Ведрана Рудан: „Кравицом“ на корону

Може ли се у вријеме короне рећи да се људи дијеле на осуђене на смрт и оне друге или је корона међу нама избрисала разлике? Нисмо једнаки

Vedrana Rudan / 11. децембар 2020

 

Није исто возити бицикл и разносити храну од врата до врата, није исто проводити дане и ноћи у претрпаним болницама и покушати из канджа смрти ишчупати неког јадника или бити моћник на власти.

Они горе имају милијуне еура на рачунима, неколико станова, вила, није њима проблем одржавати дистанцу. Имају и своје лијечнике који ће, кад виде њихов број на екрану, увијек дигнути слушалицу. Кад сви кревети и сви респиратори у Хрватској буду недостижни нама и нашима, на њих ће, ако се ипак догоди чудо па се разболе, чекати слободан кревет. Они не морају плаћати тест кад „немају симптоме“, они не страхују да ће цркнути од глади и короне онако како ће цркавати и крепати обртници, умировљеници, умјетници, незапослени, овршени, опљачкани.

Јесте ли кад чули да у Хрватској постоји Цивилна заштита? Знате ли тко су ти људи? То су они који су за вријеме поплава спашавали старе и немоћне, псе, краве и имовину. Кад се вода повукла политичари су ловом од „обнове“ себи изградили дворце. Што „Цивили“ раде за вријеме короне? Кад их видите како излазе у униформама из неког дућана прво што вам падне на памет јест да им се, како би рекли наши сусједи, „најебете мајке“. „Хадезеовски ухљеби“, серете по њима на фејсу, само шећу и гуле кожу већ ионако одераним власницима малих дућана.

„Хадезеовски ухљеби“? Има ли ишта даље од истине? Ти јадници раде у смјени која траје дванаест сати. Шпартају Хрватском да би свима нама помогли. Контролирају поштују ли се мјере, дају савјете престрашеним власницима дућанчића како би могли боље заштитили своје здравље и здравље људи од којих живе. Не, не свршавају наплаћујући казне.

Дванаест сати раде за 150 куна. Словима: сто и педесет куна.  Хоће ли их и добити, то ни драги бог не зна. Нађите некога тко ће вам доћи дома и дванаест сати ринтати за ту лову. Водоинсталатер те неће погледати без 300 куна, електричар ће ти замијенити неколико жаруља за 500 куна, а „жена“ ће ти четири сата махати крпом по кући за 160 куна. Рачун видјети нећеш. О цијенама психотерапеута који у Хрватској имају више посла него икад, узимају 400 куна по сату, нећу. Да ми мој не дигне цијену.

То није све. Кад „хадезеовци ухљеби“ огладне могу отворити ЦСО. Ха! Не знате што је ЦСО? Дабогда га никад не видјели и не јели. То је „цјелодневни сухи оброк“. Састоји се од пакетића Квики переца (гуглајте), пола литре воде у пластичној боци, једне паштете, јухе у врећици, (гдје ће је скухати?) и „кравице“. Загуглала сам „кравицу“. С фотке је у мене гледала Подравкина крава или вол. Не кужим зашто конзерву зову „кравица“ кад животиња има рогове? Или и крава може имати рогове? Нећу гуглати.

И тако, наши униформирани „хадезеовски ухљеби“, добро плаћени, сити и напојени бистром водом с извора  крећу у рат против короне. На бесплатно тестирање немају право. Онај тко може за дванаест сати рада стрпати у джеп двадесет еура, тај сигурно може платити тестирање сто еура.

Зашто сам се толико расписала о људима из Цивилне заштите за које никога није брига? Зато што ће злочинци из владе, сабора и осталих „институција система“ пред Божић корони широм отворити врата кафића, теретана, ресторана, дућана, „адвента“, о црквама и катедралама да се не говори. Кад будете на екранима гледали како се у раке бацају лешеви Хрвата и Хрватица, треба знати тко ће држати лопате у рукама. То ће бити људи који вриједе 20 еура. Људи?

Јесам ли вас просвијетлила? Хоћете ли након мог текста, ви анонимне дркаджије с фејса, ипак осјетити бар мало поштовања према онима који ће након Божића вашу мртву матер носити на лопати? Или ћете и даље  срати?

Кад смо већ код дркања, зашто вам се курчићи не дижу на праве хадезеовске ухљебе? Зато што гризу. Дебили, не би они гризли да за њих нисте гласали.

Блог ауторке


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.