стварне промјене.

Подизање глобалне свијести о овом проблему, званично подржаном од стране Светске здравствене организације (ХО), удружује организације болесника, владе, медицинске стручњаке, цивилно друштво и јавност да дјелују у циљу његовог смањења/растерећења.

Као и прошле године тема овогодишњег Свјетског дана хепатитис је елиминација вирусних хепатитиса. На дан обиљежавања Свјетског дана хепатитис заузет је став да се убрза напредак ка постизању циља елиминације до 2013. године.

Вирусни хепатитис је упална болест јетре узрокована вирусима који имају склоност да нападају ткиво јетре. Најчешћи проузроковачи су  вируси хепатитиса А,Б,Ц, Д, Е, али и други вируси, као што су висуси  паротитиса, рубеле, морбила, ЦМВ, Епштајн-Баров. Од посљедица вирусних хепатитиса годишње у свијету умре око милион људи, што чини 2,7% свих смртних исхода. Сматра се да је 57% цироза јетре и 78% примарних тумора јетре проузроковано вирусима хепатитиса Б и Ц, који су истовремено и најопаснији.

Др Лјубица Јандрић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС каже да је хепатитис Б једна од најчешћих вирусних инфекција на свијету. Према процјенама вирусом хепатитиса Б заражено је око 2 милијарде људи у свијету.

"Више од 350 милиона људи има хронични хепатитис Б, а њих око 600.000 годишње умре од посљедица ове хроничне инфекције. Према процјенама СЗО, 13,3 милона људи у европском региону заражено је хепатитисом Б. Чак 66% инфицираних живи у Источној Европи и Централној Азији. Преваленца хепатитиса Б у општој популацији у европским земљама које не припадају Европској унији, креће се од 0,1% од 5,6%. Инфекција је знатно чешћа у вулнерабилним групама", каже др Јандрић.

Према званичним подацима на основу пријава заразних болести за 2016. годину у Републици Српској, је пријављено 42 обољеле особе од хепатитиса Б са стопом инциденце 3/100 000 и 13 особа носиоца антигена хепатитиса Б са инциденцом од 0,9/100 000.

У 2015. години пријављена је једна особа која је умрла са дијагнозом акутног вирусног хепатитиса Б.

На графикону је приказано кретање стопе инциденце од ХВБ и ХБсАг у периоду 2012-2015:

 

 

Извор: Институт за јавно здравство РС

 

ЛИЈЕЧЕЊЕ ХЕПАТИТИСА Б

Др Лјубица Јандрић каже да је лијечење хепатитиса Б  веома скупо и није увијек успјешно, а лијечење подразумијева давање одређених лијекова ради смањења нивоа вируса и симптоматска терапија.

Када је ријеч о превенцији каже да је основна мјера превенције вакцинација. 

"У Републици Српској од 2001. године, уведена је вакцинција против хепатитиса Б према обавезном календару имунизације. Вакцина се даје дјеци на рођењу, са мјесец дана и шест мјесеци старости. Обавезна вакцинација против хепатитиса Б проводи се код свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица у здравственим установама, укључујући ученике и студенте здравствено образовне струке, који у обављању својих послова долазе у контакт са инфективним материјалом", каже др Јандри.

Осим наведеног, вакцинација се проводи одређеним групама које су под повећаним ризиком од вируса хепатитиса Б, а то су: болеснци на хемодијализи, болесници који болују од хемофилије, запослених и штићеника завода за заштиту лица са менталним поремећајима, ињекционих корисника дрога, полних партнера ХБсАг позитивних лица, лица која раде на одржавању чистоће у јавним комуналним предузећима, лица која врше тетоважу, пирсинг и друге захвате које нарушавају интегритет  коже и лица која се налазе установама на издржавању кривичних санкција, пацијенти који се упућују на трансплантацију органа и ткива и друга лица која код којих се утврди епидемиолошка индикација

Код нас се крв, крвни деривати, ткива и органи за трансплантацију обавезно тестирају на вирус ХИВ-а и вирусе хепатитиса, те је овај пут преноса практично елиминисан.

