Упућен захтјев за ванредно преиспитивање судске одлуке Врховном суду Федерације БиХ у вези Околинске дозволе за блок 7 ТЕ Тузла

Њихов закључак је да удружење регистровано у Сарајеву нема право да указује на пропусте, грешке и кршење закона у околинској дозволи коју издаје Федерално министарство околиша за постројење у Тузланском кантону.

Maja Isović Dobrijević / 08. новембар 2019

 

Невладина организација Екотим је недавно упутила Захтјев за ванредно преиспитивање судске одлуке Врховном суду Федерације БиХ, поводом одбачене тужбе која је поднесена против Министарства околиша и туризма Федерације Босне и Херцеговине у вези изградње блока 7 Термоелектране у Тузли. Кантонални суд је довео у питање право Екотима на покретање судског поступка у својству странке, а што није у складу са одредбама Аархуске конвенције и Закона о заштити околиша ФБиХ, кажу из Екотима.

„Нису нас ни питали да ли имамо чланове на подручју тузланског кантона, него су се просто водили адресом регистрације, и ето, њихов закључак је да удружење регистровано у Сарајеву нема право да указује на пропусте, грешке и кршење закона у околинској дозволи коју издаје Федерално министарство околиша за постројење у Тузланском кантону.“ рекао је Ријад Тиквеша из Екотима. „Да је Суд ушао у меритум предмета, установио би колико је наша тужба оправдана, односно колико је пропуста и грубих кршења закона направљено у процесу издавања околишне дозволе за блок 7 ТЕ Тузла.“

Тиквеша је рекао да су они  покренули процес којим траже преиспитивање пресуде пред Врховним судом ФБиХ.

"Уколико се и ту покаже да је важније мјесто регистрације, од кршења закона и указивања на пропусте у околинској дозволи којим се угрожава здравље стотина хиљада становника тузланског кантона, Босне и Херцеговине и сусједних држава, бити ћемо принуђени заштиту својих права тражити на вишим, међународним инстанцама", истакао је он.

Нина Крешевљаковић, правни експерт Аархус центра у БиХ рекла је да је у закону о удружењима и фондацима јасно наведено  да удружење регистровано на федералном нивоу има право да ради на територији Федерације БиХ.

"На основу законских одредби удружење Екотим јесте заинтересирана странка у поступку, будући да представља организацију за заштиту околиша, и као таква ужива сва права на покретање судских поступака из области заштите околиша Из ових разлога, Екотим ће искористити своја права пред Врховним судом Федерације БиХ, посебно узимајући у обзир чињеницу да ће, уколико буде изграђен и пуштен у рад, блок 7 директно угрожавати околиш цјелокупног подручја БиХ и сусједних држава, те као такав представља витално околишно питање које ће имати континуиран негативан утицаја на здравље свих грађана у наредним десетљећима", рекла је Нина.

Денис Жишко из Центра за екологију и енергију Тузла рекао је да рјешење Кантоналног суда у Сарајеву представља још један примјер како се не имплементирају јасне законске одредбе из области заштите околиша.

"Оспорити активну легитимацију за покретање управног спора у својству странке у предмету издавања Околинске дозволе издане од стране ФБиХ министарства, удружењу које је регистровано на нивоу ФБиХ, је у најмању руку упитно. По свему судећи, када су у питању „стратешки пројекти“ примјењују се нека посебна правила", каже Жишко.

Иако пројекат изградње новог блока Термоелектране Тузла прате бројне контроверзе, укључујући кршење правила дефинираних Уговором о Енергетској заједници, припремни радови су почели.

Денис Жишко рекао је да га начин на који наши политичари представљају овај пројекат јавности подсјећа на причу Ханса Цхристиана Андерсена, Царево ново рухо.

"Мислим да је крајње вријеме да коначно признамо да је цар гол. У вријеме када се нова предсједница Европске комисије Урсула вон дер Леyен обвезала постићи климатски неутралну Европу до 2050. године, БиХ политичари изградњом блока 7 осуђују Босну и Херцеговину и њене сусједе на још најмање 5 деценија загађења и емисија стакленичких плинова", каже Жишко.

МОГУЋЕ ПОСЉЕДИЦЕ

Када је ријеч о потенцијалним посљедицама изградње овог блока оне се односе на загађење у наредних 40-50 година.

У недавном ИПЦЦ Извјештају о 1.5 °Ц је јасно наведено да уколико желимо да се задржимо на 1.5 °Ц и не доживимо катастрофалне посљедице морамо смањити ЦО2 емисије за око 45% до 2030. године, односно морамо ићи ка потпуној декарбонизацији енергетског сектора до 2050. године. Радни вијек новоизграђеног блока 7 би био 40 до 50 година. На тај начин БиХ не може смањити емисију ЦО2 до 2050., обзиром да би термоелектрана, да би се исплатила, морала радити до 2070. године.

На крају је важно истаћи да је Тузла један од најзагађенијих градова у Европи, а на питање да ли се статистика у Тузли може промијенити, еколози се слажу да се то може десити само престанком кориштења фосилних горива.  У овом моменту то можда изгледа нереално, али постоје студије и практични докази који показују да је то могуће, само морамо престати користити угаљ и друга фосилна горива за производњу енергије.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.