Ведрана Рудан: Кинезе на врбе

Ни мала дјеца нису необразована. Јучер су десетогодишњи клинци у центру Ријеке угледали кинески, брачни пар и засули га камењем вичући: “Корона, корона!“

Vedrana Rudan / 04. март 2020

 

Кинези су сачували живу главу јер им је улаз у унајмљени апартман био у близини. Из Ријеке су бриснули у Србију.

Ријека је у опсадном стању. Кафићи пусти, апотеке опустошене, прије би могао наћи дјевицу у борделу или поштеног политичара у Сабору него маску. На порталима лијечници, лијечници, премијер, лијечници, министри, лијечници. Сви говоре исто. Корона је безопасна све док је не добијеш. Кад је добијеш је безопасна, ако преживиш.

На граници контејнери, у контејнерима људи у специјалним одијелима прегледавају путнике. Кокаин, хероин, све можеш унијети у Хрватску осим короне. Највећи хрватски умови знају да је паника беспотребна и да ће се ускоро диљем Хрватске отворити логори за болесне који ће изгледати попут хотела. Гдје ће бити логори који ће изгледати попут хотела још се не зна, али ће се знати ако се ова потпуно безопасна болест разбукта.

Ријека је град у коме се одувијек говорило талијански. У њој живе Талијани, у њу долазе Талијани, многи Ријечани раде у Италији. Ових дана никоме не пада на памет проговорити талијански. Људи знају да им је живот у игри па или шуте или говоре српски јер је свим Хрватима познато да у Србији короне нема.

Зубари који годинама живе од чупања талијанских зуба ових тужних дана чупају себи косу. Између смрти од талијанске короне која је безопасна болест и смрти због губитка еура одлучили су се за ово друго.

О корони од које у занемаривом постотку који се креће до 14,7% умиру само немоћни и стари и они који немају среће. О томе све знају хрватски портали, теве аналитичари и очајни власници кафића који узалуд телефонски називају пијанце и кавопије и преклињу их да сврате макар на петнаест минута. Уз каву сервирају бесплатну маску за вишегодишњу употребу. У глухе уши плачу.

Дешава се у Хрватској досад невиђено. Испричале су ми пријатељице. Сви њихови мужеви, партнери и љубавници перу руке након пишања, неки чак и прије. Од љубавница бјеже као од куге јер нитко никоме не вјерује. Можда мали корак у борби против короне, али сигурно велик за хрватско католичко друштво. Крлежину познату реченицу, пери руке прије јела и након сваког испражњења тијела знају напамет и они који никад за Крлежу чули нису.

Научили смо и да морамо употребљавати папирнате марамице, али да не смијемо кашљати у њих него у рукав. Не смијемо се плашити људи који имају корону, а од оних који кашљу али је немају морамо бити удаљени најмање метар. Све ово показује да је Хрватска мала, европска, цивилизирана земља чије вође знају да не треба ширити панику ни од бухе радити слона кад се зна да корона није на човјека скочила са слона него са шишмиша.

Ни мала дјеца нису необразована. Јучер су десетогодишњи клинци у центру Ријеке угледали кинески, брачни пар и засули га камењем вичући: “Корона, корона!“ Кинези су сачували живу главу јер им је улаз у унајмљени апартман био у близини. Из Ријеке су бриснули у Србију.

Тридесет година на овим нашим просторима неки говоре како требамо заборавити на све што је било и кренути бољим путем, ослободити се мржње, престати урлати, Србе на врбе и учинити све да будемо добри сусједи кад већ морамо бити сусједи.

Добри познаватељи прилика у Региону нису били оптимисти. Мислили су да су ране свјеже и да мир још дуго неће стићи у наше просторе. Зајебали су се. Стигла корона, стигао мир.

Уби, уби Кинеза!

Нова.рс


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.