На графикону 2. приказана је стопа инциденце хепатитиса Ц у последњих пет година, са најмањом учесталошћу у 2015. години:

 

 

Извор: Институт за јавно здравство РС

 

МЈЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ:

- едукација становништва, а нарочито ризичних група, о хепатитису Б, начинима преношења и методама заштите

- коришћење кондома при сексуалним односима

- коришћење једнократних шприца и игала и осталог прибора и инструмената, те њихово безбиједно одлагање

- коришћење заштитних маски, рукавица, кецеља, наочала и остале заштитне опреме

- коришћење стерилног материјала за бушење ушију, пирсинг, тетовирање

- правилна дезинфекција и стерилизација прибора и инструмената у здравственим установама

- индивидуална употреба сретстава за личну хигијену (бријачи, четкице, маказе, грицкалице)

ВИРУСНИ ХЕПАТИТИС Ц

Према подацима Свјетске здравствене организације процјењује да преко 170 милиона људи у свијету живи са ХЦВ инфекцијом, а око 12 милиона људи је коинфицирано са ХИВ/ХЦВ.

Др Лјубица Јандрић пише да око 80% инфицираних током времена развија хронично оштећење јетре, које ако се не лијечи на вријеме може да прогредира у цирозу или примарни рак јетре. Од хепатитиса Ц годишње оболи 3-4 милиона људи у свијету, а око 350.000 људи годишње умре од цирозе и карцинома јетре који настају као посљедица инфекције овим вирусом.

"Када је у питању европски регион, процјењује се да је око 15 милиона људи инфицирано је хепатитисом Ц, а највећи број њих живи у источној Европи. Према подацима СЗО у европским замљама ван Европске Уније и ЕФТА стопа преваленце у општој популацији се креће од 0,5%  до 13%, највећа је у вулнерабилним групама", објашњава докторица.

Епидемиолог, др Јандрић, каже да се вирус хепатитиса Ц преноси путем крви, ријеђе сексуалним контактом, и са мајке на дијете у току трудноће. ХИВ инфекција повећава степен ризика за трансмисију ХЦВ сексуалним контактом и са мајке на дијете у току трудноће. Трансмисија путем крви подразумијева трансфузију заражене крви и крвних продуката као и кориштење нестрилног прибора и опреме приликом интервенција на кожи и слузницама.

"Хепатитис Ц се често назива 'тихом болешћу', јер мање од 5% пацијената се јавља непосредно по стицању инфекције. Код мањег броја пацијената (око 15-30%) вирус ће се 'елиминисати', а у око 70 до 85% пацијената развиће се хронични хепатитис. Ток хроничне болести је различит, али трећина пацијената са хроничним хепатитисом ће развити озбиљно обољење јетре 15 до 25 година након инфекције", истиче она.

 

 

Према званичним подацима на основу пријава за 2016. годину у Републици Српској регистровано је 44 обољела од ВХЦ.

Лијечење подразумијева комбиновану примјену одређених лијекова. Ова терапија се често тешко подноси и не дјелује једнако на све генотипове вируса, а када је у питању превенција за хепатитис Ц не постоји специфична превенција, односно вакцинација. Ради се на проналажењу вакцине.

За хепатитс Ц користе се неспецифичне мјере превенције усмјерене ка свим болестима које се преносе путем крви а то су: тестирање крви добровољних давалаца, употреба стерилног прибора од стране ињекционих корисника  дрога, употреба једнократних стерилних шприца, игала и осталог прибора у здравственим установама и његово безбедно одлагање након употребе, коришћење заштитних рукавица, маски, кецеља и друге заштитне опреме, употреба стерилног прибора за тетоважу, пирсинг, бушење ушију, дезинфекција и стерилизација прибора и инструмената у здравственим установама, правилна употреба кондома, едукација о хепатитису Ц и тестирање ризичних група ради раног откривања и лијечења.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.