Виртуелна стварности доступна и у Бањалуци: Сазнајте како!

Медиа Лаб је млада бањалучка фирма која се бави креирањм виртуелне реалности. То раде путем 3Д моделовања и анимација, али и снимања “360 видеа” за који сами развијају и производе такозване “ригове”, а у могућности су да комбинују ове двије технике.

Maja Isović Dobrijević / 07. јул 2016

Тим фирме Медиа Лан побиједили су у И циклусу пројекта ИЦБЛ-а СтартУп академије и добили су 10.000 КМ за развој своје пословне идеје, а овај пројекат је финансиран од Норвешке амбасаде у Сарајеву.

Милан Родић, из фирме Медиа Лаб рекао је да су се на ову врсту посла, која је нешто сасвим ново на нашем тржишту, одлучили накондуго година рада на архитектонској визуелизацији, па су почели да прав рендере и анимације у ВР технологији. Каже да се на то убрзо надовезало и снимање, које је веома занимљиво само по себи, али даје и сјајне резултате у комбинацији са анимацијама (слично као и код класичног филма са компјутерски генерисаним специјалним ефектима).

Што се тиче самог посла који до сад имају Милан каже да су задовољни. „Иако се ради о потпуно новој технологији на овим просторима, многи препознају њене могућности и квалитете. У наредном периоду објавићемо много занимљивих пројеката“, рекао је за БУКУ Милан Родић.

Побједа на првом циклусу СтартУп академије пројекта ИЦБЛ-а веома им је помогла упуштању у самосталан посао.

„Предавања и консултације током стартуп академије су нам помогли да развијемо бизнис модел, а грант који смо добили од амбасаде Краљевине Норвешке омогућио нам је да набавимо неопходну опрему. Такође, много нам значи и помоћ коју добијамо као станари инкубатора, а поред ИЦБЛ-а, захвални смо и Универзитетском предузетничком центру који нам је уступио своје 3Д принтере за производњу ВР 'ригова'“, каже наш саговорник.

Милана смо питали колико је младим људима данас тешко упустити се у самосталан бизнис?

„Можемо посматрати ствар са двије стране. Наравно да је тешко покренути самостални бизнис, потребно је много времена, труда, а често и новца да би се нешто добро направило. С друге стране, интернет је омогућио свима да могу да дођу до информација, знања и вјештина лакше него икада прије. Такође и до клијената - и то на свјетском тржишту. Оно што је највећа препрека је недостатак предузетничког духа и пасивност. Мислим да је, имајући у виду ситуацију у БиХ, често разумније направити себи радно мјесто него га пронаћи“, истиче Милан.

Млади код нас често немају довољно храбрости да се упусте у самосталну пословну причу, а страх од непознатог је чест изговор. Милан каже, да је код нас то проблем културе.

„Страх од неуспјеха је веома изражен. Мислимо како би неуспјех значио да смо мање способни. То је потпуно погрешан приступ. Сваким следећим неуспјехом све сте више научили и шансе за успјех су веће, потребно је бити истрајан и вјеровати у себе. Такође, тешко је започети биснис ако си сам. Много је лакше, али и боље ако имате добар тим - тада шансе за успјех значајно расту“, каже Родић М.

Фирма Медиа Лаб бави се креирањм  виртуелне реалности, па смо Милана замолили да нам мало појасни о чему се конкретно ради:

„Ради се о видеу који је у облику сфере, а посматрач се налази у средини. Окретањем главе може да посматра виртуелни простор свуда око себе - изнад, испод, иза... На тај начин посматрач може да доживи неко мјесто, било оно стварно или не, као да је заиста тамо. Управо због тога што човјек путем својих чула потпуно 'уплива' у тај други свијет, ова технологија се зове виртуелна реалност. Ови садржаји могу да се гледају и путем јутјуба и фејсбука, а најбољи је доживљај путем ВР 'хеадсет'-ова, којих само ове године око 70 излази на тржиште. 2016 је већ проглашена годином ВР-а“, истиче Милан.

Што се тиче послова на којима су до сада радили каже да су пројекти углавном били веома различити и као такви занимљиви на свој начин. Некада је, додаје,  занимљива локација, некада тема, а некада и специфичне ситуације које се догађају на терену. Такође, веома су им били забавни и тестни, интерни пројекти током фазе развоја.

Када су у питању планови за наредни период Милан каже да ће се посветити примјени ВР технологије у различим областима, својеврсној демонстрацији њених могућности.

„Обзиром да се ради на неколико веома различитих поља, то је прилично напорно, али истовремено и веома забавно. По нашем искуству, то су двије кључне ријечи када је покретање сопственог бизниса у питању“, каже на крају Милан Родић.

 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.