Ведрана Рудан: Ново, ново, ново вријеме

Не разумијеш вријеме у којем живиш, нетко ће рећи. Није истина.

Vedrana Rudan / 09. јануар 2020

Foto: Rino Gropuzzo

 

Кужим да жена која прати трендове мора бити на Инстаграму и из дана у дан и увијек у различитој оправици јављати својим “фановима” што се јутрос догодило. Догодило се буђење инфлуенсерице, скраћено серице. Серица пије чај и гледа у моб “без шминке” и “без филтера”. Умјетне трепавице једва се назиру, пластичне груди покушавају излетјети из пиджамице.

Неке серице имају “принцезице”. То су кћеркице. Једна од њих је на свој четврти рођендан “прошетале своје прве штикле”. Та брејкингњуз добила је милијун лајкова, пренијели су је сви хрватски портали. Позната тренди мамица овјековјечила је и прво срање своје Анебеле Марије Мериен. “Принцеза” сједи на тути, буљи у објектив и појма нема зашто мами сузе теку. Мала не зна, али стотине тисућа хрватских мама зна.

Не, није истина да не разумијем вријеме у коме живим. Кужим да сам окружена милијунима људи који од живота имају само лажан живот. Добро њима, добро мени. Нека се маме веселе ако мисле да  је нормално своју сироту дјецу показивати около онако како Циго (Ром?) показује медвједа или первезњак, је ли то данас још увијек перверзија, у градском парку курац.

Да, разумијем и модне мачорчине који су у Хрватској популарнији чак и од Бозанића шефа свих Хрвата и Хрватица којима тече католичка крв. Те мачорчине… Данас сам прочитала текст једнога од њих. Мачак је на дугачко и широко черечио покојну Колинду. Сецирао јој је косу, увојке, хаљине, узорке. Сазнала сам да је за сваку жену чипка опаснија од цандиде, волани од циститиса, а посједовање неколико хаљина “истог кроја” већи је гријех него одлазак на абортус.

Јеботе!  Пред који тједан или два моја ми је “стилистица”, Јадранка Шегота се зове, сашила четири хаљине истог кроја у црвеној, зеленој, црној и, како би тај мачак рекао, “Колинда плавој боји”. Мислила сам да сам учинила феноменалан потез. Хаљине ми одлично стоје.  Имам и шест пари траперица истог кроја у различитим бојама.

Мачак у свом тексту није објаснио зашто је то већи гријех него бити модни мачак и кресати се за торбицу с угледним хрватским бизнисменом.

Нама женама ти мачкови стално нешто серу. Једино они знају да волани и цвјетићи не иду скупа, да је жена неодољива само кад јој они на умјетне сисе навуку флуоресцентну крпу и објаве какве длаке на глави смије имати да би прошла њихов страшни суд.

Жене, ма колико се трудиле, никад не могу бити “лијепе”, а арбитри су неодољиви. Умјетне мишице, умјетна уста, умјетни листови на ногама, одрезани капци, умјетне јагодице, умјетни зуби… И, сигурна сам, умјетни курац у преуским хлачама које оцртавају оно што они никад жени не би понудили.

Да, разумијем вријеме у коме живим. Данас је нормално не прегласно ни писати ни говорити да модеран човјек једва преживљава од свога рада. Данас је нормално да је немогуће угасити пожаре у Аустралији, али није немогуће уништити Земљу. Данас је нормално да луђак Трумп који се само на први поглед разликује од луђака Цлинтона или луђака Обаме може убити кога жели кад му се курац дигне.

Лажем, о томе се стално говори и пише. Испричавам се, да, о томе се пише. Мене заправо брине зашто су Трумп и трумпови још увијек живи и зашто ће живјети вјечно.

Ми, обични људи, не бисмо се смјели замарати трумповима и смаком свијета. Нас, обичне људе, посебно жене, треба бринути како ускладити боју екстензија с бојом мужевљеве кравате.

Све младе жене морају бити на Инстаграму и морају пичком “запалити интернет” и морају држати “бебицу” на умјетној сиси.

Сви млади мушкарци морају радити дан и ноћ да би једном постали стари и богати. Кад њих, један промил, успје у томе онда ће моћи себи платити ону с Инстаграма која “пали интернет”, а моћи ће купити и неког мачића који ће с временом постати модни мачак.

Имам унуку. Зове се Мери Лу Цхристина Беy. За њезин други рођендан поклонила сам јој први грудњак. Шљокичасти. Да, ја кужим, ја кужим вријеме у коме живим.

Службена страница ауторке

 


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.