Xелла Триумпх: Представљамо најбоље објекте у Србији за 2019. годину

Цело такмичење је организовано под симболичним слоганом Идеје које мењају свет јер су нашем свету, региону, али и нашој земљи, неопходне управо такве идеје.

PR / 26. новембар 2019

 

Прво Xелла Триумпх такмичење за најбоље архитектонско решење и најбоље изведени објекат Xелла материјалима окупило је права архитектонска ремек дела из свих делова Србије, а ми вам представљамо најбољу породичну кућу, стамбену зграду и пословно-стамбени објекат по оцени стручног жирија.

Xелла Триумпх такмичење намењено је пројектантима и архитектима који су у својим пројектима применили иновативна архитектонска решења и вредности које Xелла традиционално негује, а то су заштита животне средине кроз еколошку, енергетски ефикасну и одрживу градњу.

"Цело такмичење је организовано под симболичним слоганом Идеје које мењају свет јер су нашем свету, региону, али и нашој земљи, неопходне управо такве идеје. Стога смо овим такмичењем желели да одамо признање професионалцима који су својим објектима улепшали нечији крај у Србији и учинили га бољим, хуманијим и лепшим местом за живот", објашњава руководилац сектора продаје компаније Xелла Србија, Љубиша Вукадиновић.

Међу бројним пројектима, стручни жири је изабрао најбоље објекте у три различите категорије, као и добитника главне награде у конкуренцији свих пројеката, тј. освајача Xелла Триумпх Гранд Приx-а за 2019. годину. Стручни жири овогодишњег такмичења чинили су редовни професор на Архитектонском факултету у Београду Брана Митровић, директор сектора за интернационални маркетинг и иновације Xелла Баустоффе ГмбХ Валентина Икстадт и графички дизајнер Славимир Стојановић.

Гранд Приx за архитектонско ремек дело у Убу

Титулу Гранд Приx победника за 2019. годину заслужио је вишестамбени породични објекат за избегличке породице и расељена лица у Убу. У питању је пројектантско дело архитеката Јелене Богосављевић и Зорана Абадића из пројектног бироа "1X2СТУДИО" које је постало део Регионалног стамбеног програма који се спроводи уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима ЕУ.
"На објекту у Убу Yтонг блокови су примењени на фасадним и свим унутрашњим преградним зидовима. Солидност блокова у погледу термичке и звучне изолације, еколошке и противпожарне карактеристике материјала, једноставна обрада површина без потребе унутрашњег класичног малтерисања су свакако предности које овај материјал издваја од осталих на тржишту. Yтонг је један врло савремен материјал који у великој мери олакшава рад не само градитеља, већ и самих пројектаната", објашњава Абадић.

 

Фото: 1X2СТУДИО


Најбоља породична кућа: Породични бисер у Новом Саду

Породичне куће су традиционално једна од најатрактивнијих категорија на свим такмичењима широм света, а пројекат архитекте Милана Милошева из пројектог бироа "ВИА ИНЖЕЊЕРИНГ" за породичну кућу у Новом Саду већ је изазвао велико интересовање јавности и с правом заслужио титулу најбољег у овој категорији.

"Ако архитектура не натера пролазника да застане, онда ништа нисмо урадили“ каже Милошев и додаје да је управо овај пројекат означио и велику прекретницу у његовој каријери јер је почео да размишља на нов начин.

Посебан изазов на овом објекту представљала је захтевна конструкција и мало двориште, а решење је пронађено у Yтонг материјалима. "Yтонг је био савршено решење за термичку изолацију јер уз тај материјал нисам морао да стављам скупу додатну фасаду. Осим тога, кућа има заобљени улични део који је било много једноставније урадити Yтонг-ом него било којим другим материјалом, тако да је он истовремено решавао све наше кључне проблеме и показао се као најбоље решење и за обликовање објекта које је било веома захтевно, али и за статику куће и њену термоизолацију", објашњава Милошев.

 


Најбоља стамбена зграда: Модерна лепотица сведеног дизајна

Ексклузивни стамбени објекат у Боре Продановића 12 у Новом Саду проглашен је за најбољу стамбену зграду за 2019. годину. У питању је објекат који је пројектовала архитекта Татјана Вујиновић из пројектног бироа "Андзор енгинееринг", а садржи пет надземних етажа са комфорним четворособним и петособним становима.

"Прво морам да кажем да сам пријатно изненађена наградом, јер то значи да је препознат пројектантски концепт којим сам се водила и у функционалном и у естетском смислу, а то је да је лепота у једноставности. Мислим да је резултат тог прочишћеног концепта визуелни склад, поготово када се гради најквалитетнијим савременим материјалима, у које спадају и Xелла производи. Будући да се бавим и енергетском ефикасношћу зграда, упозната сам са предностима Xелла производа, пре свега са одличним термичким карактеристикама и чињеницом да се ради о еколошком материјалу који је део добро осмишљеног система у процесу изградње“ наводи Вујиновић и наглашава да је сав простор сваке од надземних етажа резервисан је за по једну стамбену јединицу, са уграђеним системом "паметних зграда", директним приступом из лифта у стан, каналима за евакуацију веша до помоћних просторија у сутерену и слично.

 


Најбољи стамбено-пословни објекат: Мост ИИ у Руми

За нови архитектонски бисер Руме заслужан је архитекта Ђорђе Јелача који је неприкосновено заслужио признање за најбољи објекат у категорији стамбено-пословних на овогодишњем такмичењу. Његов пројекат за јединствени стамбено-пословни комплекс од 8.000 м² одушевио је становнике овог града, а најпрепознатљиви је по атрактивном ротирајућем ресторану који се налази на самом врху зграде и који пружа импресиван поглед на Фрушку Гору и читав Срем.  

Комплетан објекат изграђен је од око 2.000 м3 Yтонг материјала. За спољашње зидове коришћен је Yтонг Термоблок Плус 30 који испуњава све стандарде енергетске ефикасности, а Јелача наводи да су  "брзина градње и смањени трошкови изолације" кључне предности због којих се одлучио за Yтонг. "Много се лакше и брже гради, а добра термоизолациона својства директно смањују потребу за додатном изолацијом што самим тим смањује и трошкове", објашњава Јелача.

 

 

Било је то прво такмичење Xелла Триумпх, а већ следеће године компанија Xелла Србија наставиће да трага за идејама и објектима који мењају свет и да промовише најбоља архитектонска решења у нашој земљи у оквиру новог издања наградног такмичења.

 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.