Властима приоритет расвјета, док национални споменик чека обнову 50 година

Тврђава у Јајцу једна је од најзначајнијих утврда средњовјековне Босне. Њеном изградњом Јајце је постало важно стратешко, одбрамбено и војно средиште.

Sara Velaga / 15. октобар 2019

foto: JU Agencija Jajce/Samed Žužić

 

Епитет краљевског града од давнина носи због чињенице да је управо у овом граду окруњен посљедњи босански краљ, Стјепан Томашевић 1461. године. Ипак, тврђава данас стоји као камени доказ немара према културно-историјском насљеђу. Већ 50 година чека на обнову, а нови пројекат који је у припреми "бацио је ново свјетло" на читав случај. Наиме, у припреми је пројекат освјетљења тврђаве у Јајцу, за који се не могу утврдити критеријуми по којима је приоритет освијетлити нешто што прије свега треба бити обновљено.

Како ситуација не би остала „нерасвијетљена“, одговоре и конкретније информације потражили смо од Мирзе Капетановића, стручног сарадника за културно хисторијско насљеђе у ЈУ „Агенција“ Јајце. Капетановић за БУКУ истиче како је културно насљеђе у БиХ уопштено угрожено од више фактора.

„Свакако на то утјече лоша политичка и економска ситуација у држави као и недостатак воље, промишљања и повезивања појединаца са властитим културним насљеђем које би требало да представља важан подстицај за јачање кохезивних веза унутар одређене заједнице. Што се тиче конкретно тврђаве у Јајцу, било је неких покушаја, рецимо када је Јајце  2007. године било кандидат за УНЕСЦО–ву листу свјетске културне баштине, али се брзо одустало због недостатка средстава који су били неопходни за израду и реализацију пројекта, али није ми јасно зашто се у неким наредним годинама није наставило размишљати у том правцу, јер свакако овај град са богатим културним и природним насљеђем то заслужује“, наводи Капетановић.

Додаје како данас постоје бројни државни, регионални и и ЕУ фондови на које треба озбиљно рачунати када су пројекти овог типа у питању. С обзиром на насељеност локалног становништва око саме тврђаве, на питање о безбједности самог становништва и опасности од урушавања, одговара:

„Локално становништво би прије свега требало водити више рачуна о свом односу према властитом и заједничком насљеђу, ако се ради о хитним случајевима да пријети опасност за локално становништво да уредно институционално пријаве, тиме би дали свој допринос заштити насљеђа, а смањила би се и могућност даљег уништавања и обрушавања појединих дијелова објеката.“

Сам пројекат освјетљења тврђаве у Јајцу, представља апсурдан корак, за који је нејасно како је постао приоритет наспрам саме обнове тврђаве. Упозорава на то и Капетановић, који наглашава како су нејасни критеријуми по којима се донијела оваква одлука.

„Пружа се приоритет пројекту који би требао бити по некој логици корак иза конзервацијских и рестаурацијских радова на тврђави, сматрам да би било јако корисно да тај пројект буде имплементиран, али мислим да би  у овом тренутку требали ставити  фокус на нешто што је у неку руку и хитно, конкретно мислим на израду пројектне документације и проведби пројекта обнове  и заштите тврђаве.“

Недостатак дугорочне визије огледа се у томе и да поред свих потенцијала које тврђава нуди, врло мало се може урадити, ради пропуштених основних радова у обнови саме тврђаве. Док тврђаве у региону постају мјеста и културно умјетничких манифестација, мјеста окупљања младих и туристичке атракције, тврђава у Јајцу стоји и чека на селекцију приоритета од локалне заједнице. 

Капетановић упозорава да би у овом тренутку било чак и апсурдно улагати у комерцијалне програме па чак и у археолошка истраживања, ако се не ураде заштитни и санацијски радови.

„Тиме би се ојачала стабилност зидова и појачала укупна сигурност за посјетитеље. Тек у наредним фазама, долази на ред набавка моблијара и пратећих садржаја који би у том случају били неопходни и саставни су дијелови  свих значајнијих тврђава у свијету па тек онда може се  размишљати о манифестацијама забавног карактера као што су фестивали за младе, концерти, разне игре и други садржаји. Засигурно да потенцијала има, на нама је како ћемо одговорити изазовима данашњице“, изјавио је.

Додао је како је однос појединаца према насљеђу озбиљно нарушен па је тешко очекивати и нешто друго од било које власти.

„Конзерватори, стручњаци за заштиту баштине и поједини ентузијасти остају једини коректив и чувари вриједности. Бојим се док не дође до синергије свих саставних елемената и воље да  се нешто уради по том питању, насљеђе ће и даље да трпи.  Јајце има 30 националних споменика и много других културних и природних добара од изузетне важности, што је важан капитал за будућност, уз озбиљан приступ, едукације и планирање не би смјели изостати ни резултати тог рада“, закључио је.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.