Вишковић провјерава дипломе: Добио сам информације! Моји људи сортирају хиљаде података. Све ће бити предато инспекторима

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да једино овлаштени инспектор може да покрене процедуру испитивања валидности нечије дипломе

Srna / 10. септембар 2019

– Ићи ћемо у рјешавање тога. Нећу одустати, тражио сам ту информацију и већ сам је добио. Ријеч је о хиљадама података које моји људи из кабинета сада сортирају – рекао је Вишковић новинарима на Мраковици.

Он је оцијенио да је штетна генерализација да су сви приватни факултети лоши и да има и људи који су на приватним факултетима стекли знања и звања на коректан начин.

– Не смијемо правити медвјеђу услугу Републици Српској. Можемо ми сад у Републици Српској да кажемо забрањујемо приватне факултете, само ми морате рећи шта ћемо добити. Добићемо да ће нам дјеца ићи на те исте факултете који су, под знацима навода, и гори од наших, у Федерацију. Донијеће диплому и ниједна институција им не може забранити да се сутра запосле са том дипломом. Не можемо ни то урадити, морамо полако и опрезно ићи на рјешавање тих питања и полако али сигурно подизати ниво квалитета, знања и одговорности високобразовних институција и на државном и на приватном нивоу – навео је Вишковић.

Он је истакао да је Влада опредјелјена да рјешава сва отворена питања у образовном систему, али да неће ништа “ломити преко кољена”.

 

– Морамо доћи у позицију да и у реалном и јавном сектору људи раде и буду плаћени за оно што знају да раде, а не коју имају диплому. Диплома је само улазница за радно мјесто и на томе ћу инсистирати, али ћу бити сувише обазрив и радићу онако како сам замислио и имам на то дискреционо право. Нећу подлећи притиску ни опозиционих ни владајућих посланика, ни министара, ни било кога, него напросто као руководилац, а по закону имам право да то урадим – истакао је Вишковић.

Одговарајући на питање о ребалансу буджета Српске, Вишковић је најавио да ће се он наћи на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске.

– Има основа, имамо веће приходе него што смо планирали. Ребаланс се ради само зато што имамо веће приходе од планираних – додао је Вишковић.

Премијер Српске данас је на Мраковици присуствовао годишњи састанак руководства и шефова подручних јединица Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.