Ведрана Рудан: Све ми нисмо Милена Радуловић

Имена, цуре, изговорите имена злочинаца. Мислите да је српској глумици Милени Радуловић било лако прије него се одлучила изрећи оно што је одавно било познато?

Vedrana Rudan / 20. јануар 2021

 

У Србији открило да у Београду живи „угледни“ професор глуме Мирослав Мика Алексић који је, док ово пишем, оптужен за осам силовања. „Угледник“ је притворен, полиција моли да се јаве и жртве које још шуте. Србија је на ногама. „Господин“ ће, ако му се докаже кривица, одлежати између пет и петнаест година.

У Хрватској би такав један, кад би га се открило и доказала му се кривица одлежао између нула и  нула година. Жене које би га пријавиле морале би ставити под хипотеку родитељску кућу да би тако платите одштету због увреде и клевете. У Хрватској угледни професори, лијечници и остали моћници не силују. Кад их нека од жена и оптужи за тако нешто јако се брзо покаже да је жена „курва“ и да је на кољенима молила професора, доктора и све остале да јој га ставе, чим грубље тим боље. Образовани људи овдје знају да је највећи хрватски књижевник свих времена Мирослав Крлежа рекао како је читао да „жене за вријеме силовања доживе најснажнији оргазам“.

Зато силоване Хрватице, за разлику од Српкиња, шуте. Не шуте? И оне су се ових дана јавиле? Јесу, али како. Ја сам силована, и ја сам силована, и ја сам силована, и ја, и ја, и ја, и јааааааааааааа…А онда се јавила некаква деканица која упућује апел силованима које се још нису јавиле, јавите се, силоване, „анонимност вам је загарантирана“.

О чем се овдје ради? Што силовање чини жени зна свака од нас јер је свака од нас била силована. Једна у школи глуме, друга у грму, трећа на шефовом радном столу, милијуни осталих дома. Није нека фора признати да си била силована, јебеш то, реци, цуро, ТКО те силовао. Реци, цуро, како се свиња зове. Е ту су Хрватице јако суздржане. Њих је силовао Непознат Нетко.

Је ли тугаљиво наклапање након силовања прави начин како се изборити за достојанство?  Тако нећемо далеко стићи, драге моје. Јебеш кукњаву. Цуре, изађите с именима злочинаца. „Загарантирана анонимност“ је само позив силоватељима да га опуштено опет извуку и увале.

Да не мислите да вас не кужим испричат ћу вам ријечку причу. У нашем КБЦ-у ради кирург који је силовао докторицу, морала је напустити земљу. Медицинској сестри је за вријеме визите у болесничкој соби рекао да ће јој га „увалити у буљу“, пријавила га је, чак је и добила интерни „спор“, данас ради у Њемачкој. Докторицу на стажу која је заспала на столици за вријеме ноћног дежурства пробудио је млатећи је голим курцем по лицу. Име му се вукло по новинама и порталима, није изгубио посао ни углед јер је „одличан кирург“. По мени, пресудило је то што живи у Хрватској. Наравно да такве приче из хрватског живота обесхрабрују, али једном морате кренути. Ви, ја више нисам у игри. Једино што ја могу, то и чиним, свакога дана унуци говорим истину о мушкарцима.

Имена, цуре, изговорите имена злочинаца. Мислите да је српској глумици Милени Радуловић било лако прије него се одлучила изрећи оно што је одавно било познато?

Хрватице!  Постаните Милена Радуловић!

 

Блог ауторке


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.