Велики успјех грађанског активизма у Бањалуци: У Скупштини града усвојена ГИ за Борик!

Грађанска иницијатива за Борик, послије вишемјесечне борбе је управо усвојена у Скупштини града Бањалука, што значи да се на дјечијем игралишту у Борику неће градити православна црква са пратећим објектом.

Maja Isović Dobrijević / 31. мај 2016

Грађанска иницијатива за Борик поново се нашла на дневном реду Скупштине града Бањалука, након што је Врховни суд Републике Српске донио пресуду да приликом претходне одлуке Скупштине нису поштовале одредбе Пословника о раду Скупштине.
Неколико дана прије Скупштине владао је оптимизам када је ријеч о прихватању ове Инцијативе на Градској скупштини.

Уз представнике Иницијативе данас су у Скупштини гарда били представници удружења “Здраво да сте” и “Центра за животну средину” из Бањалуке.

Прихватањем Иницијативе грађански активизам у Бањалуци коначно је побиједио и показао своју снагу.

Одлука Скупштине града је усвојена једногласно са 25 гласова. Одборници градске скупштине данас су изгласали одлуку о стављању ван снаге раније донесене одлуке о приступању изради измјене дијела регулационог плана за Борик. Јасна Бркић, замјеница градоначелника Бањалуке рекла је да ова одлука значи да неће бити измијењен регулациони план насеља Борик и да се већ анализирају и вреднују друге локације на којима би, на захтјев СПЦ, могао бити изграђен вјерски објекат. “СПЦ има потребу да на подручју Борика има вјерски објекат, те ће у потпуно транспарентној процедури бити анализиране друге локације. Вјерујем да ће се наћи компромисно рјешење, те да ће црква бити изграђена тамо гдје то буде прихватљиво и за СПЦ и за становнике Борика”, рекла је Бркић Јасна.

Из ГИ за Борик поручују да су сретни и да је ово побједа грађана.

"Ово је побједа свих грађана који су потписали петицију и који су подржавали ГИ за Борик и вјеровали да је побједа грађана могућа. Ово је доказ да преданост и истрајност могу донијети успјех и да се различити модели учешћа грађана у доношењу одлука требају користити што чешће", поручили су из ГИ за Борик.  

Игралиште у Борику, фотографисано 31. маја 2016. Фото: БУКА

 

Санда Вукојевић из ГИ за Борик данас је на Скупштини у уводном излагању рекла да су се грађани Борика организивали у складу са законом, јер су били затечени одлуком да се на дјечијем игралишу и санкалишту гради црква са великим пратећим објектом.

“Треба подсјетити да је ово једино игралиште у овом дијелу Борика. Грађанска инциијатива за Борик имала је само један циљ, а то је очување дјечијег игралишта, а и више пута смо наглашавали да ми нисмо против Српске православне цркве”, рекла је Санда Вукојевић.

Зоран Талић , одборник ПДП-а, након усвајања одлуке рекао је да је усвојен и његов закључак да се у ребалансу буџета Града за 2016.годину пронађу финансијска средства за реконструкцију дјечијег игралишта и изградњу садржаја за старију популацију у виду клупа, сшаховских табли и других садржаја.

"Први пут у 7.5 година колико сам у Скупштини Града, власт је усвојила мој закључак, а било је преко 200 предложених амандмана и закључака. Побједа градјанског активизма", рекао је Талић за БУКУ. 

Подсјетимо да је Зоран Талић један од одборник који је гласао за иницијативу и на једној од претходних сједница Скупштине, а једини је тада причао о правима дјеце. Данас је рекао да не смијемо заборавити да је од ГИ за Борик заправо све и кренуло.

“И Рекреативна зона Бањалуке и  акција ‘Тротоар је наша улица - улица за колица’ - све ово су знакови да су се грађани Банајлуке пробудили, освијестили и да желе да се њихови проблеми рјешавају на добробит заједнице”, рекао је Талић за БУКУ.

 

Фото: БУКА,  Градска скупштина, 31. мај 2016.

 

Подсјетимо, одлуком Врховног суда Републике Српске одлучивање о Грађанској иницијативи за Борик је враћено на поновно гласање у Скупштини града Бањалука. На сједници Скупштине Града Бањалука у новембру прошле године, чак девет од укупно 31 одборника нису присуствовали сједници, што из Инцијативе сматрају поражавајућим, те једним од главних разлога зашто ГИ за Борик није добила потребну већину гласова. ГИ за Борик је за само седам дана петиције прикупила потписе више од 5000 грађана Бањалуке, док је стварна подршка грађана далеко већа.

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.